Világrekord nézőszám, világrekord izgalmak: BL-döntős a Ferencváros!

Vágólapra másolva!
2023.06.03. 17:50
A női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjének második elődöntőjében a Ferencváros elképesztő izgalmak után, 30–29-re megverte az Esbjerget. A döntőben a Győrt legyőző Vipers Kristiansanddal találkozik.
Minden jó, ha a vége jó 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Mirkó István)
Minden jó, ha a vége jó A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Mirkó István)

KÉZILABDA
NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, NÉGYES DÖNTŐ
ELŐDÖNTŐ
FTC-Rail Cargo Hungaria–Team Esbjerg (dán) 30–29 (13–17)
Budapest, MVM Dome, 20 022 néző. Vezette: Backovic, Palackovic (szlovénok)
FTC:
Bíró B. – MALESTEIN 7, Klujber 5 (3), Szucsánszki, Kisfaludy 1, BÖLK 6, Márton G. Csere: Janurik (kapus), Tomori, LEKICS 5 (1), Cvijics, SZÖLLŐSI-ZÁCSIK 3, Hársfalvi, STOLLE 3, Papp D. Edző: Elek Gábor
ESBJERG: Kristensen – M. Jacobsen, Tranborg 2, Heindahl 1, Nielsen, INGSTAD 6, REISTAD 7. Csere: Milling (kapus), Breistöl 4, N. MÖRK 7 (4), Sanna Solberg 2. Edző: Jesper Jensen
Az eredmény alakulása. 9. perc: 4–3. 12. p.: 4–6. 15. p.: 7–8. 22. p.: 11–12. 26. p.: 13–14. 33. p.: 16–18. 43. p.: 21–21. 51. p.: 25–26. 56. p.: 28–26. Kiállítások: 12, ill. 10 perc. Hétméteresek: 5/4, ill. 3/3

MESTERMÉRLEG
Jesper Jensen:
– Nagyon csalódottak vagyunk, mert megvolt az esélyünk arra, hogy bejussunk a döntőbe, közel álltunk hozzá. Erősen kezdtünk az első félidőben, ám a szünet után kihagytuk a lehetőségeinket – nagy volt a nyomás rajtunk a pályán az FTC részéről és a hazai szurkolók miatt is.

Korábban
Győri Audi ETO–Vipers Kristiansand (norvég) 35–37 (18–23)

ÖSSZEFOGLALÓ

TÚL VOLTUNK a hivatalos felvezető show-n, következett a csapatok bemutatása a Ferencváros–Esbjerg női kézilabda Bajnokok Ligája-elődöntő előtt – és felrobbant a budapesti MVM Dome. A pályafutása utolsó előtti mérkőzését vívó ferencvárosi csapatkapitány, Szucsánszki Zita elképesztő hangorkán közepette futott be az elsötétített pályára, majd széles mosollyal az arcán várta, hogy társai csatlakozzanak hozzá az egyik térfélen. Ez volt az egyik legnagyobb kérdés a ferencvárosiak szempontjából, nevezetesen, hogy az első alkalommal négyes döntős Fradi játékosai hogyan bírják el a nyomást, a felfokozott hangulatot – „a szurkolást és a szeretetáradatot”, ahogyan Elek Gábor vezetőedző fogalmazott előzetesen.

Nos, az első percekben nem tűnt megilletődöttnek vagy ijedtnek a magyar csapat. És a végén sem, sőt! De addig történt egy s más.

A négyszeres BL-győztes, egy éve a norvég Vipersszel ebben az arénában aranyérmet szerző Tomori Zsuzsanna a második percben védekezés közben úgy ugrott és vetődött rá egy labdára, mint tigris a zsákmányára. Nem sokkal később Klujber Katrin révén (naná, hogy ő, hiszen a válogatott jobbátlövő a legeredményesebb ferencvárosi góllövő az elitsorozat mostani idényében) megszületett az első Fradi-találat a final fourok történetében. Már az elején látszott, hogy a védekezésre mindkét csapat nagy hangsúlyt fektetett, óriási volt a küzdelem, sokkal kevesebb találat esett, mint a Győr–Vipers elődöntőn. A szívósan és kellemetlenül védekező északiak támadásban precízebbek voltak, így tartották egy-két gólos előnyüket, az Elek-csapat nem tudta utolérni riválisát, sőt, a szünetben az Esbjerg vonulhatott négygólos előnnyel pihenőre (13–17).

Az FTC azonban már a francia Metz elleni negyeddöntős párharcban is csodát tett, ahogyan most is.

A zöld-fehérek láthatóan egyre jobban kezdték élvezni a szenzációs miliőt, nem estek össze az első harminc percben összeszedett hátrány után, keményebb és hatékonyabb lett a védekezésük, támadásban pedig fantasztikus szívvel és akaraterővel hajtottak. Az utolsó negyedóra előtt utolérte riválisát a Fradi, majd innentől sormintát követtek a felek: a dánok eggyel vezettek, a magyar együttes egyenlített. Ez ment az idegőrlő hajráig, aztán fordult a kocka, és egyre fokozódott a feszültség és az izgalom. Az 54. percben Janurik Kinga földöntúli bravúrral védte az eddig kiválóan célzó Vilde Ingstad ziccerét, az ellentámadásból Klujber a nyolcadik perc után ismét vezetéshez juttatta az FTC-t. Az utolsó három percre fordulva Emily Bölk találatával 28–26-ra elléptek a hazaiak – az aréna megemelkedett a már-már leírhatatlan hangulattól, és elindult felfelé.



(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)

Volt még csavar azonban a csatában, az északiak visszaküzdötték magukat, a záró perc így 29–29-ről indult. Harminckét másodperc volt vissza, Elek Gábor időt kért, az eligazítás után passzívig vitte az akciót az FTC, és Emily Bölk az utolsó másodpercekben a dán kapuba bombázott, döntőbe lőve csapatát.

„Itt nem állhatunk meg!” – függesztettek ki egy molinót a Fradi-ultrák a meccs előtt. Elek Gábor együttese pedig nem is állt meg az elődöntőnél, a legutóbbi két kiírást megnyerő norvég Kristiansand ellen tovább írhatja a csodát és élheti az álmát a vasárnapi fináléban. 30–29

Elek Gábor öröme (Fotó: Árvai Károly)
Elek Gábor öröme (Fotó: Árvai Károly)

PERCRŐL PERCRE


HELYOSZTÓK (JÚNIUS 4.)
15.15:
bronzmérkőzés (Tv: Sport 1, Rádió: Sportrádió, Kossuth Rádió) – élőben az NSO-n!
18.00: döntő (Tv: Sport 1, Rádió: Sportrádió, Kossuth Rádió) – élőben az NSO-n!

60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

60. perc Na nézzük... Cvijics megcsókolja a címert a mezén. BÖLK TÍZRŐL A JOBB ALSÓBA LŐ, NEM IGAZ, NEM IGAZ!!!!

60. perc Fél perc van hátra, magyar időkérés.

60. perc Reistad kiegyenlít betörésből, megvillant a hajrára. 29–29!

59. perc Bölk passza rossz Lekicsnek... 29–28...

58. perc Breistöl betörése védhetetlen...

Fotó: Mirkó István
Fotó: Mirkó István

58. perc Cvijics lövése a lécen csattan, de hetes! Klujber ballal a bal alsóba lő, 29–27!

57. perc Solberg a bal szélről szerencsés gólt szerez, ez nem hiányzott, Janurik beleért.


57. perc Dán időkérés a válasz.

57. perc Bölk kisodródik jobbra, de a túlsó alsóba lő!!! 28–26!

56. perc Nem igaz! Klujber lövése a sáncról a bal sarok mellé pattan, a játékvezetők elveszik a labdát a Fraditól... Nem, videózás nélkül is jön a jó ítélet.

55. perc Klujber szereli Breistölt egy szabaddobás után, győzelmi lázban ég a magyar csapat.

Mindenki mással ellentétben talán Elek Gábor a csarnok leghiggadtabb embere. Bár néhányszor reklamált, de meglehetősen nyugodtan figyeli az eseményeket.

Óriási ovációval vette tudomásul az MVM Dome közönsége, hogy megszerezte a vezetést a Ferencváros!

54. perc Hatalmas gól átlövésből Bölktől, gigászi bravúr Januriktól. Klujber a szaggatottról a bal alsóba lő estében, vezet a Fradi, 27–26!!!

52. perc Reistadnál belemenés! Reistad a BL idényének legjobb gólszerzője 136 találattal, még négy gólt szerez, és a final fourok történelmének legjobb gólszerzője.

52. perc Dán időkérés.

52. perc Cvijics ziccere a kapusé!

51. perc Stolle a szaggatottról gyorsan lő egy nagy gólt. Sollberg azonnal válaszol, 25–26.

Klubszinten az eddigi csúcsot a 2023 februárjában rendezett Borussia Dortmund–Siófok KC Európa-liga mérkőzés tartotta, ugyanis a csoportmérkőzésen 11 112-en voltak jelen a Westfallenhalle Arénában.

Az FTC-Rail Cargo Hungaria szurkolótábora csak kedvenceik Esbjerg elleni meccsére érkezett meg az MVM Dome-ba, ám a fővárosi zöld-fehérek között egy tűt sem lehetett volna leejteni, annyian buzdították kedvenceiket – jelentik.

20 022 néző: telt ház, világrekord!

51. perc Magyar időkérés.

50. perc Reistadtól villámgól. A dán csapat 21 meccses győzelmi sorozatban van.

49. perc Lekics zseniális cselekkel kiharcol egy hetest, amelyet értékesít is. Két perc persze nincs... 24 egyenlő.


48. perc Mörk hétről a jobb felsőbe talál.

48. perc Bölk nagy gólt lő átlövésből, majd két perc Klujbernek.

48. perc Mörk lövése a kapufáé!

47. perc Klujber
magabiztosan értékesít egy hetest, 22–23.

46. perc Breistöl a kapufára lő, Janurik azt hiszi, gól, háttal áll Heimdahlnak, aki az üres kapuba lő.

45. perc Hazai támadások, szabaddobás-hegyek. Bölk átlövése a kapusé végül.

44. perc Mörk ballal a jobb felsőbe lő egy hetest, 21–22.

44. perc Jaj, eladott labda után két perc Stollének...

44. perc Janurik kivédi Reistad ziccerét! 43 százalékos a hatékonysága, Bíróé 19.

44. perc Malesteinnek két perc lerántásért.

43. perc Malestein a jobb szélről is betalál, 21–21! Négy négy óta egyenlő ismét az állás...

De hetes nincs. Hosszas videózás után sem.

41. perc Heimdahl megkapja a két percet, Bölk azonnal büntet. Szucsánszky remekül védekezik, Malestein lövése a kapuban, Solbergben két perc, lábbal mentett... Hetes lesz, belülvédekezésért.

Elek Gábor nem kérte a játékvezetői ítélet felülvizsgálatát Szöllősi-Zácsik Szandra belemenése után, pedig a válogatott átlövőt a kispadon hosszasan ápolják és jegeli a homlokát.

39. perc Breistöl lövése a kapufán csattan, Zácsiknál belemenés, közben Heimdahl majdnem kiüti a magyar játékos szemét... Kovacsics és Edwige hiába reklamál dühösen a lelátóról.

39. perc Kiváló sánc hátul, véd Janurik aztán, Lekics indítását ballal a jobb alsóba varrja a hatosról Stolle!

37. perc Klujber ballal a jobb felsőbe lő! 18–20!

37. perc Lekicsről kiáll Heindahl, majd az irányító kiharcol egy hetest.

36. perc Stolle zoccert ront, de Janurik ziccert véd!

A négyes döntő tényleg a kézilabda ünnep, a résztvevő csapatok mellett számos NB I-es kézilabdázót láttunk az MVM Dome-ban, mint például Szöllősi-Zácsik Szandra férje, a magyar válogatott Szöllősi Szabolcs, vagy éppen Hámori Konszuéla, de találkoztunk Kielce-mezes szimpatizánsokkal is.

35. perc Malestein üres kapura lő okos gólt, Lekics erőszakosan tör be a hatosig, jobbal a jobb alsóba lő. De Breistöl átlövése tökéletes (Janurik már a kapuban a szünet után), Ingstad bevetődve eredményes. 17–20!

33. perc Malestein ziccere a kapusé, de Lekics javíthat, 15–18.

32. perc Solbergnek két perc, Stolle első lövésével büntet a szaggatottról.

31. perc Mörk-góllal... 13–18

31. PERC FOLYTATJUK!

A Fradi a 14. csapat a final fourban. Hét vesztes meccs után jutott el idáig, idényrekord. A dánok tavaly is eljutottak idáig. Tavaly két vereséget szenvedtek.



30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!


30. perc Reistad átlövése a jobb alsóban... 13–17. Kipihente magát a dánok klasszisa. Lekics távolija Kristensené.

A Fradi-szurkolókon semmi nem múlik, most éppen vállt vállnak vetve ugrál az egész tábor – jelentik.

30. perc Dán időkérés.

29. perc Malestein ballal a lécre lő egy hetest!

A stasztika is minimális Esbjerg-előnyt mutat. A dánok úgy vezetnek hárommal, hogy csak kettővel volt több lövésük, ellenben eggyel kevesebb hibát vétettek és eggyel kevesebb rossz lövésük volt.

27. perc Reistad
is nagyon él ma... És Ingstad is. 13–16

26. perc Zácsik Kisfaludy elé varázsolja a labdát, a beállós bevetődve jobbal a jobb sarokba lő félmagasan.

25. perc Zácsik és Mörk gólváltása. 12–14

Lehet, kézilabdás nézőcsúcs lesz, ha meglesz hivatalos adat. Jóval többen vannak, mint a Győr–Vipersen (18 734-), nézőcsúcs meg 19 467 a 2013-as vb-döntőről (Brazília-Szerbia) – jelenti a helyszínről DSB.

25. perc Magyar időkérés.


24. perc Lassú hazai támadás, Reistad pattint a beállós elé, 11–13. Ingstad volt eredményes.

22. perc Malestein újabb okos és pontos lövéssel jelzi, hogy többet passzolhatnának neki. 11–12!

„Blanka Biro entered the chat“ #ehffinal4#ehfcl@Fradi_HUpic.twitter.com/rn6xQJoFJK


21. perc Öt emberrel támad a Fradi, Lekics beállóból lő gólt, Breistöl felugrásból válaszol a szaggatottról.

20. perc Zácsik kettős emberhátrányban is üresen marad a falban, bent is van a labda a kapuban. De Mörk háta mögé postázott passzát a beállós Ingstad a jobb alsóba vágja. 9–11


19. perc Mörk ballal a kapu közepébe pattintja a labdát. 8–10

18. perc Zácsik zseniális átlövésgóllal száll be a meccsbe, Cvijicsnek két perc. Mártonnak is, és ez hetes is. Jogos ez is.

17. perc Breistől 11-ről is eredményes, Lekics a hatos elől sem lő a kapuba. 7–9

16. perc Jó a sánc hátul, Bölk átlövése kapuscsemege... kontra, Ingstad szinte a gólvonalig repül, de Bíró jobb kézzel védeni tud. Nagyon kellett!

15. perc Cvijics passzával Lekics berepülhet a hatosról, 7–8.

14. perc Malesteinnek nagyon megy, ismét eredményes jobbról, 6–7. De Reistad ziccerben... Bíró ebbe is csak belekapott, pechszéria.

13. perc Kisfaludynak két perc, és még ér is a magát a hatosra bebirkózó Ingstad gólja. Cvijics jön beállóba.

12. perc Klujber elvállal egy kockázatos lövést, nem nyert, Lekics mellől a szaggatottról eredményes Reistad – Malestein villámgyors középkezdés után ziccerből szépít, öt hat.

10. perc Bíró kezéről a bal felsőbe pattan Mörk ziccere, hasonló módon Malestein középről a kapusba lő. Mörk passzát Reistad bevetődve a kapu közepébe vágja, 4–5 máris.

9. perc Ingstad bevetődve egyenlít, Malestein ballal a hosszú felsőbe lő jobbról középre repülve, 4–3!


8. perc Tranborg átlövése mesés, majd lerántja a hetesről elesve is a kapuba lövő Bölk karját, két perc! A pályán Mörk is.

7. perc Passzív a hazai támadás, kellemetlen hiba.

Az esbjergiek pedig felállva, ütemesen tapsolva próbálják túlkiabálni a hazaiakat – jelenti a helyszínről Domonkos Bálint.

5. perc Bíró a kapufára tolja Breistöl átlövését, Szucsánszki passza rossz, de Bíró védi M. Jakobsen beugrásos ziccerét.

4. perc Reistad átlövése Bíróé, Malestein üresen marad a jobb szélen, ballal a rövid alsóba lő. 2–1

A fővárosi zöld-fehérek teljesen megtöltötték szektorukat, még a lépcsőkön is szoronganak a fekete és zöld-fehér mezes fradisták.

3. perc Tranborg megállíthatatlan, 0–1, kiváló betörés. Klujber a jobb szélről válaszol, szintén egy jó csel után.

2. perc Tomori zseniálisan védekezik, de rossz a támadás, Bölk passza meglepi Kisfaludyt.

1. perc Klujber ziccerét kirúgja a jobb alsó elől Kristensen.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A Fradi tiszta zöldben, a vendégek piros-fehér mezben és fehér nadrágban.

„Itt nem állhatunk meg” – írta az MVM Dome-ban kifeszített molinójára a ferenvcárosi szurkolótábor.

Véget ért a díszes, zenés-táncos megnyitó, bemutatják a játékosokat.

Az első elődöntőben
Győri Audi ETO–Vipers Kristiansand (norvég) 35–37 (18–23)

Danyi Gábor az eddigi utolsó, de nem az első magyar edző, aki csapatával megnyerte a női kézilabda legrangosabb klubtrófeáját, a Bajnokok Ligáját. A szakembert a négyes döntő előtt két kollégájáról, Ambros Martínról és Elek Gáborról is kérdeztük.

„Kezelnünk kell az óriási közönséget is. Azt hiszem, Budapesten a Fradinak meg van az esélye, hogy döntőbe jusson, de mindent megteszünk, hogy megállítsuk. Készültünk taktikai dolgokkal és ha elkapjuk a „flowt”, bármi megtörténhet, de egyelőre még a szuperintenzív elődöntőre figyelünk” – jegyezte meg Nora Mörk.

„Teljes a keretünk, vannak, akik gyermekáldásból térnek vissza, vannak, akik sérülésből, így az elmúlt néhány hét nagyon jól alakult – mondta az Esbjerg norvég jobbátlövője a Győrrel háromszoros, a Vipersszel kétszeres, a Larvikkal egyszeres BL-győztes Nora Mörk. – Örülünk, hogy itt lehetünk, köszönhetően annak, hogy ki tudtuk ütni a CSM-et, ami nagy feladat volt, de úgy érzem, megérdemeltük, hogy itt legyünk. Élveznünk kell a pillanatot. Mentálisan és taktikailag is felkészültünk, szóval holnap meglátjuk, mi lesz. Nagyon szép a csapattól, hogy egymás után másodszor is eljutottunk idáig, a tavalyi pedig jó tapasztalat volt. Bár vagyunk néhányan, akik újak, de nem lesz számunkra ismeretlen a négyes döntő. Most csak az elődöntőre koncentrálunk, de a klub számára óriási lenne, ha bejutnánk a fináléba. Rendkívül nehéz lesz legyőzni a Fradit, mert a szurkolók velük lesznek, de kezelnünk kell a nyomást és nyugodtnak kell maradnunk” – tette hozzá a norvég jobbátlövő, aki kiemelte, már 18 éves kora óta a Bajnokok Ligájában játszik, ezért sok tapasztalata van, s úgy érzi, majd visszavonulása után jól fog kinézni, hogy hat vagy hétszeres BL-győztes, s büszke is a címeire, de úgy érzi, a klub számára fontosabb lenne a végső siker, mint neki.


– Milyen élmény lesz hazai pályán négyes döntőt játszani? Azt mondják, az FTC számít a Final Four „fekete lovának”, ugyanakkor az MVM Dome kompenzálhatja ezt.
– Talán mi vagyunk a „fekete ló”, ezt ki lehet mondani, de bízom benne, hogy a szurkolóink nem nyomást tesznek ránk, hanem ők lesznek a plusz emberünk a pályán.

– Volt valami különleges a felkészülésben? Egyáltalán kellett motiválni a csapatot Elek Gábor és Szucsánszki Zita búcsúhétvégéjén?
– Alapvetően nem kell plusz motiváció, de az ő távozásuk mindenképp az és szeretnénk, hogy ez a hétvége nemcsak nekik, hanem nekünk is emlékezetes lenne és így meg tudjuk koronázni az ő pályafutásukat.

– A Metz elleni visszavágó második félideje százhúsz percben elég lenne?
– Azzal nagyon meg lennék elégedve, az lenne a tökéletes előadás. Ha azt át tudjuk menteni, nagy baj nem lehet, de az a csoda megismételhetetlen. Számolunk azzal, hogy fogunk hibázni, lesznek a mérkőzéseken belül nehezebb időszakok, melyeken a rutinos játékosaink segítségével megpróbálunk túllendülni.

– Hogyan lehet semlegesíteni az Esbjerg belső játékosait, Nora Mörköt és Henny Reistadot?
– Különböző magasságú játékosok, úgyhogy mi arra építettük fel a védekezésünket, hogy mindig megnézzük, ki van a pályán és ehhez alkalmazkodik a védekezésünk. De ők nemcsak támadásban, hanem lerohanásban is nagyon erősek, szóval a legfontosabb a visszarendeződésünk lesz.

– Ha nem is konkrétan az Esbjerg elleni elődöntőre, de nagyon régóta készülnek az előttünk álló hétvégére, a Bajnokok Ligája négyes döntőjére.
– Nagyon izgatott vagyok a mérkőzés miatt, már nagyon várjuk, hogy pályára léphessünk és találkozzunk azzal a rengeteg szurkolóval, akik főként miattunk látogatnak ki – kezdett bele az FTC-Rail Cargo Hungaria balszélsője, Márton Gréta. – Azt még nem tudom, mi kell a jó játékhoz és a győzelemhez, de abban biztos vagyok, hogy maximálisan felkészültek leszünk és a tőlünk telhető legtöbbet megtesszük.

HELYOSZTÓK (JÚNIUS 4.)
15.15:
bronzmérkőzés (Tv: Sport 1) – élőben az NSO-n!
18.00: döntő (Tv: Sport 1) – élőben az NSO-n!


Mint ismert, június 3-án és 4-én a budapesti MVM Dome ad otthont a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének. Pénteken tartották az esemény nyitóbuliját, mely során bemutatták a résztvevő csapatokat. Az NSO Tv videójából kiderül, hogy Ambros Martín „rosszul” érezte magát; a Vipers néhány játékosa táncra perdült, a legnagyobb tapsot Nora Mörk kapta, míg az utolsóként bemutatkozó újonc Ferencváros játékosai és szurkolói csapták a legnagyobb bulit.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ FTC–ESBJERG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik