Vágólapra másolva!
Az már a bajnokság végeztével eldőlt, hogy a 2022/2023-as szezonban a bajnok és Magyar Kupa-győztes Ferencváros a Bajnokok Ligája-selejtezőben, míg a Kisvárda, a Puskás Akadémia és a MOL Fehérvár FC a Konferencia Ligában képviseli majd a magyar színeket. Az idény végén az átigazolási pletykák mellett az érdekli a leginkább a szurkolókat, vajon a kedvenc csapatuk kit, kiket kap majd a nemzetközi kupaporondon. Már nem is kell sokáig várni, hogy erre a kérdésre fény derüljön, sőt, egyre jobban tisztul a kép a lehetséges ellenfelek listáját illetően is.

Akár a Lech Poznant is kaphatja a Fradi a BL-ben, később a svájci bajnok is jöhet

A Ferencváros - amely a bajnoki cím kiharcolásával indulhat újra a BL-selejtezőben - június 14-én kap majd ellenfelet, ekkor sorsolják ugyanis a legrangosabb európai kupasorozat selejtezőjének első fordulóját. A hivatalos közlések szerint a második kört egy nappal később, június 15-én sorsolják majd. Ami a Fradi szempontjából a legfontosabb, hogy az elmúlt évek kiváló nemzetközi kupaszereplésének köszönhetően - már 15,5 koefficienspontja van a magyar bajnoknak -

az első körben, és továbbjutás esetén a második fordulóban is kiemelt lesz.

A Ferencváros kiemelt lesz az első két körben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ez már csak azért is nagyon fontos, mert az FTC így papíron elkerüli a nehezebb ellenfeleket. Nem véletlenül írjuk úgy, hogy papíron, mivel

a kiemelés ellenére többek között például a lengyel bajnok Lech Poznan már az első körben érkezhet ellenfélnek. Mondjuk, ha pont a Poznant húznák a Fradi mellé, az döbbenetes "véletlen" lenne, s azt hiszem, mindenki pontosan érti, mire gondolunk.

Elnézve a lehetséges riválisok listáját, egyértelműen a lengyelek tűnnek a legerősebbnek, így egy kicsit érdemes jobban is foglalkozni velük.

A lengyel bajnokságot (Ekstraklasa) öt pont előnnyel megnyerő Lech Poznan ezt megelőzően 2015-ben tudott legutóbb bajnok lenni, így hét év szünet után ért fel a csúcsra. A Transfermakt által

43,4 millió euróra taksált csapat - az FTC jelenleg papíron 45 milliót ér - a nyáron elveszti a legjobb játékosát, ugyanis a mindössze 19 éves Jakub Kaminski 10 millió euróért került a német Wolfsburghoz.

Így is akadnak még bőven nagy nevek a csapatban, elég csak a Dinamo Kijev kölcsönjátékosát, Tomasz Kedziorát említeni, aki a háborús helyzet miatt nagy valószínűséggel marad, de a svéd válogatott Jesper Karlström vagy éppen a a szlovák válogatott Lubomir Satka neve is ismerősen csenghet. Persze ha a Lech Poznan kerül a Fradi útjába, akkor sem kell majd megijedni, de azért jobb lenne elkerülni a lengyel klubot.

A Lech Poznant jobb lenne elkerülni Forrás: NurPhoto via AFP/Foto Olimpik/NurPhoto/Foto Olimpik

Főleg, mert bár egy csapatot sem szabad lebecsülni a jelenlegi focivilágban, de azért a feröeri KÍ, a máltai Hibernians vagy éppen a koszovói KF Balkani azért papíron sokkal könnyebb ellenfélnek tűnik. Érdekesség, hogy a együtthatóban a Linfiled, a Zrinjski Mostar, a Sahtyor Szoligorszk, a Szutjeszka Niksics (montenegrói, 6.25) és a KÍ is megelőzi a poznani együttest. Mivel az európai bajnoki idények kevés kivétellel lezárultak már

- a san marinói és az örmény bajnokság kivételével -, így szinte teljes képet lehet kapni a lehetséges ellenfelek listájáról.

A Ferencváros lehetséges ellenfelei az első körben:
Az előselejtezőből érkező csapat (1.075-4,7)
FC Levadia (észt, 4.75)
Inter Escaldes (andorrai, 3)
San Marinó-i bajnok (0.266–4)
Víkingur Reykjavík (izlandi, 1.075)
További lehetséges ellenfelek:
Linfield (északír, 7)
Zrinjski Mostar (bosnyák, 7)
Sahtyor Szoligorszk (fehérorosz, 6.25)
Szutjeszka Niksics (montenegrói, 6.25)
KÍ (feröeri, 6.25)
Lech Poznan (lengyel, 6)
Hibernians (máltai, 5.5)
Tobol Kosztanaj (kazah, 4.5)
Skupi (északmacedón, 4.5)
örmény bajnok (Pjunik vagy Ararat-Armenia, 4.25)
RFS Riga (lett, 4)
Dinamo Batumi (grúz, 3.25)
KF Tirana (albán, 2.75)
KF Balkani (koszovói, 1.633)

Az Origo szerint az álomsorsolás: Az előselejtezőből érkező valamelyik csapat
Az Origo szerint a legrosszabb forgatókönyv: Lech Poznan (lengyel)

Szavazzon!

Melyik csapatot kerülje el mindenképpen a Fradi az első körben?

Továbbjutás esetén is kiemelt lenne a Fradi, ám nehéz feladatokból biztosan nem lesz hiány. Svájcban például nagy meglepetésre az FC Zürich lett a bajnok, amely a 2008-2009-es szezon megnyerése után ért fel újra a trónra. A csapat a bajnokságban rendszerint még az élmezőnyt sem tudta megközelíteni, például az előző kiírást is csak a nyolcadik helyen zárta - ám emiatt az együtthatója is alacsony - mivel nem szerepelt sokat a nemzetközi mezőnyben -, így nem lesz kiemelt, hiába csak a második körben kapcsolódik be a BL-selejtezőbe.

A Zürich nem ígérkezne könnyű ellenfélnek Forrás: NurPhoto via AFP/Srdjan Radulovic/JustPictures/LiveMedia/NurPhoto/Srdjan Radulovic/Justpictures

A 33,15 millió euróra taksált együttes legnagyobb értéke, a papíron 8 millió eurót érő svájci védő, Becir Omeragic, de érdemes megemlíteni a spanyol Adrián Guerrero (2 millió), vagy a hatmilliót érő csatár, Wilfried Gnonto nevét is.

Az biztos, hogy egy esetleges továbbjutás esetén jó lenne elkerülni a Zürichet, főleg annak tükrében, hogy tavaly épp egy svájci csapat, az ezúttal csak a harmadik helyen záró Young Boys ütötte ki a magyar bajnokot.

Bajnokok Ligája, selejtező, 2. kör
Az előzetesen nem kiemelt csapatok (így a Fradi lehetséges ellenfelei továbbjutás esetén):
NK Maribor (szlovén, 14)
Slovan Bratislava (szlovák, 13)
F91 Dudelange (luxemburgi, 8,5)
HJK Helsinki (finn, 8,5)
The New Saints (walesi, 8,5)
Zalgiris Vilnius (litván, 8)
Lincoln Red Imps (gibraltári, 7,2)
FC Zürich (svájci, 7)
Maccabi Haifa (izraeli, 7)
Shamrock Rovers (ír, 7)

Az Origo szerint az álomsorsolás: Lincoln Red Imps (gibraltári)
Az Origo szerint a legrosszabb forgatókönyv: FC Zürich (svájc)

A Ferencvárosnak a BL-csoportkörig négy párharcot kell megnyernie.

Nézzük, mi a helyzet, ha ez nem sikerül. Ha az 1. fordulóból nem jut tovább, akkor a Konferencia-ligában, ha a selejtező későbbi szakaszában búcsúzik, akkor pedig az Európa-ligában folytathatja. A BL-selejtező első körére július 5-6. és 12-13. kerül sor, míg a 2. forduló meccseit július 19-20. és 26-27. játsszák.

Bajnokok Ligája 2022/2023 - dátumok
SorsolásJátéknapok
Előselejtezőjúnius 7.június 21. és június 24.
Selejtező, 1. fordulójúnius 14.július 5-6. és 12-13.
Selejtező, 2. fordulójúnius 15.július 19-20. és 26-27.
Selejtező, 3. fordulójúlius 18.augusztus 2-3. és 9.
Selejtező, rájátszásaugusztus 1.augusztus 16-17. és 23-24.
Csoportköraugusztus 25.szeptember 6. és november 2. között
Nyolcaddöntőnovember 7.2023. február 14. és március 15. között
Negyeddöntő2023. március 17.április 11-12. és 18-19.
Elődöntőmárcius 17.május 9-10. és 16-17.
Döntő június 10. (Isztambul)

Három magyar csapat küzdhet a Konferencia-ligában, Szalai Ádámék is jöhetnek

A Konferencia-ligában az OTP Bank Liga ezüstérmese, a Kisvárda, a harmadik helyen végző Puskás Akadémia, és a Ferencváros Magyar Kupa-győzelmének köszönhetően a bajnoki negyedik MOL Fehérvár FC indulhat. Bár a székesfehérvári csapat végzett a legrosszabb helyen, az elmúlt évek kupaszerepléseinek köszönhetően ő várhatja a legjobb pozícióból a sorsolást. Olyannyira, hogy a harmadik számú kupasorozat második körében

a Vidi biztosan kiemelt lesz majd (továbbjutása esetén a harmadikban is), a várdaiak és a felcsútiak viszont biztosan nem.

A Vidi kiemeltként várja a sorsolást Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Érdekesség, hogy az előző évaddal ellentétben ezúttal nemcsak a kupagyőztes jogán érdekelt magyar együttes, hanem a bajnoki dobogósok is a második selejtezőkörében csatlakoznak a Konferencia-ligába.

A MOL Fehérvárnak egyébként 11.500-as az együtthatója, míg a Kisvárdának és Puskás Akadémiának egyaránt 3.275-ös.

A Konferencia-liga esetében is egyre jobban körvonalazódik az ellenfelek listája. A Kisvárda és a Puskás Akadémia már kezdésnek, a második fordulóban is nagyon erős csapatokat kaphat.

A Kisvárda megmutathatja magát a nemzetközi kupaporondon Fotó: Csudai Sándor - Origo

A selejtező második fordulójának kiemelt csapatai:

FC Basel (svájci, 55), Slavia Praha (cseh, 52), Young Boys (svájci, 37), PAOK (görög, 25), Istanbul Basaksehir (török, 25), Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 24.5), FK Asztana (kazah, 20.5), Molde FK (norvég, 19), APOEL Nicosia (ciprusi, 18), FCSB (román, 17,5), BATE Boriszov (fehérorosz, 17.5), Royal Antwerp (belga, 14.5), Hapoel Beer Seva (izraeli, 14), Sparta Praha (cseh, 13,5), MOL Fehérvár (11.5), Victoria Guimaraes (portugál, 10,6), CSZKA Szófia (bolgár, 10.5), FK Suduva (litván, 10), Flora Tallin (észt, 9,7*) Shkendija Tetovo (macedón, 9*) Spartak Trnava (szlovákiai, 8.5), Riga FC (lett, 8*), NK Osijek (horvát, 8), Kajrat Almati (kazah, 8), Alashkert FC (örmény, 8*), Olimpija Ljubljana (szlovén, 7,75*), KuPS Kuopio (finn, 7,5*), CS Fola Esch (luxemburgi (7,5*) Motherwell (skót, 7.34), Neftci (azeri, 7), Buducnost Podgorica (montengerói, 7*) Csukaricski (szerb, 6.675), Radnicki Nis (szerb, 6,6), Dinamo Tbilisi (georgiai, 6,5*) FC Vaduz (liechtensteini, 6,5), Vorskla Poltava (ukrán, 6,3) , Arisz (görög, 5,6), Mura Murska Sobota (szlovén, 5,5*)

(A csillagozott csapatok érdekeltek az első körben, így továbbjutásuk esetén lesznek kiemeltek)

Viking Stavanger (norvég, 5.45), Lilleström (norvég, 5.45) - kérdéses a kiemelésük.

Nem kiemelt csapatok: Konyaspor (török, 5,42), Arisz Limassol (ciprusi, 5,27), FC Drita (koszovói, 5*), Dinamo Minszk (fehérorosz 5*), AIK (svéd, 5), Maccabi Netanya (izraeli, 4,87), B36 Torshavn (feröeri, 4,75*), Djurgardens IF (svéd, 4.575), Petrocub Hincesti (moldáv, 4,5*), FK Liepaja (lett, 4,5*), Europa FC (gibraltári, 4,5*), Partizani Tirana (albán 4,25*), Breidablik (izlandi, 4*), HB Torshavn (feröeri, 4*), Gzira United (máltai, 4*), Levszki Szófia (bolgár, 3.9), Milsami Orhei (moldáv, 3,75*), Kauno Zalgiris (litván, 3,5*), Qabala (azeri, 3.5), Sepsi OSK (romániai, 3,4), Zira FK (azeri, 3.4), Puskás Akadémia FC (3.275), Kisvárda FC (3.275), Bala Town (walesi, 3,2*), Crusaders Belfast (északír, 3,2*), St Joseph's FC (gibraltári, 3,2*), Raków Czestochowa (lengyel, 3.175), Pogon Szczecin (lengyel, 3,17*), Lechia Gdansk (lengyel, 3,17*), Kizilzsar (kazah, 3.15), NK Koper (szlován, 3), FC Gomel (fehérorosz, 2,5), Velez Mostar (bosnyák, 2), Valmieras FK (lett, 2), St. Patrick's Athletic (ír, 1.625), Makedonija GjP (macedón, 1,4)

(A csillagozott csapatok érdekeltek az első körben, így továbbjutásuk esetén lesznek ott a második körben, de akkor nem lesznek kiemeltek)

Nem is lehet kérdéses a Puskás Akadémia és a Kisvárda számára, hogy

Szalai Ádám csapatát, az FC Baselt jó lenne elkerülni, de a Slavia Praha, a Young Boys, a PAOK, az Istanbul Basaksehir, a Royal Antwerp, vagy éppen a Victoria Guimaraes sem jelentene éppen könyned sétagaloppot.

Szalai Ádám a Basellel érkezhet Magyarországra Forrás: FC Basel

Érdekesség, hogy a transfermakt 60 millió euróra taksálja Szalaiákat, míg például a Kisvárda 8,25 milliót, míg a Puskás Akadémia 12,4 milliót ér csak.

Az Origo szerint az álomsorsolás a Kisvárda és Puskás Akadámia számára: Fola Esch és FC Vaduz
Az Origo szerint a legrosszabb forgatókönyv a Kisvárda és Puskás Akadémia számára: Basel és Young Boys

Szavazzon!

Melyik csapatot kerülje el mindenképpen a Kisvárda és a PAFC?

A MOL Fehérvár ebből a szempontból jobb helyzetben van, de a székesfehérvári együttes is foghat ki nehezebb együttest,

a Konyaspor, az AIK, vagy továbbjutásuk esetén a lengyel Pogon Szczecin vagy éppen Lechia Gdansk ellen sem lehetne azért biztosra menni.

Szavazzon!

Melyik csapatot kerülje el mindenképpen a MOL Fehérvár?

Az Origo szerint az álomsorsolás a MOL Fehérvár számára: St. Patrick's Athletic

Az Origo szerint a legrosszabb forgatókönyv a MOL Fehérvár számára: Konyaspor

Konferencia-liga 2022/2023 - dátumok
SorsolásJátéknapok
Selejtező, 1. fordulójúnius 14.július 7. és 14.
Selejtező, 2. fordulójúnius 15.július 21. és 28.
Selejtező, 3. fordulójúlius 18.augusztus 4. és 11.
Selejtező, rájátszásaugusztus 1.augusztus 18. és 25.
Csoportköraugusztus 26.szeptember 8. és november 3. között
Rájátszásnovember 7.2023. február 16. és 23.
Nyolcaddöntő2023. február 24.március 9. és 16.
Negyeddöntőmárcius 17.április 13. és 20.
Elődöntőmárcius 17.május 11. és 18.
Döntő június 7., Prága

A Konferencia-ligában a második selejtezőkör sorsolását június 15-én tartják, a párharcok első meccseit július 21-én játsszák.