Őrületes drámát hozott a Giro királyetapja, gazdát cserélt a rózsaszín trikó

cycling Horizontal
Spectators cheera s Team Bora's Australian rider Jai Hindley (R) attacks Overall leader Team Ineos' Ecuadorian rider Richard Carapaz (Rear L) in the final ascent of the 20th stage of the Giro d'Italia 2022 cycling race, 168 kilometers from Belluno to Marmolada (Passo Fedaia) on May 28, 2022. (Photo by Luca Bettini / AFP)
Vágólapra másolva!
Az UAE Team olasz versenyzője, Alessandro Covi nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny, 20., utolsó előtti 168 kilométeres szakaszát Belluno és a Marmolada között. Az ausztrál Jai Hindley átvette az összetettben élen állónak járó rózsaszín trikót.

A pénteki kemény hegyi szakasz után szombaton egy még durvább menet várt a Giro mezőnyére. A 168 kilométer során három első kategóriás hegy, a Passo San Pellegrino, a Passo Pordoi és a Passo Fedalia, azaz a Marmolada várt a mezőnyre. A 2239 méter magas Passo Pordoi volt az idei verseny Cima Coppija, azaz legmagasabb csúcsa.

Ezúttal is elengedték a szökést az élen állók, amelybe Valter Attila is próbált bekerülni, és kezdetben meg is tudott ragadni ott. A mezőnyt az összetettben harmadik helyen álló Mikel Landa csapata, a Bahrain-Victorious vezette a rózsaszíntrikós Richard Carapzék (Ineos-Grenadiers) és az ausztrál Jai Hindley-t védő Bora-Hansgrohe előtt.

Alessandro Covi repül a cél és első profi győzelme felé Forrás: AFP/Roberto Bettini

A Passo Pordoi hegymenetében Alessandro Covi robbantott, ellépett a mezőnytől, és az utolsó bő ötkilométeres emelkedő előtt közel két és fél perc előnyt szedett össze. A szlovén Domen Novak (Bahrain) volt az egyetlen, aki utána vetette magát, de csak megközelíteni tudta, a fiatal olasz 32 másodperces előnnyel szerezte meg pályafutása első profi győzelmét.

Az esélyesek az utolsó öt kilométerig kivártak. Ekkor az addig szökésben lévő Lennard Kämna visszament Hindley-ért, és, amint látták, hogy Carapaz nem bírja a tempót, az ausztrál begyújtotta a rakétákat, és az utolsó három kilométeren közel másfél percet adott a 2019-es győztes Carapaznak, akit még Landa is lekerült a végén.

Jai Hindley faképnél hagyja a rózsaszín trikós Richard Carapazt Forrás: AFP/Luca Bettini

Jai Hindley így 1:25 perces előnnyel várhatja Carapazzal szemben a vasárnapi, 17,4 kilométeres időfutamot Veronában. Hindley 2020-ban már nagyon közel volt a végső győzelemhez: akkor Tao Geoghegan Harttal holtversenyben kezdték az utolsó időfutamot, a brit azonban sokkal gyorsabb volt, és végül ő ünnpelhetett.

A magyarok közül Valter Attila a győzteshe képest 17:29 perc hátránnyal ért célba.

Giro d'Italia, 20. szakasz, Belluno-Marmolada (168 km)
1. Alessandro Covi (UAE)
2. Domen Novak (Bahrain) 32 mp hátrány
3. Guilio Ciccone (Trek-Segafredo) 37 mp
...
6. Jai Hindley (Bora) 2:30 perc
9. Mikel Landa (Bahrain) 3:19 perc
11. Richard Carapaz (Ineos) 3:58 perc
51. Valter Attila (Groupama-FDJ) 17:29
97. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 34:22
103. Peák Barnabás (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux) 36:45

Az összetett verseny állása:
1. Hindley
2. Carapaz 1:25 perc hátrány
3. Landa 1:51
4. Vincenzo Nibali (Astana) 7:57