Vágólapra másolva!
Piros Zsombor két játszmában legyőzte Benjamin Bonzit, így a magyar teniszválogatott 1-0-s előnybe került a francia csapat ellen a Tatabányán megrendezett Davis-kupa-világdöntő selejtezőjében.

Pénteken a világranglistán 182. Piros és a legmagasabban (45. helyen) rangsorolt francia, Bonzi egyes mérkőzésével kezdődött el a Magyarország-Franciaország összecsapás az egy évvel ezelőtt átadott Tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnokban felépített kemény borítású pályán. Több ezer szurkoló – köztük egy teljes szektornyi katona és kétucatnyi francia drukker – látogatott ki már a meccs kezdetére, akik a szünetekben a folyosón felállított mini teniszpályán is megmutathatták a tudásukat.

A lelátón helyet foglalt többek között Bardóczky Kornél és Sávolt Attila mellett a 24 óra alatt behúrozott legtöbb teniszütő Guinness-rekordját tartó Velcz Zsolt, és a játékosként és edzőként is sikeres Ivan Ljubicic is.

Nem volt hiány lelkes magyar szurkolókban a tatabányai csarnokban Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Piros és Bonzi korábban még sosem találkozott egymással. A francia játékos az elmúlt évben óriási fejlődésen ment keresztül, de a magyar teniszező is eredményes szezont tudhat maga mögött, így izgalmas találkozóra volt kilátás. Bonzi kezdte adogatással a meccset, de elsősorban a remek szerváknak köszönhetően ő és Piros is könnyedén hozta az első gémjét.

A harmadik játék is simának indult, de 40-0-t követően egymás után 5 pontot szerzett a magyar teniszező, aki így egy rendkívül látványos labdamenet után hamar brékelni tudta az ellenfelét.

Piros ezután is folytatta a remek sorozatát, hiszen két ásznak is köszönhetően semmire hozta az adogatását, így megerősítette a brékelőnyét. Bonzi azonban ezután összeszedte magát, és a könnyed adogatójátéka után elsősorban a kiváló védekezésével sok hibára kényszerítette a magyart, aki elvesztette a szerváját. Sőt,

sorozatban a harmadik gémben is egyetlen ponton maradt Piros,

így 4-3-as francia előnnyel várták az új labdákat a játékosok.

Piros Zsombor végig koncentráltan játszott a mérkőzésen Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A magyar közönség hangos biztatása is kellett ahhoz, hogy 15-30-ról fordítva megnyerje a nagyon fontos nyolcadik játékot a magyar teniszező, de ezután egy semmire hozott adogatással Bonzi került egy gémre az első játszmától. Nagy Zoltán szövetségi kapitány tanácsai segítettek a játék elején, hiszen az első két pontot nagyszerű játékkal irányította és nyerte meg Piros, utána azonban a francia három labdameneten át ellenállhatatlan teniszt mutatva

szettlabdához jutott. Ezt egy bravúros nyerővel hárította Piros Zsombor, és noha később még kétszer volt egy labdára a szettől Bonzi, egy kiváló szervával, majd egy szép röptével megmentette a játszmát a magyar játékos,

aki 5-5-re ki tudott egyenlíteni.

Benjamin Bonzi nem bírta az első játszma végét Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A három elszalasztott játszmalabda nem törte meg Bonzi lendületét, aki magabiztosan hozta az adogatását, de Piros is hibátlanul vitte végig a sajátját, így következhetett a rövidítés. Az első pontban lejátszott fantasztikus labdamenet után a magyar teniszező máris megszerezte a minibrékelőnyt, amelyet követően

először tört elő belőle igazán az öröm. Ez az erő tovább is lendítette Pirost, aki mindkét adogatását hozta,

majd még egy Bonzi-szerva elvétele után 5-1-es vezetéssel cserélhetett térfelet. A francia a következő két pontot megnyerte, ám egy hiba után

Piros Zsombor három játszmalabdához jutott, és a másodikat egy ásszal meg is nyerve 59 perc alatt szettelőnybe került.

Piros Zsombort a szervái sem segítették ki a második szett elején Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A második játszma ennél is fordulatosabban alakult. Előbb Piros 0-30-ról nyerte meg az első adogatását, majd

Bonzi sorozatban 15(!) szerzett ponttal 3-1-es előnybe került és három labdája volt a 4-1-ért.

A magyar játékos 0-40 után azonban egymás után öt labdamenetet nyert, így nem engedte dupla brékelőnyhöz jutni a franciát. Ez elbizonytalanította Bonzit, aki a soron következő adogatójátékában alárendelt szerepet játszott, Piros pedig ezt kihasználva örömujjongással fogadhatta, hogy 3-3-ra kiegyenlített.

Még nagyobb volt a boldogság a csarnokban, miután a maratonira sikeredett hetedik gémet is meg tudta nyerni a magyar teniszező – az olykor túl hosszúra nyúlt biztatás miatt a játékvezetőnek többször is figyelmeztetnie kellett a közönséget. A pályán lévők közül azonban ez inkább Bonzit zavarta meg, hiszen semmire bukta el az adogatását, így Piros a mérkőzésért szerválhatott 5-3-nál. Az első pont elvesztése után sorozatban három labdamenet Pirosé lett, aki így két meccslabdához jutott.

Az elsőt ugyan még hárította a francia, a másodiknál csúnyán elrontott egy röptét a hálónál, így az örömében a földre fekvő Piros Zsombor 97 perc alatt előnyhöz juttatta a magyar teniszválogatottat!

Piros Zsombor bravúrgyőzelmet szerzett Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A kisebb csukló- és lábsérüléssel is küszködő magyar játékos a találkozót követően a pályán adott interjújában kiemelte, hogy a őt mindig extrán motiválttá tevő nagy számú közönség ezúttal is óriási segítséget nyújtott neki. A sajtótájékoztatón hozzátette,

az első játszmában már elhitte az egyik labdamenet után, hogy 6-4-re elvesztette a szettet, ám azért is óriási boldogságot okoz neki, hogy mégsem, mert szerinte három játszmában kisebb esélye lett volna megnyerni a találkozót.

Piros Zsombor hitetlenkedve fogadta, hogy két játszmában tudott győzelmet aratni Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A Davis-kupa-világdöntő selejtezőinek a tétje, hogy a párharc győztesei részt vehetnek a szeptemberi, 16 fős csoportkörben. Magyarország hatodik alkalommal csap össze a tízszeres győztes Franciaországgal a Davis-kupa történetében, az egyetlen magyar sikert az 1948-as év hozta, legutóbb pedig 1994-ben, a magyar teniszválogatott első világdöntő-főtáblás évében mérkőzött meg egymással a két csapat.

Eredmény, Davis-kupa-világdöntő, selejtező:
Piros Zsombor – Benjamin Bonzi 7-6 (7-4), 6-3
a párharc állása: Magyarország–Franciaország 1-0