NB I: a forduló legjobbja lehet Laidouni helyettese a Ferencvárosnál

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.02.07. 12:07
null
Jelen formája alapján Muhamed Besic (5) megfelelő helyettese lehet a Ferencvárosnál a Berlinbe szerződött Aissa Laidouninak (Fotó: Árvai Károly)
A labdarúgó NB I18. fordulóját követő visszapillantónkban fókuszban a Ferencváros–Újpest (3–1) derbi és a forduló legjobbjának megválasztott Muhamed Besic teljesítménye, de szó lesz a Mol Fehérvár nehézségeiről és a forduló cserejátékosáról, a kisvárdai Mario Ilievszkiről is.

A FORDULÓ RANGADÓJA, A FORDULÓ LEGJOBBJA – FTC–ÚJPEST; MUHAMED BESIC

A 3–1-es ferencvárosi győzelemmel záruló derbi és a legjobbjának választottuk, annak ellenére, hogy nem szerzett gólt és nem adott gólpasszt. Muhamed Besic az Újpest elleni találkozón ettől függetlenül 7-es osztályzatot kapva ragyogóan futballozott, első perctől az utolsóig harcolt, látható volt, kitűnő erőben és formában van.

BESIC A STATISZTIKUSOKNÁL IS KIEMELKEDETT

A derbin kezdőként pályára lépő játékosok közül az InStat elemzőrendszerében is a védekező középpályásként szereplő Muhamed Besic produkálta legmagasabb, 270-es teljesítményindexet (csak a csereként beálló Marquinhos előzte meg 273-as indexszel, aki két gólban is főszerepet játszott). Besic szerezte a legtöbb labdát (kilencet), az összes ferencvárosi támadót megelőzve 69 százalékban nyerte meg a párharcait támadásban és Adama Traoré után a második legtöbb cselt is ő mutatta be az FTC-ből (kilencet, Traoré tízet). Ráadásul gólhelyzetet teremtő passza is volt, amire rajta kívül csak támadók voltak képesek a Ferencvárosból (Marquinhos, Ryan Mmaee, Zachariassen).
P. K.

„Régóta vártam erre az érzésre – mondta lapunknak az Újpest ellen 3–1-re megnyert mérkőzést követően a bosnyák válogatott középpályás, aki 2021-ben tért vissza a Ferencvárosba. – Az elmúlt három-négy évben mindig közbejött valami, egyetlen felkészülést sem tudtam végigcsinálni, ami meghatározta az idényeimet. Az Evertonnál rendre későn adtak kölcsön, a Middlesbrough és a Sheffield United együtteséhez is menet közben csatlakoztam, és sérülések is hátráltattak. A mostani felkészülés azonban tökéletesen sikerült, már a spanyolországi edzőtáborban is éreztem, hogy újra a régi leszek! Régen éreztem magam ilyen jó erőben.”

A 30 éves Besic jelenlegi játéka alapján a Ferencvárosnak akár új igazolással is felér. A védelem előtt futballozva az Union Berlinhez távozó Aissa Laidouni helyét veheti át, igazi vezéregyénisége lehet a csapatnak. A középpályás elmondta, jót tesz a lelkének az utóbbi időben nyújtott teljesítménye, a legutóbbi két – a Pakson és az Újpest ellen egyaránt 3–1-re megnyert – találkozón is a Ferencváros legjobbjai közé tartozott.

„Hiányzott, hogy a meccsek után valóban úgy ülhessek le az öltözőben, ez igen, jól ment a játék... Korábban is küzdöttem, harcoltam, mentem előre, de nem úgy játszottam, amit elvárok magamtól.”

A Ferencváros az Újpest ellen folytatta jó sorozatát, és immár 12. derbijét nyerte meg egymás után!

„Kíváncsi vagyok, meddig lehet ezt a sorozatot nyújtani. Jó lenne minél tovább” – mosolygott Muhamed Besic.

A zöld-fehérek az újabb győztes mérkőzést követően immár 14 (!) ponttal előzik meg a második helyen álló kecskemétieket, előnyük tulajdonképpen behozhatatlannak tűnik. A vasárnapi derbin is az FTC irányította a játékot, leszámítva a szünetet követő negyedórát.

„A fordulás után tíz-tizenöt percig jól játszott az ellenfél, a találkozó többi részében mi voltunk a jobbak. Abban a periódusunkban az Újpest egyenlített, ám nem zuhantunk össze, és ezúttal is bizonyítottuk, miénk a jobb csapat. A keretünkben több olyan futballista is van, aki egymaga képes eldönteni ilyen találkozókat, elég csak a csereként beálló Marquinhosra, vagy a gyönyörű szabadrúgásgólt szerző Ryan Mmaeéra gondolni.”

Az Újpest hiába küzdött, próbált korszerűen futballozni, a Ferencváros ellen ezúttal sem volt esélye. A lila-fehérek tizen­nyolc fordulót követően a 10. helyen állnak a bajnokságban, két ponttal megelőzve a másik két budapesti riválist, a Vasast és a Honvédot. Milos Kruscsics együttesének acélos tavaszt kell produkálnia ahhoz, hogy ne kelljen izgulnia a bajnoki hajrában. A Ferencvárosnál ezzel szemben a győzelem érzése lassan megszokottá válhat, Muhamed Besic szerint a nyertes derbi ízét nem lehet megunni.

„A derbi az derbi! Az ünneplést nem lehet megszokni, az Újpestet mindig nagy tett legyőzni, bárhogyan is alakuljon a mérkőzés. Fél évvel ezelőtt hatot rúgtunk idegenben, ezúttal hazai pályán hármat. A lefújást követően ugyanúgy ugráltunk, énekeltünk, ebből a szempontból nincs különbség. A mostani siker is édes volt!

BORBOLA BENCE

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ SZENVEDÉSE – MOL FEHÉRVÁR

A FORDULÓ MEGMENTŐI: A FEHÉRVÁRI TAXISOK
Lerobbant Dzsudzsákék busza, taxikkal érkeztek meg a meccsre

Nem új keletű probléma a Mol Fehérvár FC-nél, hogy hátrányban vonul félidei pihenőre, mint történt a Debreceni VSC ellen is. A bajnokságban szombaton fordult elő hetedszer, hogy ellenfele állt jobban az első játékrészt követően – hasonlóan lesújtó, hogy tizennyolc idénybeli bajnokijából a Loki elleni volt a tizenegyedik, amelyen hátrányba került.

A székesfehérváriak Dzsudzsák Balázs jobb oldali szöglete után kaptak gólt, Dorian Babunszkit találta meg a labda, noha három hazai játékos is akcióközelben volt – úgy tűnhet, a kapott gólért leginkább Fiola Attilát terheli a felelősség, ám a középen helyezkedő Kasper Larsen és Loic Nego is ludas lehet a kapus Kovács Dávid mellett, figyelmetlenség, kommunikációs zavar, illetve taktikai fegyelmezetlenség számlájára írható a megingás. Ez volt az idényben a harmadik szögletből kapott gólja az NB I nyolcadik helyezettjének, ami még nem kirívóan sok, ám ha azt vesszük figyelembe, hogy a 26 kapottból ez volt a tizenharmadik, amelyet oldalról belőtt labda előzött meg, már sokat elárul a csapat koncentrációjáról, helyezkedési hibáiról.

Noha a székesfehérváriak aktívan kezdték a mérkőzést (az első 25 perc Toldi Gábor vezetőedző szerint is rendben volt), letámadásuk ellenére nem tudták nyomás alá helyezni szervezett ellenfelüket. Tizenhárom kapura lövést jegyezhettünk fel hazai oldalon, a lövései után átlagban 38 százalékban a kaput eltaláló csapat azonban alulteljesített, a Loki ellen mindössze háromszor sikerült neki, ami 23 százalékos mutató. Aggasztó, hogy Lirim M. Kastrati látványosan formán kívül van, s nincs minőségi alternatívája, amint az is, hogy Schön Szabolcs szinte egyáltalán nem veszélyes a kapura, amióta hazatért az Egyesült Államokból. A helyzetei minősége alapján (1.47 az xG mutatója) már az is nagy szó, hogy két gólt szerzett, ami egy támadótól 11 meccsen nem sok és gólpasszt is csak egyszer adott.

Úgy tűnik, a gárda támadójátéka ki van szolgáltatva Kenan Kodro (xG 5.7) és Dárdai Pál (xG 2.8) villanásainak – a bosnyák támadó góljai az idényben kilenc pontot hoztak a konyhára. Jelentős előrelépésre van tehát szükség a befejezés és a helyzetteremtés terén, ha az együttes szeretne elkerülni a veszélyzóna közvetlen közeléből.

B. L.

A FORDULÓ CSERÉJE – MARIO ILIJEVSZKI

Megint varázsolt. Mario Ilievszki, a kisvárdaiak támadója bajnoki mérkőzésen előzőleg november 5-én, a Puskás Akadémia otthonában szerzett – győztes – gólt, amikor a 72. percben beállva, a hosszabbításban alakította ki a 0–1-es végeredményt. Szombaton Kispesten az 55. percben állt be, és a 73. percben szerezte meg a szabolcsiak egyenlítő (1–1) és végül egy pontot is érő találatát.

„Nem vagyok elégedett a két meccsen szerzett két ponttal még úgy sem, hogy a Paks és a Honvéd ellen egyaránt hátrányból kellett visszakapaszkodnunk – mondta a bajnokság eddigi mind a 18 mérkőzésén lehetőséghez jutó, 12 alkalommal csereként beálló Mario Ilievszki. – Mindkettőt illett volna megnyernünk, így négy pontot máris veszni hagytunk. Ami a Honvéd elleni gólomat illeti, ráéreztem arra, hogy Milos Szpaszics lövése után kipattanhat a labda a kapusról, mert ismerve csapattársam lövőerejét, tudtam, nem lesz könnyű megfogni. Szerencsére higgadt maradtam a befejezésnél, nem egyből lőttem, nehogy eltaláljam a földön fekvő Szappanos Pétert, hanem talppal elhúztam mellette a labdát, így már csak az üres kapuba kellett passzolnom.”

A 20 éves, a macedón U21-es válogatottban csapatkapitány támadó akkor lett volna igazán szuper Mario, ha a ráadás perceire fordulva értékesíti újabb helyzetét, és nem hibázza el néhány centiméterrel a bal alsó sarkot a 16 méterről leadott lövésénél.

„ Ez a futball, ha jobban reagálok a helyzetre és jobban találom el a labdát, vagy van egy kis szerencsém, azzal a lövéssel meg tudtuk volna nyerni a mérkőzést. Következik a Ferencváros, mindenki várja a bajnok elleni mérkőzést. Hazai pályán játszunk, miért ne verhetnénk meg a listavezetőt? Őszintén mondom, hogy győzelemre számítok” – tekintett előre már a szombatra, ám neki és csapatának addig még van egy fellépése, hiszen szerdán a Mol Magyar Kupában az NB III-as ESMTK vendége lesz a Kisvárda.

Mario Ilievszki nemcsak a bajnokikon, hanem csapata valamennyi tét-, tehát Európai-konferencialiga-és honi kupamérkőzésén lehetőséghez jutott, és szeretné, ha sorozatban 25. alkalommal is pályára léphetne kisvárdai színekben.

B. T.


NB I, 2022–2023, 18. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
2023. február 3., péntek
Puskás Akadémia–Vasas 1–1

Felcsút, Pancho Aréna

Vad II István
968
2023. február 4., szombat
Paks–Kecskemét 0–0Paks, Fehérvári úti Stadion
Farkas Ádám1197
Budapest Honvéd–Kisvárda 1–1Budapest, Bozsik Aréna
Antal Péter
800
Mol Fehérvár–DVSC 1–1Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
Erdős József1689
2023. február 5., vasárnap
ZTE–Mezőkövesd 0–0Zalaegerszeg, ZTE Aréna
Zierkelbach Péter
1893
Ferencváros–Újpest 3–1
Budapest, Groupama Aréna
Berke Balázs18 197
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC18142242–15+2744
2. Kecskeméti TE1879225–17 +830
3. Kisvárda1876530–32 –227
4. Puskás Akadémia1868423–20 +326
5. Debreceni VSC1866631–28 +324
6. Zalaegerszegi TE1865725–22 +323
7. Paksi FC1865730–31 –123
8. Mol Fehérvár1855822–26 –420
9. Mezőkövesd1855819–26 –720
10. Újpest FC1854922–33–1119
11. Budapest Honvéd1845918–30–1217
12. Vasas FC1838714–21 –717
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik