Megkapja-e a Nemzet Sportolója címet Hegedűs Csaba, vagy meglepetést hoz a szavazás?

Hegedűs Csaba, olimpiai bajnok birkózó, edző, sportvezető, interjú, Baskó, 2021.10.29.
Hegedűs Csaba olimpiai bajnok birkózó, edző, sportvezető
Vágólapra másolva!
Az olimpiai bajnok birkózó, Varga János halála után szerdán új tagot választanak maguk közé a Nemzet Sportolói. A szavazás délelőtt kezdődik a Sportszakállamtitkárságon, a 11 szavazatból legalább 6 voks kell ahhoz, hogy valaki elnyerje ezt a címet. A legnagyobb esélyes Hegedűs Csaba, a 100. magyar olimpiai aranyérem szerzője. Ugyanakkor a voksolás végeredménye azért is nehezen tippelhető meg, mert sok jelölt van, aki megfelel a kritériumoknak.

A Nemzet Sportolója díjat a magyar Országgyűlés 2004-ben alapította meg a sporttörvény részeként. A díjat azok a hatvan éven felüli, kimagasló eredményeket elért magyar sportolók kaphatják, akik aktív sportpályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet játszanak a sportéletben.

Egyéni vagy csapatsportágban nyújtott teljesítményért egyaránt odaítélhető.

Jelenleg ők a Nemzet Sportolói

Balczó András - öttusa - 2004 óta
Faragó Tamás - vízilabda - 2020 óta
Hammerl László - sportlövő - 2004 óta
Ivánkay Mária - para asztaliteniszező - 2004 óta
Jónyer István - asztaliteniszező - 2021 óta
Kamuthy Jenő - vívó - 2017 óta
Keleti Ágnes - torna - 2004 óta
Magyar Zoltán - torna - 2015 óta
Portisch Lajos - sakkozó - 2004 óta
Rejtő Ildikó - vívó - 2007 óta
Schmitt Pál - vívó - 2014 óta

A jelenlegi 11 tag közül három vívó volt, éppen ezért nehezen képzelhető el, hogy egy negyedik vívó csatlakozna a tizenkettekhez.

A Nemzet Sportolóinak csoportképe 2004-ben, a díj megalapításakor az Országház Kupola-termében a Magyar Sport Napján Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A tornasport két fővel képviselteti magát. Varga János halálával nincs most birkózó ebben a társaságban,

de labdarúgót sem találni a Nemzet Sportolói között, miként úszót sem. Kajak-kenus pedig sohasem volt még ennek a címnek a birtokosa.

A szavazásnál ezek a tények elvileg nem számítanak, de mindenképpen mérlegelés tárgya lehet mindez.

A Nemzet Sportolói voltak

Albert Flórián - labdarúgó - 2004-2011
Buzánszky Jenő - labdarúgó - 2011-2015
Földi Imre - súlyemelő - 2007-2017
Grosics Gyula - labdarúgó - 2011-2014
Gyarmati Dezső - vízilabdázó - 2004-2013
Kárpáti György - vízilabdázó - 2013-2020
Kulcsár Győző - vívó - 2004-2018
Monspart Sarolta - tájfutó - 2020-2021
Polyák Imre - birkózó - 2004-2010
Puskás Ferenc - labdarúgó - 2004-2006
Székely Éva - úszó - 2004-2020
Varga János - birkózó - 2018-2020
Zsivótzky Gyula - kalapácsvető - 2004-2007

A sportról szóló 2004. évi I. törvény felhatalmazása alapján alkotta meg a Magyar Köztársaság Kormánya a 40/2004. (III.12.) számú kormányrendeletet. A rendelet értelmében új cím adományozására a sportpolitikáért felelős miniszternél - jelenleg államtitkárnál - tesznek javaslatot a nemzet sportolói egyszerű többséggel (azaz halálozás esetén ha 11-en vannak, akkor 6 szavazattal), aki a döntést a kormány elé terjeszti. A cím odaítéléséről a kormány dönt.

Nézzük akkor most meg azokat a sportolókat, akik esélyesként várhatják a szerdai szavazást.

Amelyről tudni kell, hogy a tagok közül bárki bármennyi jelöltet megnevezhet, viszont szavazni egy tagnak csak egy jelöltre lehet majd.

De lássuk most már azokat, akik tényleg joggal pályázhatnak erre a címre.

Hegedűs Csaba birkózó

A 100. magyar olimpiai aranyérem szerzője, Hegedűs Csaba az 1972-es müncheni olimpián nyert a kötöttfogású birkózók 82 kg-os súlycsoportjában. Azzal, hogy ő lett a századik magyar aranyérem tulajdonosa (bár ebben a tekintetben is vannak viták, mert egyesek szerint nem Hegedűs, hanem az ökölvívó Gedó György volt a 100. aranyérem megszerzője), azonnal bevonult a legendák közé. Az 1971-es szófiai világbajnokságon aranyérmet szerzett, itt kapta a Mr. Tus / Tuskirály becenevet, mert összes mérkőzését tussal nyerte meg. Később szövetségi kapitány lett, majd a Magyar Birkozó Szövetség elnöke. Hegedűs Csaba minden tekintetben megfelel az összes kritériumnak. Hogy eddig miért nem került be, az jó kérdés, de Hegedűs soha nem rejtette véka alá, hogy szerinte helye lenne a Nemzet Sportolói között.

Ezt sokan visszatetszőnek találták, pedig Hegedűs csak válaszolt arra a kérdésre, amit feltettek nekik.

Futhatott volna tiszteletköröket, udvariaskodhatott volna, de minek?

Hegedűs Csaba olimpiai bajnok birkózó, mesteredző, a magyar sport kategória kitüntetettje a Prima Primissima díjátadó gálán a Müpában 2022. december 2-án Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ugyanakkor az elmúlt napokban a közösségi média egyes felületein komoly vita alakult ki Hegedűs személye kapcsán - aktív vagy már nyugdíjas sportújságírók között.

Anélkül, hogy ezeket felidéznénk, azt kell mondjuk, hogy Hegedűs Csaba személye még most is vihart kavar.

Jelzésértékű volt az is, hogy a mostani voksolást megelőzően Schmitt Pál hangsúlyozta, hogy Varga János halála után egyáltalán nem biztos, hogy birkozót kell választani, mert erre vonatkozóan semmiféle szabály nincsen.

Dunai Antal labdarúgó

Buzánszky Jenő 2015-ös halála óta a Nemzet Sportolói között nem találunk labdarúgót. A helyzet az, hogy ma már nagyon kevés olyan volt focista van, aki megfelel a Nemzet Sportolója jelölés feltételeinek. Ám Dunai Antal minden tekintetben olyan sportoló, aki játékosmúltja, majd sportvezetői tevékenysége miatt joggal pályázhat erre a címre.

Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó a Magyarok a Barcáért című dokumentumfilm bemutatója előtt a veszprémi Petőfi Színházban 2014. szeptember 18-án Forrás: MTI/Nagy Lajos

A most 79 éves Dunai Antal az 1968-as mexikóvárosi olimpián tagja volt az aranyérmet nyerő magyar válogatottnak, négy évvel később, Münchenben pedig ezüstérmet nyert a labdarúgótornán. 1972-ben az olimpia mellett az Európa-bajnokságon is játszott, ott a negyedik helyen végzett válogatott tagja volt. 1967-ben Ezüstcipőt, egy évvel később Bronzcipőt kapott.

Nemcsak idehaza, hanem Spanyolországban is volt edző, mégpedig a Murcia és a Levante csapatánál.

(Ma már - Dárdai Pál kivételével - egyetlen magyar edzőnek sincs esélye, hogy Spanyolországban dolgozzon.) Nem mellékes az sem, hogy Dunai Antal volt annak az olimpiai labdarúgó-válogatottnak a szövetségi kapitánya, amely 1996-ban kijutott az atlantai olimpiára. Ötkarikás játékokon azóta sem szerepelt a magyar labdarúgó-válogatott.

Szabó Bence vívó, Pézsa Tibor vívó

Pézsa Tibor az 1964-es tokiói olimpia kard egyéni bajnoka, Szabó Bence viszont kétszeres olimpiai bajnok, mert az 1988-as szöuli olimpia csapataranya mellett 1992-ben, Barcelonában egyéniben nyert olimpiai bajnokságot. Szabó Bence 2022-ben töltötte be a 60. életévét, Pézsa Tibor 87 éves. Mindketten jelentős sportvezetői múlttal rendelkeznek.

Szabó Bence vívó a győzelmét ünnepli a 1992-es barcelonai olimpián Forrás: MOB

Szabó Bence a MOB főtitkáraként is dolgozott, de volt a vívók szövetségi kapitánya is. Pézsa Tibor 1973 óta foglalkozik edzősködéssel. Nem lehet vitás, hogy mindketten megérdemelten lennének a Nemzet Sportolói, csakhogy a 11 tag között jelenleg három vívó is van.

Ez mindenképpen csökkenti Pézsa vagy Szabó esélyét,

ugyanakkor a szavazás során a vívólobbi nagyon erős lehet, hiszen a taggá váláshoz minimálisan szükséges 6 szavazatból hármat ők adnak, azaz csak három másik Nemzet Sportolója tagot kell meggyőzniük az elképzeléseikről.

Török Ferenc öttusázó

A kétszeres olimpiai bajnok, 87 éves Török Ferenc nemcsak sportolóként, hanem sportvezetőként is nagyot alkotott. Török 1964-ben Tokióan egyéniben, 1968-ban csapatban nyert olimpiai aranyérmet. De ő volt a szövetségi kapitánya annak a csapatnak, amely 1988-ban egészen elképesztő módon nyerte meg a szöuli olimpiát, ahol az egyéni olimpiai bajnoki aranyérmest Martinek Jánosnak hívták.

Török Ferenc öttusázó, az egyéni aranyérem esélyese megcsókolja pisztolyát, mielőtt feláll a lőállásba a XVIII. nyári olimpián Forrás: MTI/OL/-

A Fábián-Martinek-Mizsér Attila trió 1987-ben Moulines-ben, 1989-ben pedig Budapesten csapatvilágbajnoki aranyérmet nyert, Fábián László pedig egyéni vb-aranyérmes lett a pesti vb-n.

Török Ferencet ezáltal az esélyesek egyiként kellene számon tartani, de az ő helyzetét is az nehezíti, hogy Balczó András személyében van már öttusázó a Nemzet Sportolói között.

Egy outsider: Taróczy Balázs

A jelenlegi esélyesek között egyáltalán nem emlegetik Taróczy Balázst, aki 68 éves. Tíz éven át benne volt az egyéni tenisz-világranglista első ötvenében, 1978–82 között az első húszban. (Legjobb helyezése a 13. volt a férfi egyéni világranglistán.) Taróczy Balázs tizenhárom egyéni ATP-versenyt nyert, huszonhét párost. Párosban Heinz Günthardttal kétszeres Grand Slam-győztes: az 1981-es Roland Garroson, és az 1985-ös wimbledoni teniszbajnokságon is diadalmaskodtak.

Taróczy Balázs, az iráni Mansour Bahrami párja, fonákkal visszaüti a labdát az osztrák Thomas Muster és a holland Paul Haarhuis elleni páros mérkőzésen a Tennis Classics elnevezésű gálán a Papp László Budapest Sportarénában Forrás: MTI/Kollányi Péter

Szintén Günthardttal háromszoros páros világbajnokság győztesek voltak (WCT World Doubles, 1982, 1983 és 1986-ban). Rövid ideig Goran Ivanišević edzője is volt. Taróczy Balázs több mint két éve dolgozik főkonzulként legnagyobb egyéni sikere helyszínén, Barcelonában.

Hogy ki lesz a Nemzet Sportolója, az szerdán délben kiderül.