Válogatott: Észtország ellen lehet kísérletezni, Bulgária ellen biztosra kell menni – Rossi

N-P. T.N-P. T.
Vágólapra másolva!
2023.03.22. 14:20
Csütörtökön Észtország ellen játszik felkészülési mérkőzést a Puskás Arénában a magyar labdarúgó-válogatott. A találkozót felvezető sajtótájékoztatón Marco Rossi szövetségi kapitány és Lang Ádám válaszolt az újságírók kérdéseire. Természetesen sok szó esett a hétfői, bolgárok elleni Európa-bajnoki selejtezőről is.
Marco Rossi a bolgárok ellen már nem szeretne kísérletezgetni (Fotó: Dömötör Csaba)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Marco Rossi a bolgárok ellen már nem szeretne kísérletezgetni (Fotó: Dömötör Csaba) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

A ciprusi Omonia légiósát, Lang Ádámot a számunkra hétfőn kezdődő Eb-selejtezős esélyekről kérdezték.

„Az esélyekkel annyira nem foglalkoznék, de tény, hogy kiegyenlített a csoport. Minden egyes labdáért, minden egyes pontért véres küzdelem lesz a pályán. Szerintem lépésről lépésre kell haladnunk, nyilván az észtek elleni meccs jó kis teszt lesz a hétfői Eb-selejtező előtt. A bolgárok ellen nincs kérdés, kell a három pont, mert szeretnénk jól kezdeni a sorozatot.”

Elárulta: Marco Rossi említette nekik, hogy az észtek elleni lesz az 50. mérkőzése szövetségi kapitányként.

„Sok munkát tettünk ebbe közösen. A válogatottban minden mérkőzésen csak a győzelem lehet a cél, de szeretnénk jó teljesítményt is letenni az asztalra. De nyilván jelentene egy külön pluszt, ha győzelemmel tudná ünnepelni a mester ezt a jubileumot.”

A Nemzeti Sport arról is megkérdezte: hogyan érzi magát Cipruson.

„Jó formában érzem magam, bár a klubomban döcögős a szezonunk. Viszont amint bejövök ide, átkapcsolok, más célokért küzdünk, ráadásul a nemzetet képviselem. Amikor Cipruson nehézségek adódnak, akkor a válogatott emlékeimből tudok meríteni, ezek még jobban motiválnak, még előrébb visznek. Amikor bejövök ide, mintha kicserélnének, plusz erőt ad. Már amikor felülök a repülőre, akkor kivirulok, és boldog vagyok, hogy ide jöhetek. Elindult a válogatottnál egy nagyon szervezett, tudatos, jó munka, aminek lehet látni az eredményét. Nagyon jó érzés, hogy ennek az alkotási folyamatnak a részese lehetek.”

A torokfájással küszködő Marco Rossit először az észtek elleni jubileumról faggatták:

„Számomra az, hogy ez lesz az ötvenedik meccsem, óriási büszkeség, de a gyakorlatban nem változtat semmin. Érzelmesebb, büszkébb leszek, de minden találkozót ugyanúgy közelítek meg. Gyakorlatban csütörtökön Észtország ellen játszunk, de már a Bulgária elleni találkozóra fogunk összpontosítani. Ugyan sok mindenről még nem dönt ez a találkozó, hiszen csak az első selejtező lesz, de szeretnénk jól kezdeni. Az észtek ellen szeretném látni, a pályán hogyan működnek gyakorlatban az elképzeléseim, de arra is törekedni fogok, hogy ne terheljem túl a játékosokat.”

Ezután reagált arra, hogy az NB I-ben csak szenvedő Mol Fehérvárból két játékost is behívott Loic Nego és Fiola Attila személyében (utóbbi azóta sérülés miatt elhagyta az edzőtábort).

„A Fehérvár küszködése már másfél éve tart, azóta már korábban is hívtam be Fiolát és Negót, kaptam is érte bírálatokat, aztán a válogatottban bizonyítottak a pályán. Fiola térdsérülése miatt visszatért a klubjába, Nego viszont velünk van. Meglátjuk, hogyan tud teljesíteni, mert azért nem ez a legjobb időszaka. De ne felejtsék el: Magyarország egy csapat. Ha úgy döntenék, hogy mindig külön-külön válogatom össze a játékosokat, és minden kezdőben öt-hat helyen módosítok, és új embereket rakok be, akkor nagyon sokat veszíthetünk a csapatszellemből, a csapatjátékból. Fennállna annak a kockázata, hogy már nem lennénk ugyanaz a csapat.”

A Nemzeti Sport kérdésére arra is reagált: mennyiben lesz más most velünk hasonló szintű csapatok ellen szerepelni, mint a Nemzetek Ligájában a sztárválogatottak ellen, amelyek játéka láthatóan nagyon feküdt a magyar válogatottnak.

„Vannak új elképzelések, és a játékosok vevők is rá, nagyon koncentráltak, látszik rajtuk a győzni akarás. Viszont egy percig sem szabad arra gondolnunk, hogy Bulgária védekezni jön ide. Nagy változásokon mentek át az új edzőjükkel, magasan letámadnak, presszionálnak. Az változhat a korábbi meccsekhez képest, hogy a labdabirtoklás fázisában meg kell próbálnunk kicsit másképp lehozni a játékot. De a rangosabb ellenfelek ellen is voltak már olyan szakaszok, amikor mélyebb védekezésre kényszerítettük őket. Bulgária papíron nálunk alacsonyabban taksált, de ettől még a három pontért jön Budapestre, úgyhogy olyan nagyon nem lesz más a játék képe, mint a Nemzetek Ligájában.”

Arra vonatkozóan is kapott kérdést, hogy egyértelműen Ádám Martin pótolhatja Szalai Ádámot csatárposzton, vagy esetleg az újoncként behívott, az NB I-es góllövőlistát vezető Varga Barnabást próbálja ki?

„Az észtek ellen még lehet kísérletezgetni, Bulgária ellen viszont már biztosra kell menni. Varga Barnabást most meghívtuk, de taktikai szempontból itt nagyon más várta, mint amihez a klubjában hozzászokott. Mivel nincs varázspálcám, hogy egy pillanat alatt megváltoztassuk, először meg kell néznünk, hogy képes-e ennyire más szerepkörben játszani.”

Azt is elárulta: csütörtökön, Észtország ellen azt a kezdőcsapatot szeretné kiküldeni a pályára, amelyik a lehető legközelebb áll a hétfői, Bulgária elleni kezdő tizenegyhez.

A sajtóeseményen végül kiderült: az észtek ellen 40 ezer, míg a bolgárok ellen már 51 ezer jegy talált gazdára.

LANG ÁDÁM ÉS MARCO ROSSI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA

A VÁLOGATOTT EDZÉSÉNEK SAJTÓNYILVÁNOS RÉSZE

A MAGYAR VÁLOGATOTT 24 FŐS KERETE A MÁRCIUSI MECCSEKRE
KAPUSOK: Demjén Patrik
(Zalaegerszegi TE FC), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Hegyi Krisztián (West Ham United – Anglia)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (Zalaegerszegi TE FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Ferenczi János (Debreceni VSC), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC 1904 – Szlovákia), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Kleinheisler László (Panathinaikosz – Görögország), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Németh András (Hamburger SV – Németország), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Varga Barnabás (Paksi FC)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Március 23., 19.30: Magyarország–Észtország

EURÓPA BAJNOKI SELEJTEZŐ
Március 27., 20.45:
Magyarország–Bulgária

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik