Az évszázad legnagyobb focibotránya robbant ki Angliában

fbl Horizontal
Manchester City's Norwegian striker Erling Haaland reacts during the English FA Cup fourth round football match between Manchester City and Arsenal at the Etihad Stadium in Manchester, northwest England, on January 27, 2023. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Hétfőn bombaként robbant a hír, miszerint a Premier League-ben címvédő Manchester City csapatát pontlevonással sújthatják, de akár ki is zárhatják az angol élvonalból, miután a klub több mint száz esetben megszegte a pénzügyi fair play szabályait. Az angol bajnokcsapat állítólag kilenc szezonon keresztül megsértette a Premier League pénzügyi előírásait, a vádak szerint különösen a szponzori bevételek és a működési költségek tekintetében csalt. Minden idők egyik legnagyobb futballszenzációja lenne az arab tulajdonban lévő sztárcsapat súlyos megbüntetése, ám nemrégiben a Juventus is óriási bajba került az olasz bajnokságban, így a Manchester Citynél is aggódhatnak az elkövetkezendő időszakban. Ha bebizonyosodik a bűnössége, katasztrofális helyzetbe kerül a világ egyik leggazdagabb futballklubja.

A Premier League hétfői bejelentése alapján a bajnokságban címvédő Manchester City képviselőinek független fegyelmi bizottság előtt kell megjelenniük a feltételezett szabálysértések miatt. A PL közleménye szerint a szabályszegések a 2009/2010-es évadtól egészen a 2017/2018-as szezonig bezárólag történhettek, és

ebben a kilenc idényben a klub elsősorban a szponzori bevételek és a működési költségek tekintetében nem adott pontos adatokat a helyzetéről.

A manchesteri sztárcsapatot azzal is vádolják, hogy a 2013/2014-es szezontól a 2017/2018-as idényig nem felelt meg a PL azon előírásának, mely szerint az angol egyesületeknek követniük kell az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pénzügyi fair play szabályzatát, valamint nem tartotta be az angol élvonal haszonra és fenntarthatóságra vonatkozó előírásait a 2015/2016-os idénytől a 2017/2018-asig.

A vádak közé tartozik az is, hogy a klub nem adott teljes körű információt a játékosai fizetéséről, valamint korábbi edzőjének, Roberto Mancininek egy titkos megállapodás keretében milliós bónuszokat fizetett.

A szóban forgó időszak az első kilenc teljes szezont öleli fel a Manchester City egyesült arab emírségekbeli tulajdonosának, Manszúr bin Zajed an-Nahjan sejknek a megérkezése óta, melynek során az együttes háromszor, 2012-ben, 2014-ben és 2018-ban nyerte meg az angol bajnokságot.

A pénzügyi fair play megszegése miatt nagy bajba kerülhet a Manchester City Forrás: AFP/Oli Scarff

A Premier League erre való tekintettel egyelőre nem kíván további kommentárt fűzni az ügyhöz" - olvasható a PL által kiadott hétfői közleményben.

Egyes brit sajtóhírek szerint van rá esély, hogy nagyon súlyos büntetést kap a Manchester City,

melynek értelmében pontlevonással sújthatják, de akár ki is zárhatják a Premier League-ből.

Az angol sztárcsapat három évvel ezelőtt hasonlóan kellemetlen helyzetbe került, de akkor megúszta a durva szankciót. 2020 februárjában a pénzügyi fair play megsértése miatt az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) ellenőrző testülete két évre kizárta a klubot Bajnokok Ligájából, és az eltiltás mellett 30 millió eurós pénzbírságra is ítélte, amiért megtévesztette a szervezetet. Öt hónappal később aztán a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) eltörölte az UEFA által kiszabott kétéves eltiltást, a 30 millió eurós pénzbüntetést pedig a harmadára csökkentette. Talán az UEFA-nál sem gondolták komolyan, hogy egy ilyen kaliberű topklubot két évre száműznek a legrangosabb európai kupasorozatból.

BL-ből való kizárással fenyegették a Cityt, de nem lett belőle semmi Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SVEN SIMON/Anke Waelischmiller/Sven Simon

Mire számíthat azonban most a City? Vajon ezúttal is megússza a komoly büntetést, vagy tényleg előfordulhat, hogy szégyenszemre a másodosztályba taszítják a világ egyik leggazdagabb csapatát?

Szigorú büntetés vagy nevetséges pénzbírság - mire számíthat a City?

A manchesteri klub mindössze annyit reagált hivatalos oldalán, hogy meglepődve értesült arról, miszerint megszegte volna a Premier League szabályait.

"Különösen annak fényében, hogy minden igényt kielégítően és a lehető legszélesebb körben látta el a ligát a klub dokumentumaival.

Ennek fényében várjuk, hogy az ügyet egyszer és mindenkorra lezártnak tekinthessük" - reagált a vádakra a City.

Nagy esély van rá, hogy az ügy elhúzódik, de a brit sajtóban már találgatják, milyen büntetésekre számíthatnak a klubnál, amennyiben bebizonyosodik a bűnössége.

Az egyesületet kizárhatják a Premier League-ből, pontlevonással sújthatják, kitilthatják az átigazolási piacról, korlátozhatják a kiadásait, vagy éppen megfoszthatják a korábban megszerzett trófeáitól.

A 2021/2022-es szezonban a Manchester City nyerte a Premier League-t Forrás: AFP/Oli Scarff

Amennyiben kizárják a Premier League-ből, valóságos katasztrófát élhet át a klub, extrém esetben ugyanis az is előfordulhat, hogy az alacsonyabb osztályú bajnokságokban sem indulhat.

A PL után az English Football League (EFL) a legmagasabb divízió Angliában, amelynek égisze alá 72 csapat tartozik: 24-24 klubot foglal magába a másod-, a harmad- és a negyedosztály is. Az EFL-nek nem áll kötelességében helyet biztosítania a City számára ebben a 72 klubos rendszerben, így szabálymódosításra van szükség ahhoz, hogy a manchesteri sztárcsapat - vélhetően valamelyik egyesület kárára - indulhasson a másodosztályban vagy az alacsonyabb divíziókban.

A ManCity körül kirobbant hatalmas botrány kapcsán természetesen az is felmerült, mi lesz a csapat edzőjének, Pep Guardiolának a sorsa, aki már 2016 nyara óta irányítja a klubot, és tavaly novemberben írta alá 2025-ig szóló szerződését.

A katalán tréner még tavaly nyáron beszélt arról, hogy ha hazudott neki a vezetőség a szabályszegésekkel kapcsolatban, akkor azonnal elhagyja a klubot.

Az eset azt követően történt, hogy az UEFA két évre kitiltotta a Cityt a nemzetközi porondról és 30 millió euróra büntette, ám a kizárást törölték, a bírságot pedig mérsékelték.

Ígérete szerint Guardiola távozik, amennyiben kiderül, hogy csalt a City Forrás: NurPhoto via AFP/Action Foto Sport/NurPhoto/Action Foto Sport

"Azt mondtam, hogy mondják el, mivel gyanúsítják a klubot. Egymás szemébe néztünk, és hittem nekik, százszázalékosan, az első naptól kezdődően, ezért álltam ki a klub mellett.

A végén nem az számít, hogy nyertünk-e bajnokságot vagy Bajnokok Ligáját, hanem az, hogy helyesen jártunk el, az emberek és a szurkolóink miatt" - mondta akkor Guardiola, akinek a vezetésével eddig 11 trófeát, köztük 4 bajnoki címet nyert a manchesteri sztárcsapat.

A Premier League klubok többsége azt akarja, hogy mindenképpen zárják ki az élvonalból a Cityt, ha bebizonyosodik, hogy 9 idényen át valóban megszegte a liga pénzügyi szabályait. A brit sajtó szerint kizárásra is van esély, pontlevonásra pedig még több, és a közelmúltban egy másik topligában hasonló büntetést már kapott egy világhírű sztárcsapat.

A Serie A-ban a Juventustól játékosigazolások szabálytalan elszámolása miatt 15 bajnoki pontot levontak januárban,

és a fizetésekkel való manipuláció okán további 20 pontos büntetéssel sújthatják a torinói klubot.

A Juventustól 15 pontot levontak a mostani idényben, 2006-ban pedig a másodosztályba száműzték Forrás: AFP/Isabella Bonotto

Ami a kizárást illeti, a Juve 2006-ban megjárta a poklot és a másodosztályban kötött ki a calciopoli néven elhíresült hatalmas olasz bundabotrány során.

Mérkőzések megvesztegetése miatt több klub is nagy bajba került, de legjobban a Juventust büntették meg, amelytől elvettek két bajnoki címet, száműzték a másodosztályba, ahol 9 pontos hátrányból kellett kezdenie az új szezont, kizárták a BL következő idényéből és 3 zárt kapus hazai meccset kellett játszania.

A Citynél azért legtöbben abban bíznak, hogy ilyen mélyre nem kell süllyedniük, és hamarosan minden visszaáll a régi kerékvágásba. A klubnál komoly tervek vannak a nyári átigazolási időszakra, ugyanis szeretnék megszerezni a Borussia Dortmund angol válogatott sztárját, Jude Bellinghamet, aki hosszú távon Kevin De Bruyne utódja lehet majd.

Az esetleges pontlevonás még a mémkészítők fantáziáját is beindította, akik a borzasztó szezont futó riválisoknak, a Chelsea-nek és a Liverpoolnak is odaszúrtak egyet:

ha a Citytől a Juventushoz hasonlóan most 15 pontot levonnának, a manchesteriek még akkor is megelőznék a tabellán a két sztárcsapatot.

Szabados Gábor sportközgazdász szerint kirívó eset lenne, ha a Manchester City súlyos büntetést kapna az említett vádak miatt.

és az, hogy az egyik topcsapat ilyen súlyos büntetésben részesülne, kirívó eset lenne" - mondta Szabados, aki szerint elképzelhető, hogy végül megússza szankció nélkül a City.

A Juventus büntetése és a City körül kialakult helyzet kapcsán úgy fogalmazott, hogy nem véletlen, hogy egyszerre derülnek ki ilyen esetek, a koronavírus-járvány hatására ugyanis "sok klub gazdálkodása megbillent", márpedig ahhoz, hogy tartani tudják a pozitív egyenleget és megfeleljenek a pénzügyi fair play és a saját országuk szabályozásainak is, bizonyos kluboknak a korábbiaknál több trükköt kellett alkalmazniuk.

Szabados elmondta, a szabályos és szabálytalan között többnyire nincs egyenes, világos határvonal, a szürke zónán belül lehet "kicsit trükközgetni".

tette hozzá a sportközgazdász.

Pep Guardiolára és a Manchester Cityre kemény időszak vár Forrás: AFP/Paul Ellis

Az angolok abban is bízhatnak, hogy a januárban több mint 300 millió eurót elköltő Chelsea, vagy a Cityhez hasonlóan szintén arab tulajdonban lévő és általában bőkezűen költekező Paris Saint-Germain sem kapott még eddig komoly büntetést, és valahogyan mindig kijátszotta a pénzügyi fair playt.

Kiadott nyilatkozata alapján a Manchester City megdönthetetlen bizonyítékokkal rendelkezik a feddhetetlenségét illetően, de a Premier League klubjai a vádak bebizonyosodásában reménykednek, és gyors ítéletet, valamint súlyos büntetést szorgalmaznak.

nyilatkozta az egyik meg nem nevezett angol klubvezető.

Ha valóban bűnösnek találják, a következmények katasztrofálisak lehetnek Pep Guardiola csapata számára.