Vb 2022: összeállítottuk a csoportkör válogatottját

SZELI MÁTYÁSSZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2022.12.04. 09:53
null
Nem sokan számítottak rá, hogy a németek ilyen korán búcsút intenek a tornának (Fotó: Reuters)
A világbajnokság hatvannégy mérkőzéséből negyvennyolcat játszottak a csoportkörben. A torna első szakaszában több meglepetés született, de százszázalékos csapat egy sem volt.

 

Péntek estére véget ért a világbajnokság csoportköre, túl vagyunk a mérkőzések jó részén, és bár nincs megállás, azért röviden érdemes összegezni a történteket. Az például 1994 óta először fordult elő, hogy nincs százszázalékos csapat a továbbjutók között, persze volt, amely az utolsó csoportmérkőzésen már tartalékolt. Az is tény, hogy még sosem volt ennyi ázsiai együttes (3) a tizenhat között, illetve a két afrikai nyolcaddöntős is rekord(beállítás)nak számít, miközben több nagy csapat, Belgium, Dánia, Németország, Uruguay még a csoportkört sem élte túl, a pont nélkül búcsúzó katariak pedig minden idők legrosszabb rendezői teljesítményét nyújtották.

A csoportkörben Anglia és Spanyolország szerezte a legtöbb gólt (9-9), míg Costa Rica kapta a legtöbbet (11). Eközben rekordok is megdőltek, például Cristiano Ronaldo lett az első olyan futballista, aki öt különböző világbajnokságon is gólt szerzett, igaz, az NS osztályzatátlaga alapján egy másik portugál, Bruno Fernandes volt a csoportkör legjobbja. Emellett megszületett minden idők legkésőbb szerzett gólja (a kétszer tizenöt perces hosszabbításokat nem számítva), az iráni Mehdi Taremi a 90+13. percben vette be az angolok kapuját.

Az első szakaszban öt futballista volt, aki három gólt szerzett, de csak egy (Harry Kane), aki három gólpasszt adott. A legtöbbször egyébként a remekül futballozó Antoine Griezmann hozta helyzetbe társait (11-szer), az már nem feltétlenül őt minősíti, hogy csak egy gólpassza van. A legtöbb védést a lengyel Wojciech Szczesny mutatta be (18), aki kétszer tizenegyest is védett. A világbajnokságok történetében – ha a tizenegyespárbajokat nem számoljuk – még senki sem védett ennél több büntetőt, Iker Casillas, Brad Friedel, Jan Tomaszewski ugyanennyit hárított.

Ha nem csak egy mérkőzést játszott volna, valószínűleg Neymar vezetné a vonatkozó listát, de a legtöbbször (13) a szenegáli Ismaila Sarr-ral szemben szabálytalankodtak, a másik véglet Denzel Dumfries (Hollandia) és Isszam Dzsebali (Tunézia), ők tízszer szabálytalankodtak, lapot viszont egyet sem kaptak.

Azt már a vb előtt megírtuk, hogy tizenhét Barcelona-játékost neveztek a csoportkörre, eddig egyetlen klub sem delegált ennyi kerettagot egy tornára, közülük csak három futballista (Andreas Christensen – Dánia, Marc-André ter Stegen – Németország, Ronald Araújo – Uruguay) válogatottja nem jutott tovább.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik