NL: a portugálok alaposan kitömték a cseheket Prágában

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.09.24. 22:45
null
Diogo Dalot (középen) két góllal járult hozzá a portugál győzelemhez (Fotó: AFP)
Portugália labdarúgó-válogatottja már a szünetben kétgólos előnyt szerzett Prágában, majd a második félidőben további kétszer betalálva 4–0-ra le is győzte Csehországot a Nemzetek Ligája szombat esti mérkőzésén. A meccs hőse Diogo Dalot volt, aki karrierje első és második válogatott gólját is megszerezte.

 

NEMZETEK LIGÁJA
5. FORDULÓ
A-LIGA
2. CSOPORT

CSEHORSZÁG–PORTUGÁLIA 0–4 (0–2)
Prága,
Fortuna Aréna. Vezette: Jovanovics (szerb)
CSEHORSZÁG: Vaclík – Zima, Brabec (Kúdela, 22.), Jemelka – Coufal, Soucek (Kuchta, 77.), Král, Zeleny (Vlkanova, 63.) – Barák (Sevcík, 63.), Schick, Hlozek (Cerny, 63.). Szövetségi kapitány: Jaroslav Silhavy
PORTUGÁLIA: Diogo Costa – Dalot, Danilo Pereira (Joao Mário, 83.), Rúben Dias, Mário Rui – Bruno Fernandes (Matheus Nunes, 77.), Rúben Neves, William Carvalho (Joao Palhinha, 77.) – Bernardo Silva (Ricardo Horta, 67.), Cristiano Ronaldo, Rafael Leao (Diogo Jota, 67.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Gólszerző: Dalot (33., 52.), Bruno Fernandes (45+2.), Diogo Jota (82.)

Bátran, letámadva kezdtek a csehek, Patrik Schick előtt nyílt is egy kisebb helyzet a 6. percben, de a kapu fölé lőtt. Nem sokkal később Cristiano Ronaldo harcolt meg Tomás Václik kapussal egy magas labdáért, az ütközés nyomán eleredt az orra vére, ápolás és mezcsere következett – CR amúgy lesen volt.


A portugál vezér visszatérhetett, a nem sokkal később szintén ápolásra szoruló Schick is, azonban Jakub Brabec nem volt ilyen szerencsés – a cseh középső védőt le kellett cserélni a 22. percben. Hogy a kényszerű váltásnak mekkora szerepe volt benne, pontosan nem mérhető, de tény: a szünetig a portugálok kétszer is mattolták a hazai csapatot.

A 31. percben még a csehek előtt nyílt lehetőség, Antonín Barák alig fejelt mellé, aztán a 33. percben jött az első portugál gól: C. Ronaldo még lemaradt Bruno Fernandes jobb oldali beadásáról, de Rafael Leao balról visszatett labdája éppen jó volt Diogo Dalot-nak, aki közelről a kapuba közepébe lőtt (0–1). A GÓL ITT!

A gól megfogta a cseheket, a vendégek többször is ígéretesen fejlődtek fel, és a játékrész végjátékában megduplázták előnyüket: Mário Rui bal oldali beadására Bruno Fernandes őrizetlenül robbant be, és közelről a kapuba perdített (0–2). A GÓL ITT!

Nem sokon múlt, hogy a csehek gyorsan válaszoljanak, hiszen a VAR-szoba kiszúrt egy kezezést Cristiano Ronaldónál (!) a saját kapuja előterében, tizenegyes következett, ám szépítés helyett csúnyítást láttunk – Patrik Schick a kapu fölé lőtt… AZ ESET ITT!

A kétgólos előny birtokában magabiztos portugálok jöttek ki a második félidőre, és hamarosan tovább javult a hangulatuk: az 51. percben Diogo Dalot 22 méterről, középről egy csel után ballal lőtt, és a labdája gyönyörűen a kapu jobb oldalába kanyarodott (0–3). A GÓL ITT!

Egy kis stat: Diogo Dalot a tavalyi Európa-bajnokságon, a franciák elleni budapesti csoportmérkőzésen (2–2) mutatkozott be a válogatottban, mostanáig gólt nem szerzett – Prágában duplával nyitott új fejezetet karrierjében.

A gól gyakorlatilag eldöntötte a meccset, le is lassult valamelyest a játék, de nem annyira, hogy ne maradjon benne még egy gól: a 82. percben Ricardo Horta jobb oldali szögletéből Cristiano Ronaldo továbbcsúsztatta a labdát, és a hosszú oldalon érkező, nem sokkal korábban becserélt Diogo Jota a kapuba fejelt (0–4). A GÓL ITT!

Mivel a spanyolok odahaza kikaptak Svájctól, a portugálok az első helyen várják a két ibériai válogatott keddi bragai csoportdöntőjét. A kiesésről a svájci–cseh meccs dönt.


A csoport másik mérkőzése
Zaragoza: Spanyolország–Svájc 1–2

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Portugália 5 3 1 1 11–2 +9 10
2. Spanyolország 5 2 2 1 7–5 +2 8
3. Svájc 5 2 3 4–8 –4 6
4. Csehország 5 1 1 3 4–11 –7 4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik