Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Top 7 étel, amikből bármikor bármennyit ehetsz

default user icon
MME
Fogyókúrázol, vagy csak ügyelsz rá, mikor, mit és mennyit eszel, hogy megtartsd a nehezen elért versenysúlyodat? Akkor van egy jó hírünk számodra: akadnak olyan ételek, amikből bármikor a nap folyamán annyit ehetsz, amennyit csak szeretnél, mert annyira alacsony a kalóriatartalmuk.

Neked is ismerős a helyzet, amikor a hűtő előtt ácsorogsz, és azt vizslatod, mit ehetnél bűntudat nélkül vagy legalábbis minimális lelkiismeret-furdalással a sok finomság közül? Mostantól nem kell aggódnod, ha feltöltöd a fridzsidered egyik fiókját az alábbi finomságokkal, hiszen ezek mindegyike nagyon kevés kalóriát tartalmaz, így akár az éjszaka közepén is nyugodt szívvel fogyaszthatod őket.

 

Szárzeller

Rúdzeller, halványító vagy halványított zeller, angolzeller néven is találkozhattál már a zöldségesnél ezzel a magas víztartalmú, kevés kalóriát (100 grammban mindösszesen 14 kcal van) tartalmazó, nagyon friss és üde zöldséggel. Kiváló ropogtatnivaló filmezéshez, meccsnézéshez, hiszen nyersen a legfinomabb. De ha kedvünk támad hozzá, natúr vagy zöldfűszerrel ízesített joghurtba, különféle mártogatósokba is tunkolhatjuk.

Rukkola

A borsmustár néven is ismert rukkola kimondottan finom és egészséges: tartalmaz kalciumot és vasat, továbbá figyelemre méltó az A-, C- és K-vitamin-tartalma. Magában rágcsálva is kitűnő csemege, hiszen jellegzetes íze leginkább mustárra, földimogyoróra, tormára emlékeztet. Két csészényi rukkola mindösszesen 10 kalóriát tartalmaz. Más zöldségekkel vegyítve pompás saláták készíthetők a felhasználásával, de egy kevés olívaolajjal, balzsamecettel és parmezánsajttal összeforgatva is mennyei.

Tojásfehérje

Egy darab tojás fehérjéje csupán 17 kalóriát tartalmaz, így tényleg korlátlan mennyiségben fogyasztható. Persze nem nyers állapotában! Egy kevés paradicsommal összeforgatva ízletes omlettet süthetünk belőle, amit aztán még egy kevéske rukkolával is felturbózhatunk.

Karfiol

A kelvirágnak, olasz kelnek, virágkelnek is nevezett karfiol 100 grammja 25 kalóriát tartalmaz. Általában húsos fehér virágját fogyasztjuk, de a zöldjét se dobjuk ki, hiszen az is ízletes. Gazdag C- és K-vitaminban, nyersen fogyasztva a legtáplálóbb, de szinte bárhogyan felhasználható. Készülhet belőle leves, saláta, pörkölt, püré, gnocchi, pizza és még hosszan sorolhatnánk. A pikáns és az édes fűszerek is jól állnak neki, így ezekkel is bátran kísérletezzünk.

Brokkoli

És íme, nem meglepő módon a karfiol közeli rokona, a brokkoli is a bármikor fogyasztható finomságok között szerepel! 90%-ban vízből áll, így kevés kalória van benne: 100 grammja 34 kcal-t tartalmaz. Tápanyagokban, köztük rostokban gazdag, emellett nem elhanyagolható fehérjetartalma sem. Nyersen is fogyasztható, de a legújabb kutatások azt mutatják, hogy párolt állapotban nyújtja a legtöbb egészségügyi előnyt.

Pattogatott kukorica

A moziestek elmaradhatatlan rágcsája a popcorn, ez tény. Neked sem kell lemondanod róla, bármennyire szigorú diétát tartasz is éppen, hiszen egy csészényi pattogatott kukoricában csak 31 kalória van, így ekkora mennyiségben semmilyen negatív hatással nem lesz a szervezetedre.

Cukorborsó

Az ázsiai konyha kedvelt alapanyaga a cukorborsó, ami abban különbözik a mi zöldborsónktól, hogy nemcsak a belsejében rejlő szemek, hanem maga a hüvely fala is ehető, így még a pucolással sem kell bajlódni. Ráadásul magas a rostanyag- és proteintartalma, valamint 100 gramm cukorborsóban csak 42 kalória van, szóval ezt is bármely napszakban bátran lehet fogyasztani.

Ajánljuk még:


Ezek is érdekelhetnek

Friss