Marozsán és Valkusz fantasztikus meccsen legyőzte a franciákat!

Vágólapra másolva!
2023.02.04. 11:59
null
Zseniális győzelmet aratott a Marozsán, Valkusz páros (Fotó: Dömötör Csaba)
Elképesztő hangulatban, csaknem telt ház előtt, extázisban játszott Valkusz Máté és Marozsán Fábián a két klasszis francia párosozó, Nicolas Mahut és Arthur Rinderknech ellen, az első pillanattól kezdve jelezve: nem ijedtek meg riválisaiktól. Parádés játékkal be is darálták a vendégeket, 2:1-re vezet Magyarország a Davis-kupa-világdöntő selejtezőjének második napján!

TENISZ, DAVIS-KUPA-SELEJTEZŐ (Tatabánya)
Magyarország–Franciaország 2:1
Marozsán, Valkusz–Rinderknech, Mahut 6:2, 7:6 (7–4)

Utána:
Fucsovics Márton–Adrian Mannarino, majd Piros Zsombor–Ugo Humbert

ÖSSZEFOGLALÓ

Ugyanaz az úthenger indult be Nicolas Mahut és Arthur Rinderknech ellen, amelyik egy évvel ezelőtt átgázolt a John Peers, Luke Saville duón, Ausztráliában: Valkusz Máté és Marozsán Fábián egy pillanatig sem hagytak kétséget afelől, hogy ez a mérkőzés az övék lesz a Davis-kupa selejtezőjének második napján, a Tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnokban. A hazai közönség örömére ráadásul rendkívül szórakoztató játékkal őrölték fel a franciákat, akik hiába kiváló teniszezők és remek páros játékosok (Mahut ötszörös Grand Slam-győztes, Rinderknech pedig a párosok között Benjamin Bonzival az oldalán a negyeddöntőben búcsúzott múlt héten az Australian Openen), láthatóan nem tudtak egymásra hangolódni a pályán.

Nem így a mieink! Saját adogatásaikat meglehetősen simán hozták az első játszmában, a franciákat pedig nem csak szorongatták, már 1:1 után brékelőnyhöz is jutottak. Lendületük ezután sem hagyott alább, riválisaik közötti kommunikációs problémákat kihasználva 4:2-nél ismét elvették az ellenfél szerváját – akik között többször is úgy repült el a labda, mintha mind a ketten azt várták volna, hogy majd a másik rámozdul. Marozsánék tehát adogathattak a szettért, s ezúttal talán kicsit megérezték a momentum fontosságát, mert ezt hozták a legnehezebben a játszmában, végül azonban 40:40 után előnyhöz jutottak, és Valkusz Máté a rontott első adogatása után ásszal tett pontot a menet végére (6:2).

A szünet után egy hangyányit nehézkesebbnek tűnt a játék, ám bréklabdáig így sem jutottak Rinderknechék, sőt, 2:2-nél megint a mieink küzdhettek azért, hogy elvegyék az ellenfél adogatását, két lehetőséget is kiharcoltak, végül azonban 40:40 után a második előnyüket a franciák értékesítették. A bírónak egyébként nem ártana szemüveg: tisztán látszott, hogy Valkusz Máté fantasztikus mozdulattal ért el egy lehetetlennek tűnő labdát, ám ezt a székbíró valamilyen rejtélyes okból kifolyólag úgy látta, hogy kétszer pattant, mielőtt a 24 éves magyar odaért volna. A sajtólelátóra a francia operatőröktől azonnal érkezett az információ, hogy nekünk járna a pont, mégis a vendégek jutottak bréklabdához, ám a füttykoncert őket jobban megzavarta, mint a jogosan reklamáló magyarokat, akik ezután három pontot szereztek sorozatban, a maguk javára fordítva a gémet.

A második szettben egyébként kiegyenlítettebb volt a játék, s bár még mindig a mieinknek volt több lehetőségük, rövidítésre ment a játszma. A tie-breakben 4:4-ig fej fej mellett haladt a két kettős, majd Marozsán türelmes keresztlabdái, s Valkusz jó ritmusú megmozdulása a hálónál meg is hozta a sikert, ezután hamarosan robbant a hangorkán, hiszen ez a páros, ebben a felállásban játszmaveszteség nélkül továbbra is százszázalékos a Davis-kupában (7:6).

A két fiatal magyar teniszező parádézott, Mahut tudásához képest még ahhoz mérten is színtelenül játszott, ha az egyéni teljesítményt nézzük, hogy 41 évesen már bőven túl van karrierje csúcsán, Rinderknech is rengeteget hibázott, főleg tenyeres oldalon, és a mérkőzés végére sem sikerült a két franciának teljesen összecsiszolódni. A magyar párosnak nyolc bréklabdája volt, amelyből kettőt sikerült értékesíteni, a franciák csak kettőt tudtak kiküzdeni a bíró által tévesen megítélt ponton kívül, s ezekből egyszer sem voltak eredményesek.

Valkusz Máté testvére, Milán, az eredeti, zenei VALMAR-duó egyik tagja egyébként a pálya szélén szurkolta végéig öccse mérkőzését, aki ezután remélhetőleg elgondolkodik azon, Marozsán Fábiánnal a teniszpályán is állandósítják-e az ikonikus nevet.

VALKUSZ MÁTÉ: EGY CSODA VOLT, AMIT MŰVELTÜNK MA A PÁLYÁN

A modul betöltése eltarthat néhány másodpercig.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik