A szánalmas dánok a foci vb helyett politikai bohóckodásokkal foglalkoztak - már mehetnek is haza

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, csoportkör, D csoport, Ausztrália-Dánia, Ausztrália, Dánia, 2022.11.30.
AL WAKRAH, QATAR - NOVEMBER 30: A dejected Jesper Lindstrom of Denmark after conceding during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group D match between Australia and Denmark at Al Janoub Stadium on November 30, 2022 in Al Wakrah, Qatar. (Photo by Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Elképesztő volt a helyszínen látni a borzalmasan gyenge és motiválatlan dán válogatott kiesését. Az ausztrálok egy fantasztikus szóló végén lőtt góllal győzték le a teljesen motiválatlan skandináv csapatot. Dánia kiesett és már mehet is haza - most nyilván azt fogják mondani, hogy el se akartak jönni.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Nem akartam hinni a szememnek. Dánia, amely az életéért játszott Katarban, csalta a focit Ausztrália ellen. A teljesen motiválatlan piros mezesek az első félidőben semmi érdemlegeset nem csináltak. A második félidőben sem - egészen addig, amíg nem kaptak egy gólt az egyre lelkesebb Ausztráliától. Onnantól fogva pedig megpecsételődött a sorsuk.

Pedig ez a Dánia a vb-selejtezők első 8 meccsét úgy játszotta le, hogy egy gólt sem kaptak, minden meccsüket megnyerték. Dánia a 2021-es Európa-bajnokságon a legjobb négy közé jutott. Dánia összes focistája megkapta a hős jelzőt, mert Cristian Eriksen borzalmas, csaknem tragikus esete után (a dán játékos szíve megállt a finnek elleni Eb-meccsen) elképesztő energiákat mozgósítva győzték le önmagukat és nyertek bronzérmet az Európa-bajnokságon.

A dán szurkolók nem akartak hinni a szemüknek Forrás: Getty Images/2022 AMA Sports Photo Agency/Robbie Jay Barratt - Ama

Ezekből Katarban semmit sem láttunk. Igaz, a dán csapat egyik ellenfele a világbajnoki címvédő francia válogatott volt - tőlük ki is kaptak 2-1-re -, de mindenki úgy számolt, hogy Tunézia és Ausztrália nem jelenthet gondot az északiaknak. Ez a spekulálás azonban nem jött be, Dánia futballtörténetének egyik, ha nem a legnagyobb pofonját kapta Katarban.

Igaz, ne feledjük, hogy ez a csapat szinte el sem akart jönni az Öböl-menti államba. A dán szövetség volt a katari rendezés egyik legnagyobb kritikusa. Ezért azt is kitalálták, hogy a létező legkisebb küldöttséggel utaznak el az ázsiai országba, mert - ahogy fogalmaztak - nem akartak profitot termelni Katarnak. (Gondolom, a katariak ettől megijedtek és álmatlan éjszakáik keletkeztek.) A legszebb az volt, amikor a dán tiltakozások mellé az a Norvégia is csatlakozott, amelynek a válogatottja ki sem jutott a vb-re.

Dánia nyom nélkül tűnik el a vb-ről Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Claudio Villa

A dánok már jóval a világbajnokság megkezdése előtt arról szónokoltak, hogy Katarban nem lenne szabad megrendezni a világbajnokságot, mert itt sérülnek az emberi jogok. (12 éve adták oda Katarnak a vb-rendezést, a dánok 11 és fél évig egy szót sem szóltak.) 2022 szeptemberének végén jelentették be, hogy különleges mezzel tiltakoznak a katari embertelenségek miatt. Ezért megkérték a Hummel sportszergyártót, készítsenek számukra olyan fekete mezeket, amellyel kifejezhetiik tiltakozásukat a katari embertelenségek miatt. A FIFA végül nem engedélyezte ezeknek a mezeknek a viselését. Olyan ostobaságokat beszéltek, hogy nem akarnak láthatóak lenni egy olyan tornán, amely több ezer ember életébe került.

Ez az egy, amiben igazuk lett. Dánia a katari vb első szakaszában teljesen láthatatlan volt. Tunézia ellen szereztek egy pontot, kikaptak a franciáktól és az ausztráloktól. Nyom nélkül tűnnek el. Mehetnek haza. Mire Koppenhágába érnek, majd biztosan kitalálják, hogy ami történt, az úgy volt jó, ahogyan megesett.

Doha, 2022. november 30. szerda.