Kudarckrónika: még annál is szánalmasabban el lehet bukni egy fociaranyat, ahogy a Dortmund tette

firo : 05/27/2023, football, 1.Bundesliga, first league BVB, Borussia Dortmund - 1.FSV Mainz First League 1.Bundesliga Soccer Borussia Dortmund - 1.FSV Mainz XTIMEDIF Spo BVB Horizontal
firo: 05/27/2023, football, 1.Bundesliga, first league BVB, Borussia Dortmund - 1.FSV Mainz 2:2 Disappointed, disappointment, Jude Bellingham. (Photo by Jürgen Fromme / firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A Borussia Dortmund labdarúgócsapata egészen drámai körülmények között, hazai pályán, 80 ezer néző előtt vesztette el a bajnoki címet a 2022-23-as szezonban, mert képtelen volt legyőzni a középmezőny egyik csapatát, a Mainzot. A Dortmund ellendrukkerei most a sárga-feketék szánalmas teljesítményén kacagnak - nem minden alap nélkül. Mi viszont most felidézünk pár olyan esetet, amikor az európai bajnokságokban hasonló módon dőlt el az aranyérem sorsa - az utolsó fordulóban.

Nagyon kevesen hittek abban, hogy a Dortmund - amely két pont előnnyel vezetett az utolsó kört megelőzően a Bayern München előtt - innen el tudja veszteni a Salátástálat. Pedig Dortmunban ez történt szombaton délután. Az egész város a bajnoki arany megünneplésére készült és arra, hogy a sárga-feketék megszakítják a Bayern München 2013 óta tartó páratlan aranysorozatát. Nem így történt. Ehhez az is kellett, hogy a Bayern 2-1-re nyerni tudjon a Köln otthonában,

míg a Dortmund ellenfele, a Mainz ne játssza el az áldozati bárány szerepét.

A Borussia 0-1-es állásnál kihagyott egy tizenegyest, de akadt néhány olyan perc, amikor mégis bajnoknak gondolta magát. Amikor a Köln kiegyenlített a Bayern ellen, akkor a Dortmund volt az első, de aztán a bajorok újabb gólja minden nyitott kérdésre pontot tett.

A Bayern München nem először került hasonló helyzetbe. A legnagyobb ilyen sztori kétségtelenül 2001. május 19-én esett meg velük. A 2000/01-es szezon utolsó fordulóját ezen a napon rendezték meg Németországban. Az utolsó fordulót megelőzően a Bayern München három ponttal vezetett a Schalke 04 előtt. A 34. körben a Bayern Hamburgba látogatott, a Schalke otthon fogadta az Unterhaching együttesét. Bár a meccsek azonos időben kezdődtek, a Schalke meccse már véget ért, amikor Hamburgban még 4 perc volt hátra a meccsből. Ott a Hamburg 1-0-ra vezetett, miközben a Schalke már ünnepelte az 5-3-as győzelmét és a bajnoki címét. Két dologgal nem számoltak. Az első a Bayern München hagyományos szerencséje.

A másik az, hogy a bajoroknál pályára lépett Patrik Andersson, aki a 94. percben közvetett szabadrúgásból a hálóba bombázott és ezzel a Bayern megszerezte a bajnoki címet.

Még egy apróság: ebben az idényben ez volt Patrik Andersson első és egyetlen gólja. Szó szerint aranyat ért. Miközben Gelsenkirchenben a stadionban több ezer szurkoló ünnepelt a gyepen és a lelátón. Óriás hibát követtek el, mert nem számoltak azzal, hogy Patrik Andersson képes lesz gólt szerezni.

Ami utána történt az 22 évvel később is leírhatatlan.

A hamburgi stadionban az a kevés Bayern-drukker, aki odautazott, szinte megőrült a boldogságtól, a Schalke pályáján pedig egyszerűen nem akarták elhinni, ami történt.

A Bayern München is állt azonban a történelem rossz oldalán, amikor 1993-ban úgy bukta el a bajnoki címet, hogy szinte végig vezette a bajnokságot, csak a legfontosabbkor, a végelszámolásnál nem. Két fordulóval a vége előtt kikapott a Bayern, ekkor a Werder Bremen pontszámban beérte a bajorokat, majd az utolsó körben a Schalke ellen 3-3 és a Werder győzelme azt jelentette, hogy az északi városba került a Salátástál.

Hasonló események zajlottak Olaszországban is a 2001-02-es szezonban. A 33. forduló után a tabellán az Internazionale vezetett 69 ponttal. A második helyen a Juventus állt 68 ponttal, míg a harmadik helyezett AS Romának 67 pontja volt. Elvileg tehát a Roma is megnyerhette volna a bajnokságot, de az Inter volt a legkedvezőbb helyzetben. Egészen addig, amíg meg nem kezdődött az utolsó kör, amikor a Lazio Rómában fogadta a listavezetőt.

Az a furcsa helyzet alakult ki, hogy még a Lazio-drukkerek egy része is az Internek szurkolt, nem akarták, hogy a Juve vagy a városi rivális Roma legyen a bajnok. Az Inter - talán a nagy tét miatt - összeomlott és 4-2-es vereséget szenvedett. Ezzel az eredménnyel nemhogy az első, de a második helyet is elvesztették,

mert az AS Roma Torinóban nyert 1-0-ra, míg a Juventus szintén idegenben, Undinében győzött 2-0-ra.

Az Inter többször is vezetett a Lazio ellen, Moratti elnök már a pálya szélén ünnepelt, de Hector Cúper csapata elbukta a "bajnoki döntőt". Emlékezetes pillanat volt, amikor a brazil Ronaldo a lefújás után sírt, később pedig arról beszélt, hogy a csalódás páyafutása része lett. Ronaldo nyáron világbajnok lett, majd Aranylabdás és megvette a Real Madrid.

Az Inter bukása annak az évnek a legnagyobb európai szenzációja volt.

A magyar bajnokságban is történt egy nagyon emlékezetes eset. 1990 tavaszán az utolsó fordulóban.

A befejező kör előtt az MTK 3 ponttal és jobb gólkülönbséggel vezetett az Újpesti Dózsa előtt.

A zárókörben az MTK a Vác csapatához látogatott, míg az Újpest hazai pályán fogadta a Honvédot. További érdekesség volt, hogy a Vác akkor a kiesés ellen küzdött, míg a Honvédot az osztályozó réme fenyegette. A Vác úgy léphetett pályára a listavezető ellen, hogy egy esetleges győzelemmel biztosan bent marad. Újpesten minden a papírforma szerint alakult, bár inkább az osztályozó elkerüléséért küzdő Bp. Honvéd játszott fölényben, a Dózsa kétszer is betalált. "Szabó András nagy napja volt ez a május végi szombat. A hatalmas munkabírásáról és dupla tüdejéről ismert újpesti labdarúgó eleddig nem dicsekedhetett góljaival" – írta a Népsport. Miközben Szabó András kettőt lőtt, Vácon a hazai csapat a 73. percben másodszor is megszerezte a vezetést.

"73. perc: Szabadrúgáshoz készülődhetett az Újpest, a játékosok álldogáltak, sétálgattak a gyepen. A labda pedig az újpesti térfél közepén pihent. Minden olyan nyugalmas volt, mint egy valódi majálison. Ekkor azonban a lelátó népe egyszerre ugrott a magasba, és gólt kiáltott. Váci gólt – az Újpest–Honvéd mérkőzésen. Lila-fehér szurkolók így még nem örültek egy másik csapat vezetésének."

Szabó második gólja és az MTK 2-1-es váci veresége azt jelentette, hogy azonos pontszámmal végzett a két csapat, de az Újpest gólkülönbsége eggyel jobb lett. Ha nincs a második újpesti gól, azonos gólkülönbség mellett az MTK a bajnok, több lőtt góllal.