A magyar válogatott megverte Grúziát is, így megnyerte csoportját

LAKNER GÁBOR, PATAI GERGELY (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)LAKNER GÁBOR, PATAI GERGELY (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.06.25. 20:45
Férfi vízilabdázóink a grúzok ellen zárták a csoportkört a hazai rendezésű vizes világbajnokságon, és a 18–14-es siker csoportgyőzelmet ért.
A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Tumbász Hédi)
A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Tumbász Hédi)

19. FINA VIZES VILÁGBAJNOKSÁG
VÍZILABDA

FÉRFIAK

A-csoport, 3. FORDULÓ
Magyarország–Grúzia 18–14 (3–3, 7–3, 4–5, 4–3)
Budapest,
Hajós uszoda, 6000 néző. Vezette: Willis (dél-afrikai), Bouchez (francia)
MAGYARORSZÁG:
Vogel Soma – Jansik Sz. 1, Varga Dénes 1, Pohl 1, Hárai, VÁMOS 3, ZALÁNKI 4.Csere: Lévai (kapus), Angyal 1, MANHERCZ K. 4, Burián 1, Nagy Ádám, MEZEI 2.Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
GRÚZIA:
Razmadze – Szarics 1, Jelaca 2, Vaszics 1, Bitadze 1, VAPENSZKI 3, Dadvani 1.Csere: Baraldi 1, Adeisvili, SUSIASVILI 3, Jahaja, Imnaisvili 1.Szövetségi kapitány: Dejan Sztanojevics
Gól – emberelőnyből:
13/8, ill. 11/5
Gól – kettős emberelőnyből: 1/1, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 1/1
Kipontozódott: Adeisvili (23. p.), Nagy Á. (23. p.)
Kiállítva (végleg, cserével): Jansik Sz. (22. p.)

A csoport másik mérkőzésén
Brazília–Montenegró 5–20

ÖSSZEFOGLALÓ

Jóval erősebb ellenfél következett a csoportkör záró fordulójában a magyar férfiválogatottnak, mint amilyennel legutóbb találkozott, elvégre a grúzok sokkal többet tudnak a vízilabdából, mint a brazilok, ott is lesznek a nyolcaddöntőben.

Ezzel együtt kezdtünk már ennél jobban is mérkőzést... Elrontott magyar emberelőny után a szerbből grúzzá lett Borisz Vapenszki húzta a labdát a kapuba, majd a kapujából kirontó Vogel Soma kapott az arcához, és kért utána rögtön cserét, és ekkor jártunk a második percben. Pohl Zoltán kapuba húzott gólját legalább megadta a videobíró, de aztán megint jöttek grúzok, ráadásul kétszer is, 1–3-nál pedig kifejezetten rosszul nézett ki az eredményjelző. Mint ahogyan Vogel Soma is, akit még mindig gyógyítottak a kispad mellett ülve. Aztán Manhercz Krisztián a kezébe vette az irányítást, duplájával máris egyenlő volt az állás, ráadásul Vogel a negyed végén már odabattyogott az egyperces taktikai eligazításhoz, de utána biztos, ami biztos alapon maradt a padon.

Vámos Márton meg hasonló megfontolásból elsütötte a balost, először vezettek a mieink, vagyis kezdett helyreállni a világ rendje. Persze a grúzok már a montenegróiak ellen is megmutatták, hogy nem lehet csak úgy leszakítani őket, és ezt a kellemetlen szokásukat most is megőrizték. Támadásban viszont kezdett élesebb lenni a magyar csapat, Zalánki Gergő és Mezei Tamás is szépen belőtte magát, Angyal Dániel pedig megmutatta, hogy szélről is képes gólt lőni. Lévai Márton egyre jobban elkapta a fonalat a kapuban, a védekezés is egyre szigorúbb lett, úgyhogy fokozatosan minden összeállt. Amikor a nagyszünet előtt Varga Dénes a bal felsőbe bombázta a Nagy Ádám által kiharcolt ötméterest, már négy góllal, 10–6-ra vezettek a mieink.

A térfélcsere után a különbség nem nőtt tovább, de legalább nem is csökkent számottevően. A grúzok két gólnál közelebb egyszer sem tudtak zárkózni, valaki mindig megvillant a magyar csapatból, amikor szükség volt rá. Jansik Szilárd cserés kiállításáról, mondjuk, lemondtunk volna, de előbb Vámos, majd Manhercz lőtte meg saját maga harmadik gólját, úgyhogy ezt is elbírtuk. A záró negyed előtt hárommal vezetett Märcz Tamás együttese, Zalánki ráadásul gyorsan visszaállította a négygólos különbséget, úgyhogy nem volt miért izgulni. A magyar válogatott 18–14-re győzött, ezzel hibátlanul nyerte meg a csoportját, kihagyja a nyolcaddöntőt, és legközelebb szerdán ugrik medencébe, méghozzá az Olaszország–Ausztrália mérkőzés győztese ellen – már a negyeddöntőben.

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. MAGYARORSZÁG33

50–28+226
2. Montenegró3
2

1
38–26+124
3. Grúzia
31
2
37–38
–1
2
4. Brazília3321–54–330

PERCRŐL PERCRE

A mieink csoportjában Montenegró 15 góllal kiütötte Brazíliát, és ezzel második, miután a magyar válogatott érvényesítette a papírformát Grúzia ellen és megnyerte a csoportot. Varga Dénesék a csoportelsőség révén a negyeddöntőben alighanem az olasz–ausztrál meccs győztesével találkoznak, és így biztossá válik, hogy az olimpiai bajnok szerbekkel külön ágra kerülnek – viszont az elődöntőben (ha eljutunk odáig), jöhetnek akár a görögök is, akiktől tavaly az olimpia elődöntőjében kikaptunk.

8. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKKŐZÉS!

8. perc Támadóhiba Vargától. Sistergős bomba Susiasvilitől, Lévai véd egy nagyot. Jelaca próbálkozása is Lévaié, ezzel...

8. perc Közeli találat Vaszicstól, szépségtapasz. 18–14!

7. perc Lévai nagyot véd Szarics átlövésénél, Varga távolija a kapusé. Razmadze 11. védése ma.

6. perc Zalánki azonnal válaszol, jobbal, kissé jobbról, öt méterről, a rövid sarokba. 18–13!

6. perc A bal szélről jobbal a rövid sarokba lő egy szép ejtés után, két méterről Jelaca.

6. perc Magyar időkérés, grúz emberelőny. Egy-kettő-három-négy, ez a georgiai taktika.

5. perc Susiasvili jobbal a léc alá lő négyről, 17–12!

4. perc Jó védekezés Mezeitől, balkezes bomba hatról a bal alsóba Buriántól. ÖRÖMJÁTÉK.

4

. perc Manhercz újabb fontos gólt szerez, ez meglesz. 16–11, jobbal a jobb alsóba lő pattogósan, váratlanul, takarásból.

3. perc Zalánki megcsinálja, ami Vámosnak nem ment az előbb, Razmadze csak belekapni tudott. Benne is volt picit most, 15–11!

2. perc Vámos ballal kapura lő, nyolcról, Razmadze véd a bal oldali kapufa segítségével. Lévaitól remek kijövetel.

1. perc Mienk a labda ismét, de rossz az első támadás. Hárai után Vapenszki lövése is rossz, 9/3 a grúznak, ez jó. Nekünk.

1. PERC FOLYTATJUK!

A Mol továbbra is a válogatottak mellett Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Vízilabda-szövetség a Mollal, amely a 2022–2023-as idényben ismét kiemelten támogatja a női és a férfi válogatottat. A vállalat a hazai rendezésű világbajnokság után a nyár végi, horvátországi Európa-bajnokságon is közvetlen támogatással segíti nemzeti csapataink felkészülését, továbbá hozzájárul az utánpótlásképzéshez és a létesítmények fejlesztéséhez. Az együttműködés nem új keletű, a Mol korábban már támogatta a magyar vízilabdát.

Vízilabda: Minden adva van, hogy történelmet írjunk – Jansik.

22 év, 62 BL-elődöntő, 4. hely Európában – magyar csapatok nélkül nincs final four.

Fotó: Tumbász Hédi
Fotó: Tumbász Hédi


8. PERC VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED!

8. perc Vámos passzát Pohl egy méterről Razmadzébe húzza! Emberelőny, 9 másodperc, Vapenszki elkapkodja. 14–11!

7. perc Nagy Ádám kipontozódik, Vapenszki ballal a bal alsóba lő kissé jobbról, hatról, Lévai beleért még.

7. perc Ötről Manchercz kétszer nem ront egymás után, 13–10, labda a bal alsó sarokban.

7. perc Zalánki passza üresen találja Vámost, aki négyről, kissé jobbról ballal a hosszú sarokba lő. Vapenszki szabálytalankodik a kontra során.

6. perc Vapenszki ballal a jobb felsőbe lő. 12–10!

6. perc Jansik kiáll piros lappal. Ötméteres, nem ment ki időben a kiállítás után. Két kiállítása volt már.

6. perc Hárai blokkol, majd a jobb szélről remekül emel Jansik elé, aki egy méterről jobbal a jobb alsóba tolja a labdát. Kellett...

5. perc Két rossz magyar lövés közben egy nagyon szép Bitadze-találat. 11–9!

4. perc Jó blokk Vámostól, rossz lövés Manhercztől.

3. perc Mezeinél támadóhiba, Vaszics beadása rossz. Jansik távoli passzát Varga nagy harc után ötről a lécre ejti. A víz alatt volt már a feje, majdnem csodagól!

2. perc Szerencsés gólt lő Davdani, egy méterről a kapufára lőtt, de övé a kipattanó.

1. perc A kezek erdeje között a léc alá talál Jelaca. Manhercz kiharcol egy hetest, Vámos jobbal a jobb alsóba lő. 11–7!

1. PERC FOLYTATJUK!

Vizes vb: Angyal Dániel a példa rá, hogy a bekk is lehet sokoldalú.

Fotó: Tumbász Hédi
Fotó: Tumbász Hédi

A férfi és női torna lebonyolítása megegyezik. A 16 részt vevő válogatottat négy darab négyes csoportba sorsolták. Mindenki egyszer játszik a csoport további tagjaival, így három mérkőzést vív egy csapat a csoportkör során. A négy csoportgyőztes egyből a legjobb nyolc közé kerül, míg a csoport második és harmadik helyén végzők keresztbe játszanak a legjobb nyolc közé kerülésért, innentől pedig hagyományos kieséses szakasszal jut el a döntőig a mezőny. A két nem programja nem ütközik, mivel mindvégig egyik nap játszanak a nők, másik nap a férfiak, vagyis a csapatoknak rendszeresen lesz pihenőnapjuk. A magyar válogatottak mindennap este kilenckor szállnak medencébe a csoportkörben és az egyenes kieséses szakaszban is.

8. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK NEGYED!

8. perc 15 másodpercük volt még a grúzoknak, emberelőnyük is, de rossz a Vapenszki-lövés a legvégén.

8. perc Vapenszki lövése a kapufán csattan, majd jó a blokk Vaszics lövésénél Buriántól. Nagy kiharcol egy hetest... Varga Dénes a léc alá lő: 10–6, ilyen sokkal még nem vezettünk ma!

7. perc Grúz időkérés. Lesz majd a videózás után. Megadják. Az időkérést.

7. perc Lévai újabb védése, Angyal emelése rossz passznak.

6. perc Vapenszki lövése jobbról rossz, szerencsére. Angyal visszatért éppen a sarokból, a bal szélről a rövid alsóba lő, ebben benne volt picit az eddig jól védő kapus is. Razmadze.

6. perc Kettős előny, Manhercz passzát Mezei közelről a léc alá tolja ballal. 8–6!

5. perc Szarics lövése rossz, Manhercz passza után Mezei góljába belefújnak. Vargának mindegy, a bal alsóba talál ballal egy méterről, picit jobbról. Emberelőnyből: 7–5! Varga zseniális előkészítése után. Susiasvili a jobb szélről, ötről ballal a léc alá lő.

5. perc Zalánki húzóember, kissé jobbról ballal a léc alá bombáz, négy méterről. Ismét vezetünk!

4. perc
Jansik ejtése rossz, Adeisvili lövése sem jó, Susiasvili már nem hibázott. 5–5!

3. perc Kettős emberelőny, Zalánki ballal a jobb alsóba talál ötről, középről. Védhetetlen. 5–4!

2. perc Baraldi lövését védi a kapufa segítségével Lévai, de a volt szegedi Imnasvili hétről a jobb alsóba talál. 4–4!

1. perc Mienk a labda, előny... emberelőnyből gólelőny, Vámos ballal hatról a bal alsóba lő. 4–3!

1. PERC FOLYTATJUK!

Angyali nyugalommal (Fotó: Árvai Károly, archív)
Angyali nyugalommal (Fotó: Árvai Károly, archív)

A kanadai együttes olaszok elleni csütörtöki, soproni találkozóját nem tudták megrendezni. Indoklásként a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA annyit közölt, hogy a sportolók egészsége a legfontosabb. Sajtóhírek szerint a tengerentúli gárdából többen megfertőződtek a koronavírussal.

Az észak-amerikai ország szövetsége a honlapján közölte, hogy a lépést hosszas megfontolás és széles körű egyeztetés előzte meg. Ahogy az illetékesek fogalmaztak, a játékosok egészsége és biztonsága a legfontosabb, ennek szellemében hozták meg a döntést.

A kanadai válogatott visszalépett a Magyarországon zajló vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájától.

8. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ NEGYED!

8. perc Grúz emberelőny, csodás blokk Angyaltól a válasz erre! 12 másodperc, emberelőny... Zalánki passzát Manhercz jobbal négyről, picit balról Razmadzébe vágja.

7. perc Lévai nagyot véd a léc alatt, Jelaca próbálkozott jobbról, Burián szabadrúgását blokkolják a másik oldalon.

6. perc A grúz kapitány reklamál, sárga lap.

6. perc
Vaszics bejátszását a kapusba teszi közelről Baraldi, Zalánki remek keresztpasszát kissé balról a jobb felsőbe dobja Manhercz, egy méterről, kissé balról. 3–3!

6. perc
Vlaszics lövését blokkolja Zalánki a bal szélen, Manhercz jobbal a jobb felsőbe lő kissé balról, négy méterről. Kellett: 2–3, volt három lövőcsel is.

5. perc Szarics most nem ront, jobbal hétről bombagólt dob a bal felső sarokba. 1–3!

4. perc Szarics éles szögből a kapufára lő, a jobb oldalról hat méterről remek bejátszást kap Baraldi, jobbal a bal alsóba tolja a labdát három méterről. 1–2! Mezei szabálytalan a támadásban.

3. perc Varga lövése rossz, majd kiáll, Vaszics távolija rossz. Emberelőny, Pohl egy fél méterről a jobb sarokba dobja Zalánki jobbról érkező zseniális ejtését. Videóznak. 1–1!

2. perc Rossz magyar támadás, de Bitadze lövését védi Vogel. Akit ápolni kell aztán, a szemöldökére kapott egy ütést.

1. perc Magyar siker a ráúszásban, gyors emberelőny, Varga bejátszását jobbal háromról a kapus vállába dobja Pohl, aztán Zalánki eladja. Vapenszki meg hozza legszebb egri formáját, négyről szép gólt húz a jobb felsőbe. Jobbal. 0–1!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink fehér sapkában, a grúzok sötétkékben.

Vizes vb – ÉLŐ hírfolyam ITT!



A 2017-es budapesti vb-n be kellett érnie az ezüst­éremmel Märcz Tamás csapatának, amely egy helyet előrelépne a kedden kezdődő férfitornán.

INTERJÚ VÁMOS MÁRTONNAL

Mire tudták felhasználni a brazilok elleni mérkőzést?


A világbajnokság előtt csak két hetünk volt együtt készülni, ezért minden alkalmat igyekszünk megragadni, amikor csiszolni tudunk a játékunkon. A brazilok elleni találkozó is ezt a célt szolgálta, különböző taktikai elemeket gyakoroltunk, sok gólt szereztünk, a védekezésünk is rendben volt. Hatezer ember előtt nem lehet félgőzzel játszani, hiába dőlt el hamar a mérkőzés, az utolsó pillanatig arra törekedtünk, hogy jó játékkal háláljuk meg a szurkolást.


Nagyobb ellenállásra számít a grúz válogatottól?
Egyértelműen, a világbajnoki mezőnyben erős középcsapatnak érzem a grúzokat, bár mostanában nem játszottunk ellenük. A mentális erejüket jól mutatja, hogy Montenegró ellen kétszer álltak fel háromgólos hátrányból, és a pontszerzéstől sem jártak messze. Ha csak a sapkánkat és a gatyánkat dobjuk be a vízbe, nagyon nehéz dolgunk lesz, már az elejétől koncentráltan kell játszanunk, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetést.


Milyen állapotban van a csapat az utolsó csoportmérkőzés előtt?

Még mindig kissé pontatlanok vagyunk, de a torna ezen szakaszában szerintem ez természetes. Ha minden jól megy, három szünnapunk lesz a grúzok elleni mérkőzés és az egyenes kieséses szakasz között, akkor ki tudjuk javítani a hibákat. Nem járunk már messze a csúcsformától, amit a negyeddöntőre időzítünk, mert nem mindegy, hogy éremért vagy az ötödik helyért kell játszanunk a folytatásban.


A grúzok akkor lehetnek csoportelsők, ha legalább három góllal nyernek.

A válogatott gerincét a Bajnokok Ligájában szereplő Dinamo Tbiliszi adja, a keretből pedig több név is ismerősen csenghet: a csapatkapitány Revaz Imnaisvili korábban megfordult Szegeden is, míg Borisz Vapenszki még szerbként töltött három idényt Egerben. A fiatal és a rutinosabb játékosok kitűnő elegyet alkotnak, Marko Jelaca például húsz évvel idősebb poszttársánál, Valiko Dadvaninál, egyszóval minden adva van ahhoz, hogy a grúz válogatott már az első világbajnokságán nagyot dobbantson.

A sors fintora, hogy az idén éppen az oroszok kizárása miatt – szabadkártyával – szerepelhet a világbajnokságon Grúzia válogatottja, ám az első két csoportmérkőzésén bizonyította, hogy igenis helye van a mezőnyben. A brazilok elleni 14–10-es győzelem még a papírformát igazolta, ám arra már kevesen számítottak, hogy Montenegróval is pariban lesznek a grúzok, akik az utolsó fél percben az egyenlítésért támadhattak, ám végül 10–9-es vereséget szenvedtek.

A grúz válogatott szép emléket őrizhet a Margitszigetről, ugyanis a Hajós uszodában rendezett 2014-es Európa-bajnokság volt az első nagyobb nemzetközi esemény, amelyen részt vett – igaz, a csoportkört nem élte túl. Hat évvel később szintén Budapest, de már a Duna Aréna adott otthont a kontinensviadalnak, a grúzok pedig történetük során először bejutottak a nyolcaddöntőbe, ahol Oroszország búcsúztatta őket.

A VIZES VB ADATBANKJA »

A VILÁGBAJNOKSÁG PROGRAMJA NAPI BONTÁSBAN »

A mérkőzés egyik jelenete volt, amikor az első vb-jén játszó Nagy Ádám kihagyott egy büntetőt, majd nem sokkal később ismét elvégzett egyet, és be is lőtte (ez volt a mieink 20. gólja). A jelenetről (melyhez Varga Dénes csapatkapitánynak is volt nem kevés köze) videónkban mindketten részletesen beszélnek.

Märcz Tamás szövetségi kapitánynak tetszett csapata játéka. „Természetesen tudjuk, hogy nem a brazilokkal játsszuk ezen a világbajnokságon a legnehezebb mérkőzésünket, de örülök annak, hogy sok helyzetet kialakítottunk, dinamikusan és összeszedetten játszottunk elöl és hátul is. Jó volt az összhang a játékosok között, de azért tudjuk, hogy már két nap múlva is egy ennél nehezebb mérkőzés fog következni, ami nem is baj. Jöjjön egy nehezebb találkozó, ami segít akár megmutatni azt, hogy milyen hiányosságokon kell dolgozni az elkövetkező hat napban.”

Nagy Ádám meglőtte első világbajnoki góljait – rögtön hármat. „A kapitány azt kérte, hogy kőkeményen álljunk bele a mérkőzésbe, és úgy gondolom, ezt meg is tettük. Azzal kiegészíteném, hogy azért élveztük is a játékot az óriási közönség előtt. Óriási pluszt és motivációt adnak nekünk a szurkolók belülről. Minél jobban játszunk, annál jobban őrjöngenek és szurkolnak.”

Folytatta szereplését Budapesten, a vízilabda-világbajnokságon a magyar férfiválogatott is. A Montenegró elleni siker után a csoport leggyengébbje, Brazília volt az ellenfél, és remek játékkal, húsz gólt dobva nyert csapatunk. A találkozón minden mezőnyjátékos betalált, köztük Nagy Ádám is háromszor, akinek ez az első vb-je. A hajrában kihagyott egy büntetőt, de Varga Dénes „odazavarta” a következőre is, amikor már nem is hibázott a tehetség. A jelenetről az NSO Tv-nek Märcz Tamás is kifejtette véleményét.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–GRÚZIA MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik