Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 meglepő ok, amiért nem sikerül megszabadulnod a pluszkilóktól

default user icon
MME
Diétázol, tornázol és mégsem tudsz fogyni? Előfordul, hogy úgy érzed, mindent jól csinálsz, mégsem vezet eredményre a kőkemény munka. Nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni: egyszerű dolgok is gátolhatják a fogyást.

Ahhoz, hogy a fogyás beinduljon, nem csak mozgásra és kevesebb kalóriára van szükség. Mutatjuk, mi az, amire nem gondoltál, pedig ezek is akadályozhatnak abban, hogy elérd az álomalakot.

Nem alszol eleget

A túl kevés alvás bizonyítottan különféle betegségek, többek között cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek és depresszió kialakulásához vezethet, és akadályozhatja a fogyást is. Tanulmányok ugyanis azt mutatják, hogy azok, akik keveset alszanak, nagyobb valószínűséggel esznek cukros, magas kalóriatartalmú, de tápanyagokban szegény ételeket. Valószínűleg a kevés alvás rossz hatással van a leptin és a ghrelin hormonok szintjére, amelyek befolyásolják, hogy mennyire vagyunk éhesek.

Nem jól értelmezed azt, amit a mérleg mutat

Biztosan te is – ahogy minden fogyni vágyó – azt szeretnéd, hogy néhány hét egészséges táplálkozás és edzőterem után látványosan csökkenjen a súlyod. Ha úgy látod, hogy mindent megtettél, és mégsem mozdult el a mérleg nyelve, nem kell idegeskedned: lehet, hogy zsírt veszítettél ugyan, de az izmaid megerősödtek, utóbbi pedig sűrűbb, így lehet, hogy a súlyod nem változott, de a testösszetételed igen. Pont ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy ne a mérlegen megjelenő számokra összepontosíts, hanem például egy ruhadarabon mérd le a változásokat.

Nem vezetsz pontos táplálkozási naplót

Létfontosságú a fogyás szempontjából, hogy figyelemmel kísérd, mit eszel – és ez a nassolásra is vonatkozik! Döbbenetes, de képesek vagyunk akár három sajtburgernek megfelelő mennyiségű szénhidrátot, káros zsírokat és kalóriát bevinni a szervezetünkbe anélkül, hogy észrevennénk. A fogyókúrázók túlbecsülik a kalóriabevitelt, de túlbecsülik azt is, hogy mennyit égetnek el.

Pánikolsz, ha megáll a fogyás

Hetek vagy hónapok sikere után érzed azt, hogy megállt a fogyás? Ez teljesen normális, még azok körében is, akik soha nem „csalnak”. Azért fordul elő, mert a szervezet ellenáll a fogyásnak: azt hiszi, hogy éhezik, ezért több éhséghormont bocsát ki, abban a reményben, hogy több élelemhez jut. A fogyás nehéz, mert a szervezetünk az evolúció során úgy alakult, fejlődött, hogy megakadályozza a testsúly elvesztését. A legfontosabb ilyenkor, hogy ne szegje kedvedet az „eredménytelenség”. Vizsgáld felül az adagok méretet, hiszen sokszor előfordul, hogy ahogy haladsz előre, már nem mérsz, viszont egyre vastagabb lesz a reggelire elfogyasztott kenyérszelet, vagy délben több barna rizs kerül a tányérodra, mint kellene. Érdemes a napközbeni aktivitást is tudatosan figyelni: előfordulhat, hogy kevesebbet sétálsz és/vagy többet ülsz.

Nem iszol elég vizet

Napi nyolc pohár víz kulcsfontosságú, hogy megőrizd a szervezeted hidratáltságát. A folyadék elnyomja az étvágyat, felpörgeti az anyagcserét, így a fogyáshoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás. Ráadásul sokan nem tudnak különbséget tenni a szomjúság és az éhség között, illetve tévesen értelmezik a testük jelzéseit.

Az egészségi állapotod nem tökéletes

A megfelelő étkezés, az elegendő testmozgás és alvás sem biztos, hogy elegendő a fogyáshoz: számos betegség ugyanis megnehezítheti, hogy megszabadulj a súlyfeleslegedtől. Ilyen például a pajzsmirigy alulműködése vagy a PCOS. Érdemes hát kivizsgáltatni magad, ha úgy érzed, megfeneklett a diétád.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 


 

 

 

 

 

 

 

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss