Vágólapra másolva!
A nyolcadik helyen végzett a magyar férfi kézilada-válogatott a svédországi világbajnokságon, mert a 7. helyért zajló helyosztón kétszeri hosszabbítás után vereséget szenvedett Egyiptomtól. A magyarok ezzel teljesítették az előzetes célkitűzést és bejutottak a jövő évi olimpiai selejtezőbe. Az egyiptomi meccs kulcsa az első félidő gyengébb magyar játéka volt, túl nagy előnyt adtunk az afrikai csapatnak.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 28. férfi kézilabda-világbajnokságról, Stockholmból.

A svédországi férfi kézilabda-világbajnokság utolsó napján a 7. helyért lépett pályára a magyar és az egyiptomi csapat Stockholmban. Nagy tétje már nem volt ennek a meccsnek, legfeljebb az olimpiai selejtezős helyek elosztása miatt lehetett érdekes, melyik együttes lesz a hetedik és melyik a nyolcadik.

A magyar válogatott tagjai azonban mindenképpen győzelemmel szerettek volna búcsúzni a világbajnokságtól,

már csak azért is, hogy a mérleg pozitív és ne negatív legyen. A meccs előtt a magyar csapat 4 győzelemmel és 4 vereséggel állt Svédországban. Ugyanakkor 17 nap alatt ez volt a 9. meccse a csapatnak, amely nagy terhelést rótt a magyarokra (is).

A magyar válogatott a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság 7. helyéért játszott Magyarország - Egyiptom mérkőzés kezdete előtt a stockholmi Tele2 Arénában Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ibrahim Elmasary góljával az afrikai csapat szerzett vezetést. Nem sokkal később pedig már 4-0-ra vezetett az egyiptomi csapat,

azaz 4 perc alatt került nagyon komoly hátrányba a válogatott.

Ez a kezdés hidegzuhany volt a javából. Az 5. perc végén született meg az első magyar gól, Ancsin Gábor lőtte. Innentől fogva felváltva estek a gólok, de ez csak annyit jelentett, hogy az egyiptomi csapat őrizte a meccs elején megszerzett 4 gólos előnyét. Aztán növelte is, s a 11. percben öt góllal vezettek az egyiptomiak. 9-6 után Lékai mellédurrantott, ezzel elmaradt a felzárkózás. Nagy kár volt ezért, mert így csak tovább üldöztük az ellenfelet.

Az egyiptomi Ahmed Mohamed (b) és Ancsin Gábor a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság 7. helyéért játszott Magyarország - Egyiptom mérkőzésen a stockholmi Tele2 Arénában Forrás: MTI/Kovács Tamás

Negyedóra elteltével 12-7-re vezetett Egyiptom, Ahmed Mohamed góljával. Hiába próbáltunk meg mindent, a keményen védekező afrikai csapat ellen nem ment a játék. A 20. percben Chema Rodriguez időt kért, mert ekkor már 6 góllal vezetett az egyiptomi válogatott, s a helyzetünk nem tűnt rózsásnak.

A miiszünet után egy-egy gól esett, így érdemben nem tudtuk csökkenteni a távolságot. Sőt, a 23. percben már 7 gól volt a hátrány, mert Abdelhak közelről lőtt szép gólt.

Tegyük hozzá, hogy az egyiptomi kapus egészen nagyszerűen védett. Hosszú magyar gólcsend után Lékai Máté hetesből szépített, majd Székely Márton is védett egyet. Hiába. A támadásban is sokat hibázó magyar csapat csak elvétve tudott az egyiptomi kapuba találni. A szünetben 17-11-re vezetett az egyiptomi csapat.

Lékai Máté gólt dob a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság 7. helyéért játszott Magyarország - Egyiptom mérkőzésen a stockholmi Tele2 Arénában Forrás: MTI/Kovács Tamás

A magyarok kezdték a második félidőt, s Bodó gyorsan lőtt is egy gólt. Ebben az időszakban a védekezéssel nem nagyon foglalkoztak a csapatok. Bodó hiába dobott újabb gólt, csak nehezen csökkent a hátrány.

A 37. percben 19-15 az egyiptomi csapatnak, azaz a mínusz 7-ből három gólt faragtak le a magyarok.

Ez aztán alaposan felpaprikázta az egyiptomi csapatot. 21-16-nál Lékai hetest hibázott, mert hamar visszaállt a 6 gólos különbség (22-16). Ekkor azonban megrázta magát a magyar válogatott. 22-18-nál Bodó Richárd lőtt hatalmas gólt, ekkor már csak hárommal vezetett az ellenfél. Az afrika válogatott villámgyorsan időt kért.

Szinte hihetetlen, de az időkérés után fél perc alatt két gólt lőtt Egyiptom

és ismét 5 góllal vezetett. A sorozatos magyar hibákat könyörtelenül használta ki az ellenfél. Ez pedig már sok volt a magyar csapatnak, amelyet szinte demoralizált az egyiptomiak feltámadása.

Az egyiptomi Ahmed Mohamed (b) és Ali Mohamed (j), valamint Ancsin Gábor a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság 7. helyéért játszott Magyarország - Egyiptom mérkőzésen a stockholmi Tele2 Arénában Forrás: MTI/Kovács Tamás

26-19-es egyiptomi vezetés után három magyar gól következett, majd a magyar szövetségi kapitány kapott sárga lapot a bíróktól. Ekkor 11 perc volt hátra a meccsből és az afrikaiak hetesből lőttek egy gólt.

A magyar csapat ekkor játszott úgy, ahogy az egész meccsen kellett volna, de ebben a szakaszban 3 gólnál közelebb nem tudtunk kerülni.

26-23-nál a magyar csapat kért időt. Bodó hatalmas gólt lőtt, ezzel kettőre jöttünk vissza. A zabszem már az egyiptomi játékosok gatyájában volt. A svéd bírók ekkor egy hetessel ajándékozták meg az afrikaiakat, akik éltek is a lehetőséggel.

Az utolsó öt percben a mieink mindent megtettek a felzárkózásért, Ilic egy gyönyörű betörés után hatalmas gólt lőtt a léc alá, ezzel a magyar csapat ismét feljött két gólra (28-26), majd Ilic elképesztő blokkja után Szita került ziccerbe, de a közeli lövését hatalmas bravúrral védte az egyiptomi kapus. Másfél perccel a vége előtt úgy tűnt, elfogyott az egyiptomi csapat, Lékai pedig egy csodálatos csel után gyönyörű gólt helyezett a jobb felsőbe.

Hanusz Egon, Pedro Rodríguez Álvarez, Ilic Zoran, Sipos Adrián, Rosta Miklós és Ligetvári Patrik (b-j) a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság 7. helyéért játszott Magyarország - Egyiptom mérkőzésen a stockholmi Tele2 Arénában Forrás: MTI/Kovács Tamás

Egy perccel a vége előtt a időt kértek az egyiptomiak, akik hét a hatban támadtak, de a mieink szenzációsan védekeztek, így a fél perccel a vége előtt az egyenlítésért támadhattak. Chema Rodríguez is kikérte az idejét, a figura pedig Bodó Richárdra jött ki, aki 12 másodperccel a vége előtt hatalmas gólt lőtt kilenc méterről,

ezzel a mieink megcsináltak a lehetetlen, és hosszabbításra mentették a meccset. 60 perc után tehát 28-28 volt az állás.

A szabályok szerint 2x5 perces hosszabbítás következett, amit a magyarok kezdtek. Sajnos nem sikerült az első támadás, pedig a meccs folyamán először vehettük volna át a vezetést. Ám ami késett, nem múlt, mert a 63. percben Bánhidi Bence góljával már a magyaroknál volt az előny.

Elég sokat kellett várni erre a pillanatra.

Az egyptomi csapat teljesen megzavarodott, elhúzhattunk volna két góllal, de az első öt perc után mégis csak 29-29 állt a táblán.

Az egyiptomi Jehija ed-Dera (b) és Ibráhim el-Mászri (j), valamint Hanusz Egon a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság 7. helyéért játszott Magyarország - Egyiptom mérkőzésen a stockholmi Tele2 Arénában Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hősies küzdelmet folytattak a magyarok a győzelemért.

A hosszabbítás nyolcadik percében egy hatalmas átlövéssel újra előnybe kerültek az egyiptomiak, majd az ellentámadásból Lékai gyönyörű átadása után Ilic egyenlített ziccerből (30-30). Egy perccel a vége előtt támadhattak a győzelemért az egyiptomiak, aki egy szélről belőtt labdával ismét megszerezték a vezetést, de néhány másodperccel a vége előtt Pedro egyenlített, így jöhetett az újabb kétszer ötperces hosszabbítás.

Ezt az afrikaiak kezdték egy gyors góllal, de erre is volt válaszunk Bánhdi révén. 32-32-nél Szita a nap ziccerét hagyta ki, védett az egyiptomi kapus. Ali Mohamed ezt a hibát könyörtelenül megbüntette, ezzel ismét az egyiptomiak vezettek egy góllal, szerencsére azonban nem sokáig, mert Lékai egyenlíteni tudott. Mind a két csapat az utolsó tartalékait vette elő. A második hosszabbítás első félidejének befejezésekor időntúli hetest kapott Magyarország,

amit Lékai a kapusba dobott.

Egészen elképesztő jelenet volt, ezzel 75 perc játék után 33-33 volt az állás.

Az egyiptomi Ibráhim el-Mászri (b) és Mohab Abdel Hak (j), valamint Ligetvári Patrik a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság 7. helyéért játszott Magyarország - Egyiptom mérkőzésen a stockholmi Tele2 Arénában Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az utolsó öt perc döntött tehát arról, hogy 80 perc után lesz-e győztes, vagy hétméteresekkel fejeződik be az ütközet.

A fordulás után az egyiptomiak szerzetek vezetést, majd Bodó gyönyörű góljával egyenlítettek a mieink, de balról aztán azonnal visszaállította az egygólos különbséget az egyiptomi csapat.

Másfél perccel a vége előtt lezárhatta volna a meccset az egyiptomi csapat, de Székely védett egy ziccert, az ellentámadásból pedig Lékai tört be ziccerbe, és gyönyörű gólt lőtt a jobb felsőbe (35-35). Fél perccel a vége előtt sajnos egy újabb gólt szerzett jobbról az egyiptomi csapat, így a mieinknek egy támadása maradt az egyenlítésre, de Ilic lövése nem talált utat a kapuba, így Egyiptom 36-35-re megnyerte a drámai mérkőzést, és végül megszerezte a hetedik helyet a világbajnokságon.

Férfi kézilabda-világbajnokság, a 7. helyért:
Egyiptom-Magyarország 36-35 (17-11, 28-28, 29-29, 31-31, 33-33) - kétszeri hosszabbítás után
Stockholm, v.: Kurtagic, Wetterwik (svédek)
Magyarország: Székely - Lékai 7, Bodó 7, Bánhidi 4, Sipos, Ancsin 5, Rodríguez 2, cserék: Bóka 3, Szita 3, Ilic 3, Hanusz, Rosta, Ligetvári 1
lövések/gólok: 58/36, 61/35
gólok hétméteresből: 5/5, illetve 4/2
kiállítások: 6, illetve 12 perc