Vágólapra másolva!
A Ferencváros labdarúgócsapata 1-1-es döntetlenről várja a Qarabag elleni hazai visszavágót a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében. A továbbjutó legalább az Európa-liga csoportkörében szerepelhet, és egyetlen párharc választja majd el a BL csoportkörétől, de a vesztesnek is minimum garantált a Konferencia-liga és küzdhet még az Európa-liga csoportköréért is. Nagyon fontos meccs vár a Fradira, amely a visszavágókra pörög fel igazán az idei sorozatban.

Ha folytatja jó sorozatát, akkor továbbjut a Fradi

A Ferencvárosnak lassan szokásává válik, hogy jobban jön ki a kétmeccses párharcok visszavágóiból, mint az ellenfelek. Sztanyiszlav Csercseszov csapata a kazah Tobol ellen döntetlenről (0-0), míg a szlovák Slovan ellen hátrányból (1-2) fordította a maga javára a párharcot a visszavágókon. A Tobolt 5-1-gyel, a Slovant 4-1-gyel ütötte el a továbbjutástól a magyar bajnok.

„A nemzetközi meccsek visszavágóin azért lehet jobb a Fradi, mert a második meccsre van több idő felkészülni, lehet elemezni az első meccsen történteket, de a cél, hogy minden meccsen jobbak és jobbak legyünk" – mondta ezzel kapcsolatban a hétfői sajtótájékoztatón Csercseszov.

Az azeri Qarabag a Ferencvároshoz hasonlóan az elmúlt években rendszeres szereplője volt valamelyik európai csoportkörnek,

már csak ezért sem lehet leírni az elmúlt kilenc év nyolcszoros azeri bajnokát. A nyolcas szám azt is jelzi, hogy már ennyiszer szerepelt csoportkörben a Qarabag, ezek közül hatszor az Európa-ligában, egyszer a BL-ben és tavaly az akkor debütáló Konferencia-liga főtáblájára jutott. Utóbbi sorozatban a tavaszi kieséses szakaszt is megélte, és az Olympique Marseille ejtette ki. Reményeink szerint idén is a Konferencia-ligába (vagy egy újabb körrel az Európa-ligába) kerül majd az azeri csapat, amelyet természetesen nem lehet leírni, már csak azért sem, mert az első két selejtezőkörben a lengyel Lech Poznant és a svájci Zürichet ütötte el a továbbjutástól.

A Slovan ellen volt oka az ünneplésre a Fradi-játékosoknak Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Ferencváros a hétvégi bajnokiját elhalasztotta, ami Vécsei Bálint szerint jót tett a csapatnak, mert a viszonylag hosszú utazás után fizikailag és mentálisan is fel tudtak készülni a keddi meccsre. Ezzel szemben a bakui csapat szombaton kezdte meg szereplését az azeri bajnokságban, ahol könnyed, 3-1-es sikerrel rajtolt. A vendégek számára nehezítő körülmény lehet a hosszú utazás és a kétórás időeltolódás is, ugyanakkor a Ferencváros számára is lesznek nehezítő körülmények, ugyanis az UEFA büntetése miatt nagyjából ezer szurkolóval kevesebb mehet majd ki a Groupama Arénába.

Meg kell nyerni az otthoni meccset

A kinti meccsen a zöld-fehérek már a 17. percben megszerezték a vezetést az elefántcsontparti Franck Boli góljával, de a 34. percben egy szerencsés góllal mégis egyenlíteni tudott a Qarabag. Filip Ozobic kemény lövése Dibusz Dénesről kipattant, amire Kwabwena Owusu csapott le, és közelről a kapuba lőtt.

Biztató jel volt, hogy a nagy melegben látszólag a Ferencváros játékosai bírták jobban a meccs végét, ahogy ez már igaz volt a Tobol és a Slovan ellen is. Ha ez a visszavágón is így lesz, akkor jók a Fradi esélyei. Csercseszov a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, fontos a csapat erőnléte, ami még így sem tökéletes, mert a nyári edzőtáborokban rendre sok játékos hiányzott a válogatott vagy sérülés, illetve betegség miatt.

Csercseszovval egyelőre jól veszi az akadályokat a Ferencváros Fotó: Csudai Sándor - Origo

„A játék képét tekintve reális az eredmény. Jól kontrolláltuk a meccset, nem volt benne a gól a hazaiak játékában. Sajnos a szabadrúgásnál a nyakamra pattant a labda szerencsétlenül.
Láthatjuk, ezen a szinten egy-egy hiba már nem fér bele, az ellenfél azonnal megbüntet minket. Minimalizálni kell ezeket a szituációkat.

Látni kell, hogy ez egy jó csapat, és minden tudásunkra szükségünk lesz a visszavágón, de a saját közönségünk előtt ezt meg kell csinálni" – mondta az M4 Sport kamerája előtt Dibusz Dénes, a Ferencváros csapatkapitánya az első meccs után.

Hasonlóan magabiztosan nyilatkozott Botka Endre is, aki úgy fogalmazott, „meg kell nyernünk a hazai meccset".

„Ez volt az első meccs idegenben, így nem játszhattuk azt, mint Pozsonyban, nem ronthattunk nekik. Okosan kellett, az eredményre figyelve. A csapat minden tagja koncentrált volt, és azt játszottuk, amit kellett. Támadásban erősek, de védekezésben vannak hiányosságaik, úgyhogy bízom benne, hogy otthon nem lesz gond. A célunk, hogy a BL-csoportkörbe kerüljünk, így meg kell nyernünk az otthoni meccset. Jobb lesz az időjárás, nem lesz ilyen fülledt a levegő, és a gyrosos sem fog befüstölni a stadionba. Csak az előre játékban jobbnak kell lennünk" – mondta Botka.

Botka Endre egyre jobb formába lendül Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kinti meccsen elért eredmény annak fényében még értékesebb, hogy Csercseszovnak mindkét belső védőjét le kellett cserélnie. Samy Mmaee és Knoester is sérülés miatt szűlt ki, a helyükre jött Thelander és Kovacic, de ez sem ingatta meg a zöld-fehérek védelmét, az új felállásban sem kapott újabb gólt a Fradi. Csercseszov a sérültekkel kapcsolatban elmondta, Knoester már a csapattal edzett, de Mmaee egyelőre külön készült, de van esély a visszatérésére, míg Ryan Mmaee minden bizonnyal már a kispadon kaphat lehetőséget a sérülését követően.

A csoportkör már most biztos

Az már a Slovan elleni továbbjutáskor eldőlt, hogy a Ferencváros ősszel minimum a Konferencia-liga csoportkörében szerepelhet majd, ami a Qarabag elleni esetleges kieséssel is biztos lenne. A következő kör sorsolása már most ismert a selejtezőkben, így egy kudarc esetén sem kellene belenyugodni a Konferencia-liga szereplésbe, mert a párharc vesztese az Európa-liga playoff-körében folytathatja nemzetközi kupaszereplését, ahol az ír Shamrock Rovers, valamint az északmacedón Skupi összecsapás győztesével találkozik. Finoman szólva, egyik csapat sem tűnik megoldhatatlan feladatnak.

A csoportkör már biztos, csak az a kérdés, melyik Fotó: Koncz Márton - Origo

A párharc győztesére természetesen nehezebb ellenfelek várnak, egészen pontosan a moldovai Sheriff Tiraspol vagy a cseh Viktoria Plzen. Az első meccset a csehek nyerték 2-1-re, de a Sheriffet sem szabad leírni, emlékezhetünk még, mekkora szenzációt okozott az előző szezonban, amikor BL-csoportmeccsen nyert a Real Madrid ellen a Bernabéu Stadionban. A csehek legutóbb 2018-ban szerepeltek BL-csoportban, akkor tovább is jutottak a tavaszi Európa-liga körbe.

A Qarabag elleni meccs 20 órától kezdődik a Groupama Arénában és a spanyol Carlos del Cerro vezeti majd. A meccsen döntetlen esetén hosszabbítás, majd tizenegyesek következnének.