Vágólapra másolva!
Augusztus 9-én, 62 éves korában meghalt a többszörös válogatott országúti kerékpáros, Halász Zoltán, aki ott volt a moszkvai olimpián is.

A MOB emlékező cikkéből kiderül, hogy Halász Zoltán 1960. július 23-án szültett Szekszárdon. 1970 és 1985 között a Szekszárdi Szövetkezeti Spartacus kerékpárversenyzője volt, 1976 és 1985 között pedig a válogatottban is versneyzett, testvérével, Halász Lászlóval együtt.

A szekszárdi országúti kerékpárosok: balról Sajó Péter, Halász László és Halász Zoltán Forrás: mob.hu - Tolna Megyei Népújság

Halász Zoltán már 1974-ben, még serdülőként magyar bajnokságot nyert. 1979-ben a felnőttek közt már olyan, jelentős hazai nemzetközi viadalokon állhatott dobogóra, mint a Csepel Kupa, Pannónia Kupa, Gemenc Kupa és a Mecsek Kupa – utóbbi három győzteseként. Később a Békeversenyen olyan klasszisok előtt zárt, mint a Tour de France-győztes francia Laurent Fignon vagy éppen a világbajnok német Olaf Ludvig. Tagja volt a moszkvai olimpiára utazó magyar kerékpáros válogatottnak – érdekességképp ekkor testvére, László és Pálinkás Csaba is szekszárdiként utazott a szovjet fővárosba. Zoltán ekkor az országúti csapattal 100 kilométeren Csathó Tamással, Halász Lászlóval és Takács Andrással 17., egyéniben, a 189 kilométeres mezőnyversenyben pedig 40. lett.

Sokoldalúságát mutatja, hogy pályafutása alatt a hazai mezőnyben több szakágban is bajnoki címet tudott nyerni: országúton, pályán és terepen egyaránt; eredményes volt hosszú távon, hegyen, egyéni időfutamban, párosban, csapatban és kritériumversenyben is; egy illetve többnapos körversenyeken egyaránt. 1983-ban az év országúti kerékpárversenyzőjének választották.