Vágólapra másolva!
Szerdán este a Helsinkiben rendezett Európai Szuperkupa-mérkőzésen a Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid 2-0-ra legyőzte az Európa-liga-győztes Eintracht Frankfurt csapatát, ezzel a spanyol csapat története során ötödször hódította el a trófeát, Carlo Ancelotti pedig az első edző lett, aki pályafutása során négyszer nyerte meg a Szuperkupát. 

A spanyol csapat a 120 éves története során nyolcadszor szerepelt a Szuperkupáért kiírt mérkőzésen, ebből négyszer, 2002-ben, 2014-ben, 2016-ban és 2017-ben elhódította a trófeát, ráadásul az ötödik győzelmével utolérhette volna az AC Milant és az FC Barcelonát az örökrangsor élén. Ezzel szemben a német csapat az első sikeréért küzdött, és a 25. klub lehetett volna - és a második német -, amely megszerzi az Európai Szuperkupát.

A Szuperkupa-meccsen többnyire a Bajnokok Ligája-győztes csapat az esélyes, azonban a statisztikák alapján nincs nagy fölényben a BL-címvédő, hiszen

az eddigi 46 kiírásból csak 26 alkalommal nyert a magasabban jegyzett csapat.

A statisztikák alapján jó esély volt a hosszabbításra, ugyanis a legutóbbi kilenc kiírásból hétszer, az előző négy finálé során pedig egyszer sem ért véget a találkozó a rendes játékidőben. Tavaly a Chelsea 11-esekkel győzte le a Villarrealt.

Kostic be sem került a Frankfurt keretébe Forrás: NurPhoto via AFP/Francesco Scaccianoce/LiveMedia

Most viszont már az is bombameglepetés lett volna, ha szorosan alakult volna a találkozó, ugyanis a Frankfurt súlyos 6-1-es Bayern München elleni vereséggel kezdte az idényt a Bundesligában, ami arról tanúskodik, hogy még koránt sincs jó formában. Ami pedig szintén csökkentette a németek esélyeit, hogy Filip Kostic, a csapat legjobb játékosa mindenben megegyezett az olasz Juventusszal, így ezen a meccsen már nem lépett pályára. A szerb szélső az előző szezonban hét gólt lőtt és 15 gólpasszt adott, amivel a Frankfurt legveszélyesebb játékosa volt.

A Real Madrid számára ez volt a szezon első tétmérkőzése, és úgy tűnik, Carlo Ancelotti csapata egyáltalán nem gyengült. Nyáron ugyan távozott a klublegenda Marcelora, a korábbi BL-sikerekben oroszlánrészt vállaló Gareth Bale és a spanyol válogatott Isco, de az utóbbi években már egyikük sem volt főszereplő Madridban. Az érkezők között viszont ott van a legnagyobb francia tehetségnek tartott Aurélien Tchouameni, akiért 88 millió eurót fizetett a Real és ingyen került a klubhoz a Chelsea-vel BL-győztes Antonio Rüdiger.

Tchouameni (jobbra) a Real történetének negyedik legdrágább játékosa Forrás: AFP/Javier Soriano

A két gárda az 1960-as BEK-döntő után másodjára csapott össze egymással. A legendás finálét 7-3-ra nyerte a Real, amelyben Puskás Ferenc máig rekordnak számító négy gólt szerzett.

A finn fővárosban sorra kerülő találkozó azért is különleges volt, mert

most debütált a leshelyzeteknél félautomata technológia, amely a videobíróknak segít a leshelyzetek gyorsabb és pontosabb megítélésében.

A találkozó elején a Real Madrid birtokolta a labdát, de az első ziccer a Frankfurt előtt adódott a 14. percben. Egy labdaszerzés után Kamada Daicsi kapott egy remek labdát, kilépett ziccerben, de a japán támadó 13 méteres lövését a belga Thibaut Courtois lábbal védeni tudta.

Kamada már a meccs elején megszerezhette volna a vezetést a Frankfurtnak Forrás: AFP/Javier Soriano

Három perccel később aztán a Real Madrid is megvillant, és szintén kihagyott egy hatalmas ziccert. Federico Valverde húzott el a jobb szélen, a középre lőtt labdáját Karim Benzema egyből továbbadta a bal oldalán érkező Vinícius Júniornak, de a brazil támadó lövését a gólvonalra befutó Tuta ki tudta vágni. A folytatásban is a Realnál volt többet a labda, de Frankfurt kontrái sokkal veszélyesebbek voltak, azonban a német csapat nem tudott újabb ziccert kialakítani.

A 37. percben aztán a Real Madrid a semmiből szerzett vezetést.

Vinícius Júnior bal alsóba tartó bombáját a német válogatott Kevin Trapp ujjheggyel szögletre tornázta. Toni Kroos sarokrúgását azonban Benzema elfejelte, a rövid oldalon érkező Casemiro az alapvonalról visszakanalazta a labdát, az osztrák válogatott David Alaba pedig öt méterről a kapuba passzolt.

David Alaba (balra) a negyedik gólját lőtte a Real színeiben Forrás: AFP/Lehtikuva/Jussi Nukari

A gól érezhetően megfogta a németeket, a spanyolok pedig a 41. percben növelhették volna az előnyüket. Egy gyors kontratámadás végén Kroos jobbról belőtt labdáját Benzema kezelte le a tizenhatoson belül, majd egy pattanás után 13 méterről centikkel lőtt a jobb alsó sarok mellé.

A második félidőt a Real Madrid kezdte jobban, az 55. percben a BL-döntőben győztes gólt szerző Vinícius Júnior került ígéretes helyzetbe, de a brazil támadó 10 méteres lövését Trapp óriási bravúrral lábbal védeni tudta.

Hat perccel később egy másij brazil, a gólpasszt adó Casemiro villant meg, aki 21 méterről megcélozta a jobb felső sarkot, de a bombája a felső lécen csattant.

Az első frankfurti lehetőségre a 64. percig kellett várni. Ekkor Ansgar Knauff húzott jobbról befelé, becselezte magát a tizenhatoson belülre, majd 13 méterről külsővel megcélozta a rövid alsót, de Courtois védeni tudott. Az ellentámadásból aztán növelte az előnyét a Real Madrid. Ferland Mendy indította a bal szélen Vinícius Júniort, aki befelé húzott, majd a középen érkező Benzemának passzolt, aki 15 méterről a kapuba bombázott.

  • Ez volt Benzema 324. gólja a Real Madridban, amivel megelőzte a klub örökranglistáján a 323 gólos Raúl Gonzálezt, és már csak a 450 gólos Cristiano Ronaldo van előtte.
Benzema ott folytatta, ahol az előző szezonban abbahagyta Forrás: AFP/Javier Soriano

A második gól után a Frankfurt teljesen szétesett, és úgy tűnt, a Real Madrid akár gálameccset is rendezhet a végére, de a spanyol csapat játékosai sorra hagyták ki a helyzeteket, így az eredmény a végére nem változott.

Ezzel a győzelemmel a Real Madrid fennállása során ötödször nyerte meg az Európai Szuperkupát, Carlo Ancelotti pedig történelmet írt:

A 63 éves olasz szakember lett a legidősebb edző, aki megnyerte az Európai Szuperkupát, ráadásul edzői pályafutása során negyedszerre hódította el a trófeát, ezzel Pep Guardiolát megelőzve ő lett a legtöbb Szuperkupa-győzelemmel büszkélkedő edző.

Európai Szuperkupa-döntő
Real Madrid (spanyol)-Eintracht Frankfurt (német) 2-0 (1-0)
Helsinki, Olimpiai Stadion
Játékvezető: Michael Oliver (angol)
Real Madrid: Courtois - Carvajal (Rüdiger, 85.), Éder Militao, Alaba, Mendy - Modric (Rodrygo, 67.), Casemiro, Kroos (Tchouameni, 85.) - Valverde (Camavinga, 76.), Benzema, Vinícius Júnior (Ceballos, 85.). Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Eintracht Frankfurt: Trapp - Touré (Alario, 70.), Tuta, N'Dicka - Knauff, Sow, Rode (Götze, 58.), Lenz - Kamada, Borré, Lindstrøm (Muani, 58.). Vezetőedző: Oliver Glasner
gólszerzők: Alaba (37.), Benzema (65.)