Hogy néz ki a reggeli 9 különböző országban?

Egy igazi, gazdag reggeli a szeretteinkkel a mindenféle finomsággal megrakott asztal körül a legvarázslatosabb része lehet a napnak. Azonban előfordul, hogy már ráuntunk a szokásos rántottára vagy vajas-pirítósra, és kifogytunk az ötletekből. Lássuk, mi kerül a reggelizőasztalra a világ kilenc más országában!

Franciaország

Forrás: Marcel Bakker/Shutterstock

Egy tipikus francia reggeli az ízletes pékáruról szól. Ez legtöbbször a frissen sült és még meleg vagy pirított bagett, vajjal és lekvárral megkenve. A kávé szinte nélkülözhetetlen, de a gyömölcslé is gyakran előfordul az asztalon, egy finom csokoládés croissant-nal pedig már nem is lehetne tökéletesebb a nap kezdete.

Olaszország

Forrás: RossHelen/Shutterstock

Az olaszok nem töltenek sok időt a reggelivel, sőt, többnyire le sem ülnek a nap első étkezésére. Ez általában egy gyors kávéból – kapucsínó vagy egy szimpla eszpresszó –, valamint a croissant olasz megfelelőjéből, az édes cornettóból áll. Mindezt talpon állva fogyasztják el valamelyik útba eső kávézó pultjánál. A reggeli általában zajos és rendkívül energikus, a baristák kávéscsészék tucatjait töltik fel percenként, a látogatók pedig megállás nélkül jönnek-mennek.

Finnország

Forrás: Fanfo/Shutterstock

Finnországban a reggeli a puuro nevű zabkását jelenti, amit legtöbbször tejjel, friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcsökkel és egy kis vajjal és cukorral szolgálnak fel.

Japán

Forrás: Nishihama/Shutterstock

Az európaiak számára egy tipikus japán reggeli jobban megfelelne egy másik napszak étkezésének, mondjuk ebédnek vagy vacsorának. Az asztalra miso-leves, fehér rizs, grillezett lazac, nori (szárított hínár), natto (erjesztett szójabab) és egy kis saláta vagy ecetes zöldség kerül. A japán reggeli gazdag és laktató, anélkül hogy túlságosan nehéz lenne.

Ausztrália

Forrás: PageSeven/Shutterstock

A vegemite egy tipikus ausztrál termék, amit vagy szeret vagy utál az ember. A sörélesztő-kivonatból készült sűrű, fekete kencét nagyon vékony rétegben viszik fel a vajas pirítósra, a kenyér tetejére pedig néha egy szelet sajt is kerül. Ha már elég volt a vegemite-ből, akkor egy kis tojás, szalonna, grillezett paradicsom és gomba, kolbász, bab és röszti burgonya is kerülhet az ausztrál reggeliző asztalra.

Kanada

Forrás: Foodio/Shutterstock

Juharszirup nélkül nincs kanadai reggeli, mellette pedig a palacsinta, a tojás, a szalonna és a pirítós is mind megtalálhatók a reggelizőtányéron.

Tajvan

Forrás: Alessio Ferreri/Shutterstock

A jianbing egy szokásos street food típusú étel Tajvanon, amely a tipikus reggeli is egyben. A név szó szerint sült palacsintát jelent. A tojásból és búzalisztből készült tésztára különféle töltelékek kerülnek, mint például sonka, zöldhagyma, szójabab, földimogyoró, tojás vagy sertéshús, mindezt pedig erjesztett szójából készült hoisin- vagy pedig chiliszósszal teszik még ízletesebbé.

Kolumbia

Forrás: Julia-Bogdanova/Shutterstock

Kolumbia középső, Andres nevű régiójában egy bőséges reggeli gyakran a changuát jelenti, ami egy vízből, tejből és burgonyából készült leves, tojással a tetején. Amikor a leves felforrt, egy friss tojást törnek rá, a sárgáját pedig elkeverés nélkül főni hagyják a forró lében. Sült zöldhagymával vagy korianderrel megszórva, valamint a levesben megpuhult száraz kenyérrel, esetleg beleolvasztott sajtdarabkákkal tálalják.

Irán

Forrás: Celestial-Blue_Production/Manish_Photgraphy@2014/Wikipedia

A haleem a Közel-Keleten, valamint Közép-Ázsiában és az indiai szubkontinensen népszerű étel. Ez tulajdonképpen egy búzából, árpából, darált marha- vagy birkahúsból, lencséből, sok fűszerből és néha rizsből készült pörköltszerű étel. Az összetevőket alacsony lángon, néha nyolc órán keresztül főzik együtt, végül pedig sült hagymával, chaat masala fűszerrel, chilivel, gyömbérrel, korianderrel és citrommal ízesítik.

Forrás: thedailymeal.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek