Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz szuperropogós a sült édeskrumpli

default user icon
MME
Imádjuk az édesburgonyát, egész évben szívesen fogyasztjuk, de kétségtelenül a téli időszakban kerül gyakrabban az asztalra. Egyszerűen elkészíthető, de néhány apró trükkel még finomabb lehet a végeredmény.

Az édesburgonya nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. Béta-karotinban, C-, B1-, B2-, B6- és E-vitaminban gazdag, de értékes ásványi anyagokat is tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Kiváló fehérjeforrás. Rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszer megfelelő működését, megakadályozza a székrekedést és a puffadást.

Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.

Ha édesburgonyát vásárolunk, figyeljünk rá, hogy feszes és sima legyen a bőre, ez jelzi, hogy friss. Nagy nedvességtartalma miatt csak néhány napig tárolható, a hűtőszekrény helyett inkább száraz, hűvös helyen.

egyszerű édesburgonyát sütni

Krumplit sütni nem nehéz, nem kell hozzá különleges hozzávaló vagy eszköz. Hogy mire figyelj? Mutatjuk!

  • Ne spórolj a zsiradékkal, különben száraz, ragacsos lesz a sült édeskrumpli!
  • Ne zsúfold bele a serpenyőbe a krumplikat! Muszáj, hogy a burgonyából szabadon eltávozhasson a nedvesség. Ha túl közel vannak a hasábok (korongok, kockák) egymáshoz, párolódnak ahelyett, hogy ropogósra sülnének!
  • Ne próbáld megfordítani vagy megkeverni az édesburgonyát addig, amíg a szélei el nem színeződnek! A szín jól mutatja, hogy mennyire van átsülve.

Extra tippek

1. Ne mindig olívaolajban süsd a krumplit. A tisztított vaj például ízesebbé teszi a sült krumplit, de jó választás a fokhagymás vagy a chilis olaj is. Próbáld ki a dióolajat: földes íze remekül illik a krumplihoz!

2. Ha kevés almaborban vagy narancslében megforgatjuk a burgonyát sütés előtt, akkor egy karamellizált máz keletkezik rajta.

3. Zöldfűszerekkel fantasztikusan finom lesz sült krumpli, érdemes mindig más keverékkel megszórni.

4. A juharszirup vagy a fokhagymás-chilis paszta izgalmassá és tüzessé tesz a sült krumplit.

5. A szószok, öntetek feldobják a sült édesburgonya ízét. A vajas, almaboros, mustáros vagy balzsamecetes öntet ellenállhatatlanná teszi a burgonyahasábokat.

6. Édesburgonya sajttal? Isteni finom! Szórd meg parmezánnal, ez illik hozzá a leginkább, de a cheddar és a gouda is krémesen olvad a krumplira!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss