Nem múlhat el a nyár kedvenc savanyúságunk, a kovászos uborka nélkül! A kovászos uborkát egyszerű elkészíteni, ám van néhány alapszabály, amiket érdemes betartani, ha azt szeretnéd, hogy tökéletes, isteni finom és roppanós legyen a végeredmény.
- A kovászos uborka elkészítéséhez egészséges és lehetőleg azonos méretű, közepes nagyságú uborkákat válogass össze. Kovászoláshoz legjobb a 8-10 cm-es fürtös uborka. Ennek tömör a húsa és aprók a magjai, így kovászolás után is ropogós, finom marad. A túlérett, sárga uborka nem alkalmas eltevésre. Az alaposan megmosott uborkák végeit vágd le, mert keserűek lehetnek. Ezután szurkáld meg mindet villával, vagy hosszában hasítsd be mindkét oldalukat, hogy jól átjárhassa őket a sós víz.
- Gondosan mosogasd el az üveget, és tegyél kaprot az aljára, a sárga virágával együtt. A friss kapor sokkal intenzívebb ízű, mint az öreg vagy a szárított. Könnyebben bele tudod állítani az uborkákat az üvegbe, ha kissé megbillented. A résekbe dugdoss kisebb darabokat, és a sorok közé is tegyél kaprot.
- Bőven forralj sós vizet, és bolondítsd meg a lét a saját szád íze szerint fokhagymával, tormával, borssal vagy akár korianderrel. A langyosra hűtött lét töltsd az uborkára úgy, hogy teljesen ellepje.
- Az erjedési folyamat beindításához fektess az uborkára kenyérszeletet, hogy az üveg szájáig érjen, majd nedvesítsd meg a lével. Legjobb a hagyományosan, kovásszal kelesztett félbarna kenyér, a száraz is megfelel. A teraszra, erkélyre vagy ablakpárkányra kirakott üveget fedd le egy kistányérral, majd forgasd félnaponta, hogy mindenhol érje a napsütés.
FONTOS! Noha a kovászoláshoz nélkülözhetetlen a meleg, ne engedd, hogy a lé felforrjon a tűző napon, mert ettől elpusztulnak a kovászolást végző élesztőgombák, és az uborka megromlik!
Hány nap alatt lesz tökéletes a kovászos uborka?
A kovászos uborkát meleg helyen, de nem tűző napon kell érlelni; akár bent a lakásban is csinálhatod, feltéve, hogy tartósan legalább 25 Celsius fokos a hőmérséklet. Ha meleg van, 3-5 nap alatt elkészül – írja a Ripost. A legjobb módszer az ellenőrzésre, ha kiveszel egyet, és megkóstolod, hogy kellőképpen „érett"-e már. Az a legfontosabb, hogy semmiképp se hagyd magára a beindított kovászolást, mert könnyen túlerjedhet a kovászos uborka, amikor nem csak hogy puha lesz, de az íze is tönkremegy!