Egy dögös botránybíró ír történelmet a világbajnokságon

Horizontal BUST FOOTBALL HEADSHOT REFEREE, Stéphanie Frappart
Stéphanie Frappart fújja a sípot a Dinamo Kijev-Juventus BL-mérkőzésen
Vágólapra másolva!
Ahogyan arról beszámoltunk, a Stéphanie Frappart lesz az első női vezetőbíró, aki férfi labdarúgó-világbajnoki mérkőzésen fog dirigálni: a nemzetközi szövetség (FIFA) a katari vb-n a csütörtöki Costa Rica-Németország összecsapást bízta rá. A francia játékvezetőnek a korábbiakban azonban jó néhány botrányos ítélete volt már – igaz, elsősorban a Nice csapatát sújtva.
Vágólapra másolva!

Frappart volt az első nő, aki férfi Bajnokok Ligája-mérkőzést is vezethetett: még 2020-ban a Juventus-Dinamo Kijev találkozót kapta meg, de idén októberben a Real Madrid meccsén is volt játékvezető.

A francia élvonalban még rendszeresebben lehetőséget kapó, 2009 óta FIFA-bíróként is dolgozó Frappart ellen januárban egy Brest-Nice bajnoki után fordultak a szurkolók, ahol

Morgan Schneiderlint állította ki erősen vitatott körülmények között:

a vendégek középpályása először ugyanis a labdát érte el és csak ezután találta el Christophe Hérelle-t. A nizzaiak végül a korai piros lap ellenére 3-0-ra tudtak nyerni, ám Frappart a játékosoktól is rengeteg kritikát kapott az ítéleteiért.

Szintén a nizzaiakat sújtotta egy rossz ítélettel Frappart a Francia Kupa döntőjében, ahol a Nantes elleni mérkőzés második félidejének elején

tévesen ítélt meg egy kezezés miatt jogosnak vélt büntetőt. A 80 ezer néző előtt megrendezett kupafinálé ráadásul ezzel a tizenegyessel dőlt el a Nantes javára,

így érthető módon nagyon kifakadtak rá a nizzai szurkolók, és még a mérkőzés francia kommentátora is Nantes-pártinak titulálta az ítéletért a közvetítésben.

A mindkét válogatott számára sorsdöntő Costa Rica-Németország találkozót tehát egy olyan játékvezető fújja a sípot, aki egyrészt történelmet ír, másrészt viszont az esetleges újabb téves ítéleteivel a nizzaiak után ezúttal egy egész országot magára és a FIFA döntésére haragíthatja.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!