Vágólapra másolva!
Óriási értetlenséget és felháborodást váltott ki román sport- és politikai berkekben a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) döntése, miszerint – az UEFA jóváhagyása alapján – engedélyezte a történelmi Magyarország térképét ábrázoló molinók bevitelét a válogatott mérkőzéseire. Az erdélyi Krónika Online készített összeállítást a témában.

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) hivatalos állásfoglalást kér az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA) azok után, hogy a magyar sportági szakszövetség kedden bejelentette: engedélyezte a történelmi Magyarország térképét ábrázoló molinók bevitelét a válogatott mérkőzéseire - írja a Magyar Nemzet az erdélyi Krónika Online oldalára hivatkozva.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) azt követően döntött így, hogy megkeresésére az UEFA és annak diszkriminációellenes csoportja (FARE) a Csányi Sándor vezette szövetség érvelését elfogadva elismerte,

önmagában a történelmi Magyarország-térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak.

Őrjöngenek a románok a Nagy-Magyarország-térkép miatt Fotó: Csudai Sándor - Origo

– tudatta az MLSZ.

A keddi bejelentés hatalmas felzúdulást váltott ki a román politikai életben és a futballvilágban. A román sportélet számos képviselője megengedhetetlennek, „súlyos sértésnek" tekinti a fejleményeket.

"A FRF hivatalos állásfoglalást kér az UEFA-tól. Itt most kinyílhat Pandora szelencéje, ilyen alapon Szerbia is jöhet olyan zászlóval, amely magában foglalja Koszovót is" – nyilatkozta Andrei Vochin, a Román Labdarúgó-szövetség elnökének tanácsadója.

A FRF ma reggel közleményben tért vissza a témára, és azt állítja: megkeresése nyomán azt a választ kapta az UEFA-tól, hogy nem engedélyezte a Magyar Labdarúgó-szövetség által emlegetett jelképeknek az „európai szintű" mérkőzéseken történő használatát a lelátókon. A román sportági szövetség szerint az MLSZ hibázott előző napi bejelentésével.

A 115-szörös román válogatott Gheorghe Popescu felkérte a bukaresti hatóságokat, hogy sürgősen lépjenek közbe a Nagy-Magyarország-térkép kérdésében, amelynek szerinte nincs köze a sporthoz. Természetesen nem maradhatott ki az ellenzők kórusából George Becali, a bukaresti FCSB (egykori Steaua) futballklub tulajdonosa sem.

A Gheorghe Popescuhoz hasonlóan börtönt járt klubvezető mindazonáltal úgy vélekedett, ez a döntés semmilyen formában nem befolyásolja Romániát, meggyőződése szerint pedig az UEFA-nál nem tudják, mit jelent a Nagy-Magyarország.

"És akkor mi változik, ha felteszik a térképet a pólókra, zászlókra? Visszaadjuk mi nekik Erdélyt? Nem adunk mi nekik vissza semmit!" – dörögte a Prosport sportportálnak adott nyilatkozatában Becali.

„Politikai érdekekről és tétekről" beszél a téma kapcsán Ionut Stroe egykori román sportminiszter is. A kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti képviselője közösségi oldalán posztolt bejegyzésében úgy vélekedett, a politikának nincs keresnivalója a sportban, és szerinte a Nagy-Magyarország-térképnek a lelátókon való használatának engedélyezése „veszélyes precedenst" teremtene.

Az MLSZ úgy fogalmazott, hogy

A magyar szövetség szerint jelentős előrelépést jelent, hogy a kizárólag a történelmi Magyarország térképét és a magyar nemzeti színeket tartalmazó molinó önmagában nem minősül fegyelmi vétségnek.