Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 nyomós indok, amiért érdemes epret ennünk

Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Lassan elindul az eperszezon, így érdemes minél többször belecsempészni az étrendünkbe, hiszen valóban szinte csodát tesz a szervezetünkkel!

1. Adjunk löketet az immunitásnak

Az eper kiváló C-vitamin-forrás. A legtöbb emlős - az ember kivételével - képes természetes módon előállítani ezt, ezért olyan fontos, hogy bebiztosítsuk a napi szükségletünket, például egy csészényi eperrel. A C-vitamin jól ismert immunerősítő, valamint erős, gyorsan ható antioxidáns.

2. Szemezzünk a szemünkért

A gyümölcs antioxidáns tulajdonságai segíthetnek megelőzni vagy késleltetni a látás gyengülését. Szemünknek ehhez szüksége van C-vitaminra, hogy megvédje a szemlencsét a nap kemény UV-sugaraiból származó szabadgyökökkel szemben, amelyek károsíthatják a lencsében lévő fehérjét. A C-vitamin a szem szaruhártyájának és retinájának megerősítésében is fontos szerepet játszik.

3. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

Olyan antioxidánsok vannak benne – például lutein és a zeathancin -, amelyek segíthetnek a rák megelőzésében, hiszen az egészséges immunrendszer a szervezet legjobb védelme. Ebben fontos szerepe van az ellagsav nevű fitokemikáliának is, amely szintén megtalálható az eperben. Az ellagsavról kimutatták, hogy rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, például elnyomja a rákos sejtek növekedését.

4. Késlelteti a ráncok megjelenését

Szintén magas antioxidáns tartalmának köszönhető, hogy késlelteti a bőr öregedését, a ráncok kialakulását, hiszen a C-vitamin létfontosságú a kollagén termeléséhez, ami segít javítani a bőr rugalmasságát és rugalmasságát. Mivel a kor előrehaladtával veszítünk a kollagénből, a C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása egészségesebb, fiatalabbnak tűnő bőrt eredményezhet. De nem a C-vitamin az egyetlen természetes ránctalanító, ami ebben a gyümölcsben található. A Koreai Köztársaságban található Hallym Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy az ellagsav láthatóan megakadályozta a kollagén pusztulását és a gyulladásos reakciót - a ráncok kialakulásának két fő tényezőjét - az emberi bőrsejtekben.

5. Jó hatással van a koleszterinszintre

Olyan fitokémiai anyagokban gazdag, amelyek antioxidáns hatást fejthetnek ki. Csökkentik az LDL - a vérben lévő rossz koleszterin – szintjét, megakadályozzák a plakkok felhalmozódását az artériákban. Emellett gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki, ami szintén jót tesz a szívnek.

6. Gyulladáscsökkentő

Az eperben található antioxidánsok és fitokemikáliák segíthetnek az ízületi gyulladások csökkentésében is. A Harvard School of Public Health által végzett tanulmány kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik heti rendszerességgel fogyasztanak epret, jóval kisebb valószínűséggel emelkedik meg CRP szint - ami a szervezetben lévő gyulladást jelzi.

7. Szabályozza a vérnyomást

A kálium egy másik szívbarát tápanyag, amely szintén jelentős mennyiségben található a gyümölcsben. A kálium segíthet szabályozni a vérnyomást, és még a magas vérnyomást is csökkentheti azáltal, hogy védelmet nyújt a nátrium negatív hatásaival szemben.

8. Kiváló rostforrás

A rostok elengedhetetlenek az egészséges emésztéshez, és az eper ebben is segítségünkre lehet. A rosthiányból adódó problémák közé tartozik a székrekedés és a belek gyulladása, amely a 60 év felettiek körülbelül 50 százalékát érinti. A rostok segítenek lassítani a cukrok felszívódását a vérben, ezért kis mennyiségben a cukorbetegségben szenvedőknek is érdemes fogyasztaniuk.

9. Kordában tartja a kilókat

Az egészséges testsúly megtartása nem csak az önbizalmunknak tesz jót, de az egyik legjobb védekezés a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulása ellen. Az eper természetesen alacsony kalóriatartalmú, zsírmentes, és alacsony a nátrium- és cukortartalma is, így fogyókúra esetén kiváló nassolnivaló.

10. Igazi kincs babavárás idején

Bővelkedik folsavban, amelyet már a családtervezés alatt is érdemes pótolni a szervezetben, csakúgy, mint a babavárás idején. A folsavra a terhesség korai szakaszában van a legnagyobb szükség, hogy segítse a baba agyának, koponyájának és gerincvelőjének fejlődését, emellett az eperben található folsav segíthet megelőzni bizonyos születési rendellenességek kialakulását.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss