Montenegró Bulgáriában gyűjtötte be a három pontot a magyarok csoportjában

Vágólapra másolva!
2023.03.24. 17:55
null
Hakszabanovics (labdával) egy félidőt töltött a pályán a montenegrói válogatottban (Fotó: Football Association of Montenegro/Facebook)
A labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének G-csoportjában, amelyben Magyarország is szerepel, Montenegró 1–0-s győzelmet aratott Bulgáriában.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
G-CSOPORT, 1. FORDULÓ

BULGÁRIA–MONTENEGRÓ 0–1 (0–0)

Razgrad,Huvepharma Aréna.Vezette: Aghayev (azeri)
BULGÁRIA:
Naumov – Sztojanov, Hrisztov, Antov, Petrov (Karabeljov, 59.) – Krasztev (Kirilov, 77.), Jordanov (Ruszev, 85.), Gruev, I. Iliev (N. Iliev, 59.) – Deszpodov, Delev (Petkov, 85.)
MONTENEGRÓ: Mijatovics – Veszovics, Szavics, Vujacsics, Radunovics – Bakics (Jovetics, a szünetben), Scsekics, Szavicsevics – Marusics (Mugosa, 83.), Krsztovics (Oszmajics, 72.), Hakszabanovics (Jovovics, a szünetben; Loncsar, 80.)
Gólszerző:
Krsztovics (70.)

A csoport másik mérkőzésén
SZERBIA–LITVÁNIA 2–0

Hazai pályán kezdte a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjét Bulgária, a magyar válogatott hétfői ellenfele Montenegrót fogadta. A bolgárok játékába az első húsz percben sok hiba csúszott, a pontatlan passzok miatt a játékosok nem találtak rést a montenegróiak jól szervezett védelmén. A 26. percben aztán „besegített” a vendégcsapat, saját térfélen eladott labda után kontratámadást vezethettek a hazaiak. Kiril Deszpodov átadása után Ilia Gruev került ziccerbe, ám a Werder Bremen középpályása inkább a védekezésben jeleskedik, mint a helyzetek kihasználásában, és erre ezúttal sem cáfolt rá – a kapusba lőtt. Ha a vezetést nem is szerezték meg a bolgárok, átvették a játék irányítását, és jobb oldalról elvégzett szabadrúgás után az üresen maradó Szpasz Delev fejelt nyolc méterről a kapu fölé. A védekezés csak a félidő vége felé csúszott szét kissé, Daniel Naumov előbb szögletet követően hatalmas bravúrral tornázta ki Sztefan Szavics léc alá tartó labdáját, majd Vukan Szavicsevics jobb felső sarkot célba vevő távoli lövését is védte.

A bolgárok az első félidőben 58 százalékban birtokolták a labdát, és a szünet után is jobban kezdtek, Kiril Deszpodov tizennyolc méteres lövése után a labda kevéssel kerülte el a kapu bal felső sarkát. A mezőnyben kiegyenlített volt a játék, helyzetbe ugyanakkor csak elvétve kerültek a csapatok a támadóharmadban elrontott passzok miatt. A cserék sem igazán változtattak a mérkőzés menetén, a kispadon ülő három NB I-ben futballozó játékos közül először a kisvárdai Janisz Karabeljov kapott lehetőséget az utolsó félórára. Ő sem tudta azonban megakadályozni, hogy tíz perccel később a montenegróiak megszerezzék a vezetést: a bolgárok a saját térfelük közepén eladták a labdát, és a gyors kontratámadás végén Nikola Krsztovics, a DAC gólerős csatára a kapuba lőtte a jobb oldalról középre gurított labdát – jobbkor nem is tehette volna, mert Szrdjan Kljajevics szövetségi kapitány őt tervezte lecserélni, és a középkezdés után át is kellett adnia a helyét Milutin Oszmajicsnak.

Innentől már a döntetlen kiharcolása volt Bulgária fő célja, és ezt Mladen Krsztajics szövetségi kapitány is jól tudta, minden cserelehetőségét kihasználva igyekezett frissíteni csapatát. A legnagyobb egyenlítési lehetőség a 90. percben adódott, Kiril Deszpodov alapvonalról középre tett labdáját Georgi Ruszev lőtte rá nyolc méterről, ám a kapu bal oldalába tartó labda kevéssel a gólvonal előtt elakadt Sztefan Szavicsban. A hatperces hosszabbításban nagy rohanás kezdődött, a bolgárok viszont hiába szorították a kapujuk elé a montenegróiakat, nem tudtak gólt szerezni. Montenegró az Európa-bajnoki részvétel kiharcolásának szempontjából fontos három pontot söpört be Bulgáriában, míg a házigazdák a legutóbbi öt mérkőzésüket tekintve az első vereségüket szenvedték el, és hétfőn Budapesten, Magyarország ellen próbálnak javítani. 0–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik