Női kézi: „Ez nem az, amire az idény elején gondoltunk” – a Győr ügyvezetője

Vágólapra másolva!
2023.01.29. 12:40
null
Endrődi Péter szerint nem így tervezték az idény első felét, de a Győr céljai továbbra is elérhetőek (Fotó: Győri Audi ETO KC)
Hosszabb, kétrészes interjút adott az Új Szó Nálunknak Endrődi Péter. A Győri Audi ETO női kézilabdacsapatát működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatója beszélt többek között a lehetséges játékosmozgásokról, Ambros Martín távozásáról és Ulrik Kirkely érkezéséről, a csapat eddigi idényéről és a fiatal magyar tehetségekről is.

Endrődi Péter elmondta, legjobban a stratégia foglalkoztatja, ezért szeret már két-három évre előre gondolkodni, akár a játékosok szerződtetését, akár a szervezet működését illetően.

„Már most tárgyalunk játékosokkal, akik nem a következő szezonban, hanem a rákövetkező vagy az azt követő szezonban csatlakozhatnak hozzánk” – mondta Endrődi Péter, megemlítve, ha rajta és a szerződéses kereteken múlik, már ebben az idényben olyan játékost is bejelenthetnek, aki csak a 2024–2025-ös évadtól csatlakozik a kisalföldiekhez.

Az ügyvezető hangsúlyozta, nem volt kérdés, hogy Stine Oftedalt és Linn Blohmot is szerették volna Győrben tartani, ezért a norvég irányító esetében éltek a szerződésben szereplő hosszabbítási opcióval, míg a svéd beálló két évvel bővítette ki kontraktusát.

Endrődi kitért Ambros Martín távozására is.

„Nekünk Ambros Martin válasza egy picit talán megkésett. Addig csak informális tárgyalásokat folytattunk, amíg tőle nem jött végleges válasz, hogy nem akar hosszabbítani. Ez természetesen nem azt jelenti, hogyha ő igent mondott volna, akkor automatikusan marad” – fogalmazott Endrődi, akit arról is kérdeztek, hogy az edzői posztra a norvég Vipersszel Bajnokok Ligáját nyerő Ole Gunnar Gjekstad volt az első számú jelölt, mégis inkább a dán Odensét irányító Ulrik Kirkelyt nevezték ki.

Endrődi elmondta, Gjekstaddal is beszéltek, de úgy véli, Kirkely a legjobb edző a jövő győri csapatához.

„A személyes benyomások döntöttek, az emberi tényező és a motiváltság. Úgy gondolom, Kirkely olyan ember, aki feltétel és megalkuvás nélkül BL-t akar nyerni. És lehet, hogy jobban akar BL-t nyerni, mint az, akinek már volt aranyérem a nyakában. Neki a kézilabda az élete, s egyre vágyott, hogy az Audi ETO vezetőedzője legyen. Amúgy pedig nagy stratéga, és olyan ember, aki a következő három évben új színt tud vinni a győri kézilabdázásba” – húzta alá Endrődi, aki megnyugtatta a szurkolókat, s ismertette, az energiaválság ellenére a klubtól nem távozott egyetlen szponzor sem, igaz, az Audi Aréna és a Magvassy Csarnok használatáért többet kell fizetniük. Kitért arra is, hogy az Audi belső döntése miatt hívta vissza a klubhoz delegált elnökségi tagjait.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a vezetőségnek tartania kell a lépést a játékosok fizetési igényeivel, mert egyre több anyagilag megerősödött klub van.

A 2022-es naptári évben hatszor vesztő, ám a 2022–2023-as idényben már négy vereségnél járó csapat céljai nem változtak meg az évad közben sem: a győriek a magyar bajnokságot és a Magyar Kupát is szeretnék elhódítani, míg a Bajnokok Ligájában a négyes döntőbe akarnak jutni.

„Erre maximálisan alkalmas a csapatunk” – mondta Endrődi Péter a célok kapcsán.

„Ez nem az, amire az idény elején gondoltunk, de ha a végén elérjük a céljainkat, nem bánom, és senki sem fogja bánni. Ambros azt szokta mondani, az érmeket nem most osztják” – tette hozzá az ügyvezető.

A fiatal tehetségek csapatba építését illetően Endrődi arról beszélt, nincsenek könnyű helyzetben, mert nagyon nehéz játékperceket biztosítani nekik, de Stine Oftedal sem a világ legjobb csapatában nőtt fel.

„Talán az lehet a jó modell, hogy itt az akadémiát végigjárják, utána elkezdenek edzeni és versenyezni az első csapattal, majd néhány évet eltöltenek külföldön olyan klubnál, amelyben több játékperc jut nekik, és emellett töretlenül fejlődhetnek. Utána pedig visszaérkeznek Győrbe” – magyarázta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik