A nyári „gólkirály” lehet Csercseszov meglepetésembere?

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2022.07.04. 14:04
null
A nyári edzőmeccseken a Karlsruhe ellen duplázó Stjepan Loncar (44) volt a Ferencváros legeredményesebb játékosa (Fotó: <a href="http://www.fradi.hu">fradi.hu</a>)
A szerdai, Tobol Kosztanaj elleni BL-selejtezős mérkőzés előtt összefoglaljuk a magyar bajnok Ferencvárosnál történt nyári változásokat és az edzőmérkőzések tapasztalatait.

 

A Ferencváros labdarúgócsapata a legutóbbi három idényben kivétel nélkül bejutott valamelyik európai kupasorozat csoportkörébe (kétszer az El-be, egyszer a BL-be), és a 2019-ben kezdődött széria egyik titka mindegyik alakalommal az volt, hogy nyáron nem távoztak kulcsemberek, és az új idény keretének kialakítása már a téli átigazolási időszakban megkezdődött. Ez idén is így volt.

AMIT A BL-RE NEVEZETT ÚJ SZERZEMÉNYEKRŐL TUDNI ÉRDEMES

A nyári szerzemények közül a védő Mats Knoestert, a középpályás Xavier Mercier-t és a szélső Adama Traorét is regisztrálta huszonkét tagú Bajnokok Ligája-keretébe a kazah Tobol Kosztanaj elleni selejtezős párharcára készülő Ferencváros, amely három kapussal, hét hátvéddel, hat középpályással és hat támadóval vág neki az első körnek. Ha nem jön közbe semmi, a keretes írásunkban feltüntetett labdarúgók utazhatnak hétfőn Kosztanajba, majd kilenc nappal később ők fogadhatják a Groupama Arénában a riválist. A Tobol ellen készülő keretből több értékes futballista kimaradt sérülés, betegség vagy szakmai okok miatt: Sigér Dávid, Muhamed Besic, Olekszandr Zubkov, Ryan Mmaee, Zseljko Gavrics és a június végén szerződtetett Rasmus Thelander is kihagyja az első fordulót. A nyári szerzemények közül azonban hárman is a nevezettek között szerepelnek: a belső védő Mats Knoester (az alsó képen fehérben), a középpályás Xavier Mercier és a szélső Adama Traoré is játszhat.

Tekintettel arra, hogy a védelem tengelyében kulcsszerepet betöltő Miha Blazic, valamint a szintén hasznos játékosként megismert Lasa Dvali is búcsút intett a magyar rekordbajnoknak, fontos feladatok hárulhatnak Mats Knoesterre a BL-selejtezőben. Az új igazolások közül a 23 éves holland bekknek van a legnagyobb esélye, hogy a Tobol elleni idegenbeli mérkőzésen a kezdő tizenegy tagja legyen, Adnan Kovacevic párjaként a belső védő posztján. Az InStat statisztikái a következőről árulkodnak: a 2021–2022-es idényben mérkőzésenként 13 párharcot vívott 69 százalékos hatékonysággal, szerelési kísérleteinek 75 százaléka volt sikeres, fejpárbajai 65 százalékát megnyerte – a magyarnál erősebb holland bajnokságban.

Ami Xavier Mercier-t illeti, a 32 éves francia középpályás a belga bajnokság „gólpasszkirályaként” érkezett, a 2020–2021-es idényben tizenöt, míg a 2021–2022-es évadban tizennégy gólpasszt adott. Több poszton bevethető, a Leuvenben zömében jobb oldali támadó középpályást játszott, de a bal oldalon is szerepeltették, illetve egy sorral hátrébb, középső középpályásként is használták – Sztanyiszlav Csercseszov a Ludogorec elleni tesztmeccsen a 4–2–3–1-es felállásban a támadó mögött játszatta. Bár vasárnapi interjúnkban Hajnal Tamás azt mondta, némi időre lesz szüksége, hogy átálljon a Ferencváros játékára, a mélyen védekező csapatok ellen nagy szükség lehet a kulcspasszaira, rutinjára. Belgiumban elképesztő mutatói voltak: a Wyscout statisztikái szerint az előző idényben ő adta a liga legtöbb támadópasszát, megjátszhatóságát jelzi, hogy ő kapta a harmadik legtöbb passzt, az ötödik legtöbb beadással kísérletezett (37 százalékos hatékonysággal) és a második legtöbb, meccsenként átlagosan 2.75 lövést készített elő. Motivációs problémái aligha lesznek, hiszen pályafutása során először játszhat az európai kupaporondon.

Gyors, mozgékony, a társaival gyakran pozíciót váltó támadó, aki jó cselezési képességének köszönhetően rendszerint keresi az egy az egy elleni párharc lehetőségét – így lehet jellemezni a Sheriff Tiraspolban mutatott teljesítménye alapján Adama Traorét, akitől új klubja azt reméli, kulcsjátékossá válik. A 27 éves mali támadó a moldovai csapatban többnyire jobb oldali szélsőként szerepelt, ritkán középcsatárt is játszott, ám legelöl futballozva közel sem volt annyira hatékony, mint a vonal mellett.

Az előző idényben 43 mérkőzésen 15 gólt szerzett, és kilenc gólpasszt adott, s az is beszédes mutató, hogy meccsenként 5.2 csellel próbálkozott, amelynek 61 százaléka volt sikeres (összehasonlításképpen: a driblizni közismerten szerető Tokmac Nguen átlagosan 3.9 cselt húz meg kilencven percre vetítve szintén 61 százalékos hatékonysággal). Noha az edzőmérkőzéseken még sok helyzetet elpuskázott (bár két gólt azért így is szerzett), jó tulajdonsága, hogy a fontos találkozókon képes a legjobbját nyújtani: duplázott a Dinamo Zagreb elleni BL-rájátszásban, betalált a Sahtar Doneck és az Internazionale elleni csoportmeccsen, a Real Madrid ellen gólpasszt adott. B. L.

A télen szerződtetett Carlos Auzqui, Fortune Bassey, Marquinhos trióra a fél éves beilleszkedés után ősszel már fontosabb szerep hárulhat, utóbbi kettő a felkészülési időszakban gólt is szerzett. Ők helyettesíthetik, pótolhatják például a támadósorból nyáron távozott Róbert Mak, Marko Marin duót, illetve a sérülése miatt egyelőre hiányzó Ryan Mmaeet. Továbbá jelentős erősítésnek számíthat elöl az első nyári szerzemény, a mali válogatott Adama Traoré. A Ferencváros támadójátékának sokoldalúságáról egyébként mi sem árulkodik jobban, minthogy az öt felkészülési meccsen szerzett 16 gólon kilenc játékos osztozott, nyolcat szereztek a támadók, ötöt a középpályások, hármat a védők. Úgy, hogy Tokmac Nguen – akinek a megatartása a legnagyobb fegyvertény a Fradinál a nyári átigazolási időszakban Traoré érkezése mellett – még nem is talált be.

Az egyetlen, kulcsembernek számító nyári távozó a szlovén válogatott Miha Blazic volt, aki öt évet töltött a Ferencvárosban, és szerződése lejártával a francia első osztályú Angers-be igazolt. Blazic helyett a védelem biztos pontja az új idényben a hazájából, a holland élvonalból érkező Mats Knoester lehet, aki a Fradi mindegyik edzőmeccsén kezdő volt, a KF Shkëndija ellen szöglet utáni fejesből gólt is szerzett. Mellette kezdetben Adnan Kovacevic játszhat a védelem közepén, tekintve hogy Samy Mmaee a nyári meccseket sérülés miatt kihagyta (igaz, a BL-ben már bevethető lesz). Hármójuk mellett a Knoesterhez hasonlóan ingyen szerződtetett Rasmus Thelander vehető még számításba középső védőként, utóbbira Lasa Davli nyári távozása miatt volt szükség, hogy sérülések és eltiltások esetén is legyen megfelelő számú választási lehetősége Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedzőnek. Ugyanezért jöhetett a középpályára szintén ingyen Xavier Mercier, aki a klubtól másodszor is távozó Somáliához hasonlóan több szerepkörben is alkalmazható.

A védelemben a két szélen ezúttal nem történt változás (ahogy egyébként kapusposzton sem), a jobb oldalon Botka Endre vagy Henry Wingo kezdhet – az utolsó felkészülési meccsen az amerikai, az utolsó előttin Botka kezdett, viszont a Ludogorec ellen Wingo csereként beállva duplázott – a balon pedig Eldar Civic, akinek a télen Soroksárról szerződtetett Pászka Lóránd lehet az elsőszámú helyettese. A védelemben, illetve a középpályán a nyáron kölcsönből visszatérő Iyinbor Patrick, Gera Dániel kettős jelenthetne még további opciót, de mivel egyikük sem szerepel a BL-re nevezett játékosok listáján, kérdéses, számol-e velük a szakmai stáb.

A Ferencváros az NB I-es csapatok közül elsőként, június 3-án kezdte a felkészülést a bajnokságra és a júliusi BL-selejtezőkre, kétszer járt ausztriai edzőtáborozáson, hat edzőmeccset tervezett, amiből végül ötöt játszott le, mert a román Arges Pitesti lemondta a találkozót. Az ötből hármat nyert meg, egy-egy döntetlen és vereség mellett, 16 gólt szerzett, ötöt kapott. A Sepsi OSK elleni 3–0-s vereség rontja az összképet, de hozzá kell tenni, hogy a kulcsemberek közül csak hárman kezdtek azon a meccsen, többségében fiatalokkal felállva kapott ki a magyar bajnok. Viszont a felkészülés hajrájában, amikorra visszatértek az alapemberek, a bolgár bajnok Ludogorecet 3–0-ra, a német másodosztályú Karlsruhét 4–1-re verte meg az FTC. Ez mindenképpen biztató jel lehet a szurkolók számára a Tobol elleni szerdai BL-selejtező előtt.

Ahogy az is, hogy az eddig inkább csak kiegészítő embernek számító, az NB I-ben eddig 19 meccsen 905 percet játszó bosnyák Stjepan Loncar a nyáron elkapta a fonalat: három góllal a csapat legeredményesebb játékosának bizonyult (a háromból egyet 11-esből szerzett), és az utolsó edzőmeccsen kezdett is.

Ő akár az új idény egyik meglepetése is lehet az Üllői úton, ha meghatározó játékossá tudna válni. Loncar játéka és Mercier érkezése azt is lehetővé teheti, hogy a Csercseszov eddig előnyben részesített 4–2–3–1-es felállását időnként (például a nemzetközi porondon) a Karlsruhe ellen is alkalmazott 4–3–3 váltsa. A védekezésben és támadásban egyaránt használható belső középpályások között ugyanis lehetőségek egész tárháza áll az orosz edző rendelkezésére, az említett kettős mellett ott van még a keretben Aissa Laidouni, Anderson Esiti, Kristoffer Zachariassen (ő Csercseszovnál a támadósorban is játszott, méghozzá nagyon eredményesen) és Vécsei Bálint is (a BL-keretbe nem nevezett Muhamed Besicről és Sigér Dávidról nem is beszélve). Nem lenne meglepő, ha felsoroltak közül legalább hárman mindig ott lennének a kezdőcsapatban.

A meglepetés ezzel a kerettel, ilyen felkészülés után inkább az lenne, ha a kazah bajnok kiverése a BL-ben gondot jelentene a Ferencvárosnak...

Az új szerzemények közül Adama Traoré (balra) és Xavier Mercier (a kép jobb szélén) is készülhet a Tobol elleni BL-selejtezőre, mindketten bekerültek az utazó keretbe (Fotó: fradi)
Az új szerzemények közül Adama Traoré (balra) és Xavier Mercier (a kép jobb szélén) is készülhet a Tobol elleni BL-selejtezőre, mindketten bekerültek az utazó keretbe (Fotó: fradi)

 

A FERENCVÁROS 1. FORDULÓ BL-KERETE – VÁRHATÓ PRIORITÁSI SORENDBEN
A fradi.hu tájékoztatása szerint a magyar bajnok játékosai hétfő reggel találkoztak az FTC-MVM Népligeti Sportközpontban, majd ezután indultak útnak Kosztanajba, a szerdán, magyar idő szerint 16 órakor kezdődő mérkőzés helyszínére. A program az ilyenkor megszokott lesz. A hétfő délutáni megérkezés után Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző és az egyik ferencvárosi játékos kedden tart sajtótájékoztatót, majd a BL-selejtezőnek otthont adó stadionban edz a csapat.

Kapusok:     Dibusz Dénes, Bogdán Ádám, Varga Ádám
Jobb oldali védők: Botka Endre, Henry Wingo
Belső védők: Mats Knoester, Adnan Kovacevic, Samy Mmaee
Bal oldali védők: Eldar Civic, Pászka Lóránd
Belső középpályások: Anderson Esiti, Aissa Laidouni, Kristoffer Zachariassen, Stjepan Loncar, Vécsei Bálint, Xavier Mercier
Támadók: Tokmac Nguen, Adama Traoré, Franck Boli, Marquinhos, Fortune Bassey, Carlos Auzqui

 

BAJNOKOK LIGÁJA 2022–2023
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ
ELSŐ MÉRKŐZÉS
Július 6., 16.00:
Tobol (kazah)–Ferencváros
VISSZAVÁGÓ
Július 13., 20.00: Ferencváros–Tobol (kazah)

EZ VOLT A FERENCVÁROS NYÁRI FELKÉSZÜLÉSE
Felkészülés kezdése:
június 3.
Edzőtábor: Bad Radkersburg (Ausztria), június 5–15. és 20–29.
Felkészülési mérkőzések
Június 8.:
Ferencváros–NK Carda Martjanci (szlovén) 8–0 (Boli 2, Zachariassen 2, Baturina 2, Loncar – 11-esből, A. Traoré)
Június 12.: Ferencváros–FK Shkëndija (északmacedón) 1–1 (Knoester)
Június 14.: Ferencváros–FC Arges Pitesti (román) – elmaradt
Június 22.:
Ferencváros–Sepsi OSK (romániai) 0–3
Június 25.: Ferencváros–Ludogorec Razgrad (bolgár) 3–0 (Marquinhos, Wingo 2)
Június 28.: Ferencváros–Karlsruhe (német, II.) 4–1 (Loncar 2, A. Traoré, Bassey)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők: Mats Knoester
(holland, Heracles – Hollandia), Xavier Mercier (francia, OH Leuven – Belgium),Adama Traoré (mali, Sheriff Tiraspol – Moldova), Rasmus Thelander (dán, szabadon igazolhatóként, legutóbb: Aalborg – Dánia)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérhetnek: Csonka András (Budafoki MTE), Csontos Dominik (Soroksár), Gera Dániel (Puskás Akadémia),Iyinbor Patrick(Vasas FC),Katona Bálint (Kecskeméti TE),Katona Máté (Soroksár), Varga Ádám (Soroksár)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: –
Kiszemeltek: Giorgi Citaisvili (grúz-ukrán, Dinamo Kijev – Ukrajna), Derek Cornelius (kanadai, Vancouver Whitecaps – Kanada, jelenleg Panetolikosz – Görögország), Saliou Guindo (mali, KF Laci – Albánia), Andrian Kraev (bolgár, Levszki Szófia – Bulgária), Filip Krasztev (Lommel – Belgium, legutóbb kölcsönben Levszki Szófia, Bulgária), Callum Styles (angol-magyar, Barnsley FC – Anglia)
Távozók: Miha Blazic (szlovén, Angers SCO – Franciaország, szabadon igazolhatóként), Lasa Dvali (grúz, szabadon igazolható), Róbert Mak (szlovák, Slovan? – Szlovákia, szabadon igazolható), Marko Marin (német, visszavonul), Somália (Wergiton do Rosário Calmon, brazil, szabadon igatolható), Szerető Krisztofer (soroksári kölcsön után Nyíregyháza Spartacus)
Kölcsönbe távozók: Roko Baturina (horvát, NK Maribor – Szlovénia)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A Nemzeti Sport ajánlja:

A Bajnokok Ligájával kelünk és fekszünk – interjú Hajnal Tamással

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik