Milák megvédte a címét, ezüstérmes a férfi gyorsváltó az úszó-Eb-n

MILÁK Kristóf
Róma, 2022. augusztus 14. Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntőjének eredményhirdetésén a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 14-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Az olimpiai bajnok Milák Kristóf címvédőként aranyérmet nyert 100 méter pillangón, míg a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Milák Kristóf összetételű 4x100 méteres férfi gyorsváltó hatalmas hajrá után ezüstérmet nyert a római úszó Európa-bajnokságon.

Szombat este Milák Kristóf - aki a versenyszám címvédője, olimpiai ezüstérmese és újdonsült világbajnoka - mindössze 14 perccel azt követően úszott az 100 méter pille elődöntőjében, hogy 100 méter gyorson országos csúccsal ezüstérmet nyert a világrekorddal győztes román David Popovici mögött.

A 200 méteres pillangóúszás olimpiai bajnokát csak megszorongatni tudták, de 51.01-gyel így is az első helyen került a fináléba, míg a szám másik magyarja, Kós Hubert 51.69-cel nyolcadikként csúszott be a döntőbe.

Milák Kristóf fantasztikus formában érkezett az Európa-bajnokságra Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Milák a júniusi hazai rendezésű világbajnokságon elképesztő magabiztossággal nyerte meg a 100 méteres pillangóúszás döntőjét. Az ezüstérmes Naoki Mizunumára nyolc tizedet vert rá, míg a legjobb európaira, a hatodik helyen végző Simon Bucherre 1.14 másodpercet, így nem túlzás kijelenteni, hogy a magyar úszózseni toronymagas esélyesként várta a rajtot.

A 22 éves úszó elképesztő magabiztossággal érkezett a 4-es rajtkőre, egy remek rajt után az eddig leggyorsabb kezdésével 23.47-tel fordult, majd a második ötvenen szokás szerint állva hagyta a mezőnyt, és végül 50.33-as idővel megnyerte a futamot és megvédte az Európa-bajnoki címét.

Milák önmaga második, a magyar küldöttség harmadik aranyát szerezte az olasz fővárosban, ahol a csütörtöki nyitónapon a 4x200 méteres gyorsváltóval diadalmaskodott.

A futam másik magyarja, a 19 éves Kós Hubert 51.33-as idővel egyéni csúcsot úszott, és végül a negyedik helyen ért célba.

„Ez mostanában tipikus tőlem. Az a második negyedik helyem az Eb-n.

- nyilatkozta az M4 Sport kamerája előtt Kós Hubert, aki 11 századdal maradt le a bronzról a lengyel Jakub Majerski mögött.

Az aranyérmes Milák Kristóf nem tudott nyilatkozni, ugyanis 10 perccel később a férfi 200 méteres gyorsúszás elődöntőjében volt jelenése.

A svájci ezüstérmes Noé Ponti gratulált Milák Kristófnak a döntő után Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ebben a számban Milák mellett a 22 éves Németh Nándor volt még érdekelt, aki a férfi 4 x 200 méteres gyorsváltóval már nyert egy aranyérmet a római Európa-bajnokságon. Az első középdöntőben Németh az első 100 méter után az ötödik helyen fordult, majd 150 méter után elkezdett hajrázni, de végül csak a hatodik helyen ért célba 1:47.15-ös idővel.

A második középfutamban jött Milák Kristóf, aki a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpián aranyérmet nyert 200 gyorson.

Milák a 4-es pályán rajtolt, ötven méter után pedig az első helyen fordult, majd féltáv után a harmadik helyen állt. A magyar úszó 150 méter után már a hatodik helyen fordult, de ezt követően elképesztően nagyot hajrázott, a végén pedig 1:47-37-es idővel a negyedik helyen ért célba, de az időeredménye csak a 10. helyre volt elég, így nem jutott a döntőbe, és a 9. legjobb időeredményt elérő Németh Nándor is pont lemaradt a finálés szereplésről.

A 16 éves Pádár Nikolett az elődöntőben egyéni csúcsát (1:57.91) megjavítva, 1:57.80-nal az ötödik helyet szerezte meg összesítésben, így döntőzhetett vasárnap este. Pádár remek rajt után harmadikként fordult 50 méter után, majd féltávnál már sajnos csak a hatodik helyen úszott. 150 méter után a 16 éves magyar tartotta a pozíciót, majd az utolsó ötvenen próbált hajrázni, de végül 1:58.87-tel az utolsó helyen ért célba.

Az ezüstérmes magyar váltó: Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel és Németh Nándor Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 4 x 100 méteres férfi gyorsváltó a legjobb idővel jutott döntőbe vasárnap délelőtt a római úszó Európa-bajnokságon, így a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Milák Kristóf összetételű négyes szép reményekkel várhatta az esti finálét. A mieinktől Németh Nándor kezdett, az első száz méter után a harmadik helyen adta át a váltást Szabó Szebasztiánnak, aki tartani tudta a tempót és megtartotta a harmadik helyet. Ezt követően Mészáros Dániel ugrott a vízbe, aki a negyedik helyre érkezett be, de az utolsó százra érkezett Milák Kristóf, aki rendkívül belekezdett, és egy hatalmas úszással két embert is leelőzött, és végül behozta a váltót második helyre, amivel a magyar csapat már az ötödik ezüstjét nyert a római Európa-bajnokságon.

– mondta a döntő után Milák Kristóf.

„Egy olimpiai ezüstérmes egységgel csatáztunk. Megtettünk mindent. Nagyon örülök ennek az ezüstnek, megharcoltunk ezért. Megyünk tovább" – folytatta Németh Nándor.

„Ez nem az én úszásom, de ez volt a max, amit ki tudtam hozni. Szép az ezüst is. Nekem ez most ilyen állapotban ajándék volt" – értékelt Szabó Szebasztián.

„Fantasztikus a hangulat, ez életem első világversenye. Kicsit erősen kezdtem, ezt visszafelé sajnos meg is éreztem, de ettől függetlenül nagyon boldog vagyok" – tette hozzá a 18 éves Mészáros Dániel.

A magyarok három arannyal, öt ezüsttel és két bronzzal az éremtábla harmadik helyén állnak.