Rablók a pályán, avagy a legrosszabbkor lefújt focimeccsek

fbl Horizontal HEADSHOT PROFILE REFEREE PORTRAIT-AMERICAN SHOT FOOTBALL
Spanish referee Antonio Miguel Mateu Lahoz gestures during the Spanish league football match between Real Valladolid FC and Club Atletico de Madrid at the Jose Zorilla stadium in Valladolid on April 30, 2023. (Photo by CESAR MANSO / AFP)
Vágólapra másolva!
Ha bemegy, gól, tartja a lelátói okosság, de számos esetben előfordul, hogy hiába megy be, mégsem gól, mert a bíró lefújta a meccset, miközben a labda úton volt a kapu felé. Legutóbb spanyolországban fordult elő ilyen eset, de gyakoribb, mint gondolnánk.

A mérkőzésnek akkor van vége, amikor a játékvezető lefújja - ígérjük, végeztünk a közhelyekkel -, csak éppen az nem mindegy, hogy ezt mikor teszi. A vérmesebb drukkerek rögtön csalást kiáltanak, különösen, ha az ő csapatukat sújtja a rossz időzítéssel meghozott ítélet.

A legfrisebb eset a La Ligában, a spanyol élvonalban történt, de találunk példát hasonlóra az angol alacsonyabb osztályú bajnokságból, sőt a 2022 november-decemberi katari világbajnokságon is előfordult olyan eset, ami előtt mindenki értetlenül állt. Nem követjük el azt a hibát, hogy elméleteket kezdjünk gyártani a játékvezetők motivációiról, majd megteszi helyettünk más. Inkább csak nézzük meg a leginkább vitatot eseteket.

Real Valladolid - Sevilla (2023, La Liga)

A legfrissebb eset a spanyol élvonalban történt, ahol a 34. fordulóban a kieséstől fenyegetett Real Valladolid az azóta a budapesti Európa-liga-döntőbe (május 31., Puskás Aréna) jutott Sevillával találkozott. A Realnak minden pont az életet jelentheti, hiszen most is kieső helyen állnak, de ugyanúgy 38 pontjuk van, mint a 16. Getafénak, és egy győzelemmel akár öt helyet is léphetnek előre a tabellán. Így érthetően nekimentek a Sevillának is, sőt az első félidő utolsó pillanatában Sergio Escudero a kapuba bombázott.

Csakhogy hiába örültek, mert Miguel Ortiz játékvezető a lövés pillanatában lefújta az első félidőt. Természetesen az esetből óriási botrány lett, a Valladolid társtulajdonosa, a világbajnok brazil legenda, Ronaldo felháborítónak nevezte az esetet, de volt, aki tovább ment, és azt mondta, hogy a futballtörténelem legnagyobb rablásának lehettek szemtanúi a nézők.

Két korábbi spanyol játékvezető, Pérez Burrull és Iturralde González azonban kiállt a kolléga mellett, mondván egyrészt a négy percre jelzett hosszabbítást még meg is toldotta egy perccel, másrészt nem tehet róla, hogy Escudero lövése ilyen jól sikerült.

AFC Wimbledon - Accrington Stanley (2016, League Two)

Az angol negyedosztályban hét éve borzolta a kedélyeket egy rossz pillanatban megfújt játékvezetői síp. Ezúttal is az első félidő végén történt meg a "baj". A vendégek egy formás támadás végén már a wimbledoni büntetőterületen belül jártak, amikor Billy Kee lőtt,

a labda azonban hiába landolt a kapuban, mert a játékvezető, Trevor Kettle belefújt a lövésbe, azaz lefújta a meccset.

Persze, hogy kitört a botrány, a bíró azonban állta a sarat, és nem volt hajlandó megváltoztatni a döntését, csak az óráját mutogatta, hogy bizony lejárt az idő.

A meccs 0-0-ra végződött, majd a két csapat a feljutásért vívott rájátszásban is egymásba futottak, ahol a végül harmadosztályba (League One) feljutó AFC 3-2-es összesítéssel ment tovább.

Amatőr meccs, amatőr bíró

Merthogy a játékvezetők mindenhol ugyanúgy fújnak... Ez az eset annyiból védhető, hogy legalább nem a gólt érő lövés pillanatában fújta meg a sípot a spori, hanem már a gólpasszba belefújt. Ugye, micsoda különbség?

Franciaország - Tunézia (foci-vb, 2022)

Mielőtt nagyon belállnánk az amatőr meccsek névtelen hőseibe, inkább mutatunk két esetet zárásként, ami a sportág csúcseseményén, a világbajnokságon történt. A frissebb a kevésbé híres, és kicsit ki is lóg a sorból. A katari torna csoportkörének utolsó fordulójában a már biztos csoportelső címvédő franciák a továbbjutásért az ausztrálokkal versenyt futó Tunéziával találkoztak. Az észak-afrikaiak Kazri Wahbi góljával (gólpassz: Aissa Laidouni) az 58. percben megszerezték a vezetést, és őrizték is a tessék-lássék francia rohamokkal szemben. A 90+8. percben azonban Antoine Griezmann révén egyenlítettek a franciák, ami a biztos kiesést jelentette Tunézia számára. Pontosabban jelentette volna. Mert, hogy miután az új-zélandi Matthew Conger megadta a gólt és lefújta a meccset, jelezték a VAR szobából, hogy nem oda Buda, ők még vizsgálják az esetet.

Így aztán tulajdonképpen a meccs lefújása után érvénytelenítették Griezmann 43. válogatottbeli gólját, amiről a francia sztár azt mondta, hogy nekik aztán mindegy volt, mert így is úgy is megnyerték a csoportot. A francia szövetség ugyanakkor panasszal fordult a FIFA-hoz az elvett gól miatt.

És, mint kiderült, Tunéziának is mindegy volt, lévén az ausztrálok a vb egyik legrosszabb meccsén 1-0-ra verték Dániát, így ők jutottak tovább.

Brazília - Svédország (foci-vb, 1974)

A leghíresebb esetet és a leghírhedtebb játékvezetőt hagytuk a végére. Természetesen(?) brit, egészen pontosan walesi. Clive Thomasról 1981-ben azt találta írni a Times című lapban Clive White, hogy "az egyértelmű, a nem diktatórikus és a nagylelkű jelzők, nem azok a jelzők, amelyek eszünkbe jutnak róla". A cikk azok után született, hogy a Wolwerhampton - Tottenham FA-kupa-döntőben befújt egy "röhejes" büntetőt előbbi csapat javára.

- folytatódik a kirohanás. A szintén angol Guardian ugyanakkor három évvel később még a jobb brit bírók közé sorolta Thomast...

De voltak más ügyei is. 1977-ben egy liverpooli derbin az Everton utolsó percben lőtt győztesnek hitt gólját érvénytelenítette kezezés miatt. Ugyan is maga is bevallotta, hogy sem a kezezést, sem a labdát nem látta, de mint mondta, nem tudta elképzelni, milyen más testrészével juttathatta a labdát a Pool kapujába Bryan Hamilton (amúgy a csípőjével). 1981-ben az FA-kupa döntőjében viszont a Liverpoolnak adott meg úgy egy gólt, hogy a partjelzője vadul lengetett, hogy les volt...

Három bődületes hiba egy videóban:

De jöjjön a lényeg! Thomas bekerült az 1978-as világbajnokság keretébe. Szórakoztató érdekesség: Thomas a jövedelmét egy időben játékvezetői szerelések gyártásából és forgalmazásából szerezte, az argentin tornán például minden bíró és partjelző Clive Thomas Kit-ben, azaz szerelésben futkározott a játékosok között. Természetesen maga Thomas is, aki két csoportmeccset vezetett, melyek közül az első a Brazília-Svédország meccs volt. A skandinávok tartottak a "durva" braziloktól, és szövetségi kapitányuk nagyon örült, hogy a torna legjobb bírója vezeti a meccsüket. Azt nem tudjuk, hogy Clive Thomashoz eljutott-e a dicséret, de az biztos, hogy rászolgált - legalábbis svéd részről. Az első félidőben mindkét csapat lőtt egy gólt, majd a brazilok megnyomták a második félidőt, az utolsó percekben pedig rettentően beszorították a svédeket, egymás után rúgták a szögleteket. Egyet, kettőt, hármat. Az utolsónál ahogy szállt be a labda, lefújta a meccset, így Zico hiába fejelte a labdát a kapuba. A legdurvább, hogy pontosan látta, mi fog történni...

Címlapi képt: Antonio Miguel Mateu Lahoz spanyol játékvezető egy Real Valladolid - Atlético Madrid bajnokin mutatja, hogy igaza van.