A csodás budapesti atlétikai-vb a nyaralást is átírja

BARTHA-KÉRI Bianka
Isztambul, 2023. március 4. Bartha-Kéri Bianka a női 800 méteres síkfutás elődöntőjében az isztambuli fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon az Ataköy Arénában 2023. március 4-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A márciusi fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon öt századdal maradt le a döntőről a futó Bartha-Kéri Bianka 800 méteren, de azóta túltette magát az eredményen. Most minden erejével arra koncentrál, hogy sikeresen kvalifikálja magát a budapesti világbajnokságra. Az edzések között főzéssel kapcsolódik ki.

Mit evett ma?
Mint általában mindig, reggelire zabkását, edzés után pedig, ebédre tonhalas tésztát.

A hírek szerint nemcsak a pályán, hanem a konyhában is rendszeresen remekel. Mi a specialitása?
Nincs ilyen, de talán a tészta ételek azok, amiket különösen nagy szeretettel készítek. A pandémia alatt én készítettem otthonra a pékárukat is. Enni is nagyon szeretek, de egészséges étrendet követek. Nem vagyok szigorú diétán, nem is számolgatom, hogy miből mennyit eszem, egyszerűen csak odafigyelek, hogy semmit ne vigyek túlzásba.

Bartha-Kéri Bianka a női 800 méteres síkfutás elődöntőjében az isztambuli fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon az Ataköy Arénában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Van valamilyen családi recept, amit szívesen elkészít?
Nagymamám hatlaposát vagy dédi mamám rétesét mindenképp szeretném majd megtanulni.

A felkészülés alatt is van ideje főzni?
Igyekszem úgy alakítani, hogy legyen, mert kikapcsol a főzés.

Hogy alakulnak most a napjai?
Már tart a versenyidőszak, ilyenkor könnyebbek az edzések, általában nem is edzünk naponta kettőt, viszont többet utazunk.

Amikor márciusban öt századdal maradt le a döntőről az isztambuli fedett pályás Eb-n, mennyire könnyen tette túl magát a csalódottságon?
Egy-két óráig éreztem a lelombozottságot, utána helyre tettem magamban. Ezt leszámítva jól alakult a fedett pályás szezon, top10-es eredmény az Eb-n, egyéni csúcs, ez jó alap a nyári versenyekre. Felszívam magam, szeretném a legjobb formámat hozni és a lehető legjobban teljesíteni.

A neveltetésének köszönhető ez az erő és kitartás vagy a személyiségének a része?
Talán mindkettő. Harmonikus családban nőttem fel, igazából azokat a normákat, amiket az életemben képviselek, azokat mind otthonról hozom. Mindenki kitartó a családomban, mindenki addig megy, amíg el nem éri a kitűzött célt.

Izgul a budapesti vb miatt?
Nagyon! Már ha csak rá gondolok, attól izgatott vagyok, mert ilyen lehetőség nagyon kevés van az ember életében. Nagyon különleges érzés lesz. Egyelőre nincs szintem a vb-re, nem sokkal a vb előtt dől majd el, hogy a szint és a ranglista helyezések alapján hová kvalifikálok. Szerencsére a világranglista helyezések alapján is jó helyen vagyok a kijutók sorában.

A családtagjaim, a barátaim is izgatottak, mindenki folyamatosan kérdezgeti, hogy mely napokra kell jegyeket venni, a nyaralást a vb-hez igazítják, fantasztikus érzés.

Eléggé belefolyt a családom, meg a barátaim életébe is, sok ismerősöm lesz a helyszínen, ez pedig különösen fontos nekem,mert egy jó közönség nagyon sok pluszt hozzá tud tenni az ember teljesítményéhez, akár néhány tized is lehet abban, hogy egyként drukkolnak nekünk.

Van valamilyen különleges szokása a versenyekkel kapcsolatban?
Az évek alatt egyre több babonám alakult ki, ezektől próbálok folyamatosan megszabadulni, mert észrevettem, hogy a saját életemet nehezítem meg vele. Azt viszont még mindig tartom, hogy először mindig a bal lábamra húzom fel a szöges cipőt és versenynapon hajat mosok.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.