Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Indul a téli szezon: mától ellepik a vásárokat a Nébih ellenőrei

default user icon
MME
Ma kezdődik és egészen december 18-ig tart a Nébih téli ellenőrzése, amely az élelmiszerlánc minden területére kiterjed. A szezonálisan népszerű termékkörökből, mint például gyümölcsök, cukrászati kényelmi termékek, fűszerek, és alkoholos italok, több terméktípust is kiemelten vizsgálnak majd a laboratóriumokban.

Az országos ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek és a Nébih szakemberei végzik. A kéthetes periódusban a vizsgálatok fókuszában a higiéniai szabályok betartása és az élelmiszerek eredetének nyomonkövethetősége áll, amit bármely élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítmény, vendéglátóhely, piac és ünnepi rendezvény (vásárok, kitelepült vendéglátók) esetében számon kérhetnek az ellenőrök.
 
Ahogy azt Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára kiemelte, idén is különös figyelmet kapnak a téli szezon népszerű termékei, mint például a húsok és húskészítmények, az élő halak, valamint az édesipari termékek. Emellett több terméktípus esetében emelt mintaszámmal, célzott laboratóriumi vizsgálatok is zajlanak majd. A kiemelten vizsgált termékek a szezonálisan kelendő gyümölcsök, a cukrászati kényelmi termékek, a fűszerek, valamint az alkoholos italok közül kerülnek ki.

Új eleme a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésnek az iskolai büfék tevékenységének ellenőrzése, valamint tájékozódó jelleggel a kínálat áttekintése. A szakemberek vizsgálják az üzemelés megfelelőségét, különös tekintettel a szendvicsek készítésének, tárolásának és árusításának feltételeire.
 
Bár az országos akció sok tekintetben megújul idén, a célja változatlan marad: az ellenőrzéssorozat továbbra is arra irányul, hogy az ünnepeket megelőző időszakban a megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és a magyar családok asztalaira – hangsúlyozta az államtitkár.

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss