Vágólapra másolva!
A római úszó Európa-bajnokságon a 100 méteres gyorsúszás elődöntőjében Milák Kristóf és Németh Nándor is fantasztikusan úszott, így mindketten bejutottak a fináléba.

A két magyar közül elsőként a 200 méter pillangón olimpiai bajnok Milák ugrott medencébe. Délelőtt még annyira nem tette oda magát, csak a 13. idővel jutott tovább, este azonban a 7-es pályán úszva nagyszerű teljesítménnyel utasítottam maga mögé riválisait.

Egyéni csúcsát (48.00) alaposan megjavítva, 47.76 másodperccel csapott célba, amivel mindössze hét századdal maradt el Németh országos csúcsától (47.69).

Milák a futam után elmondta, ez volt a terv, a saját tempójában úszott és minden jól működött. Hozzátette, Sós Csaba szövetségi kapitány hasonló időt jósolt neki.

A Honvéd klasszisa a tőle megszokott lazasággal megjegyezte, egyáltalán nem gond, hogy a 100 méter gyors döntőjét és a 100 méter pillangó elődöntőjét egymás után rendezik

- a kettő között eredményhirdetésre kerül sor -, utóbbi ugyanis, amint azt megjegyezte: "sima lesz".

Milák Kristóf fantasztikus úszással jutott döntőbe 100 méter gyorson Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A második elődöntőben újra egy futamba került Németh és a Duna Arénában júniusban rendezett világbajnokságon 100 és 200 méter gyorson aranyérmes David Popovici, aki ezúttal is nagyot alakított.

A 17 esztendős román szupersztár 46.98 másodperccel megjavította Kliment Kolesznyikov Európa-csúcsát, melyet az orosz úszó a tokiói olimpián állított fel tavaly. Popovicit már csak hét század választja el a brazil Cesar Cielo Filho világcsúcsától, amely 2009-ben éppen a mostani helyszínen, a Foro Italicóban született, még cápadresszben. Németh egy tizedet tudott javítani délelőtti idején, így 48.22-vel a hetedik helyen ment tovább.

A szám döntőjét szombaton 18.22-kor rendezik.

Kós Hubert és Kovács Benedek is bejutott a döntőbe 200 méter háton pénteken.

A két magyar közül elsőként Kovács ugrott medencébe. A 24 éves versenyző délelőtt 1:56.81 perces egyéni csúccsal másodikként lépett tovább, este viszont nem úszta ki annyira magát, 1:57.83-mas idővel csapott célba.

A futam után elmondta, nem akarta újra elkövetni azt a hibát, mint júniusban a hazai rendezésű világbajnokságon, ahol a fináléra már nem maradt ereje, így mindenképpen tartalékolni akart.

A második elődöntőben Kós Hubert - aki csütörtökön 400 méter vegyesen negyedik volt - egyéni legjobbjától (1:57.64) mindössze négy századdal elmaradva, 1:57.68 perccel zárt. Ő a negyedik, Kovács az ötödik idővel lett finalista.

A szám döntőjét szombaton 18.10-kor rendezik.