Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Húsvéti sonkás-sajtos párnácskák, amiből egy tepsi biztosan nem lesz elég

default user icon
MME
Húsvétkor a sonka mellett a sós falatok fogynak a legjobban, így bátran készíthetünk sokat, sokfélét. A klasszikus pogácsán kívül süthetünk különlegesebb ropogtatnivalókat is – ennek a sonkás-sajtos finomságnak például garantáltan nem tudnak majd ellenállni a vendégek.

A pihe-puha kelt tésztát sok mindennel fel lehet dobni, húsvét környékén például sonkával. Nem hiányozhat belőle a sajt sem, a tetejére pedig aranyszínű szezámmag kerül. Tökéletes kombináció, pillanatok alatt elfogy. Íme a pontos recept!

 

Húsvéti Sonkás-sajtos párnácskák

Hozzávalók:

  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 ek. cukor
  • ½ dl tej
  • 1 tk. só
  • 35 dkg finom- vagy kenyérliszt
  • 5 dkg vaj
  • 20 dkg sonka
  • 20 dkg sajt
  • tojás és szezámmag a tetejére

Elkészítése:

  1. Felfuttatjuk az élesztőt egy kis cukorral elkevert tejben, majd összegyúrjuk a sóval és a többi cukorral elkevert liszttel. Annyi langyos vizet adunk még hozzá, hogy közepesen kemény legyen a tészta. Ha már összeállt, akkor hozzádagasztjuk a langyosra olvasztott vajat is.
  2. Cipót formázunk belőle, és meleg helyen, letakarva hagyjuk megkelni. Utána vékonyra kinyújtjuk, és 10-15 cm széles csíkokra felvágjuk. A csíkok közepét megszórjuk az apróra kockázott sonkával és a lereszelt sajttal. Hosszában felcsavarjuk, majd egy késsel keresztben 2-3 centis darabokra vágjuk.
  3. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, letakarva ismét kelesztjük. Végül a tetejét lekenjük felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. A 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. 

Még több húsvéti sós vendégváró>>> 

Borítókép: Vidék íze archívum

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss