Ismét 11-esekkel dőlt El: a Frankfurt nyerte a sevillai döntőt

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.05.18. 20:40
null
... és a végén mindig a németek nyernek... (Fotó: AFP)
Az Eintracht Frankfurt nyerte meg a labdarúgó Európa-liga döntőjét Sevillában, nagy csatában, tizenegyesekkel felülmúlva a Rangerst.

EURÓPA-LIGA
DÖNTŐ, SEVILLA
Eintracht Frankfurt (német)–Rangers FC (skót) 1–1 (0–0) – tizenegyesekkel 5–4
Sevilla,
Ramón Sánchez-Pizjuán Stadion, 38 842 néző. V: Vincic (szlovén)
FRANKFURT:
Trapp – Al. Touré, Tuta (Haszebe, 58.), N'Dicka (Lenz, 100.) – Knauff, D. Sow (Hrustic, 106.), Rode (Jakic, 90.), Kosztics – Lindström (Hauge, 72.), Kamada – Borré. Vezetőedző: Oliver Glasner
RANGERS: A. McGregor – Tavernier, Goldson, C. Bassey, Barisic (Roofe, 117.) – Jack (S. Davis, 74.), Lundstram – Kent, S. Wright (Sakala, 74.; Ramsey, 117.), G. Kamara (Arfield, 91.) – Aribo (Sands, 101.). Menedzser: Giovanni van Bronckhorst
Gólszerző: Borré (70.), ill. Aribo (57.)

A meccs előtti oddsok alapján még az igazán dörzsölt szakik se akartak állást foglalni, hogy a Rangers vagy az Eintracht Frankfurt a sevillai csörte esélyese. A csata várt kiegyenlítettségét csak még hangsúlyosabbá tette, hogy a német és a brit lapok is hosszas bekezdéseket szenteltek annak az opciónak, mi van, ha nem sikerül 90 perc alatt lezárni az Európa-liga 2022-es döntőjét...

Hosszú idő után először jött össze egy olyan finálé a „kisebbik” európai kupasorozatban, amelybe mindkét résztvevő egyenes ágon, nem a Bajnokok Ligája csoportköréből tavaszra kipottyanva verekedte el magát. Így pedig szó sem volt tartalékolásról, a skótoknak és a németeknek is a nagybetűs DÖNTŐT jelentette a meccs, emelve az est presztízsét.

Történelmileg sem elhanyagolható tény: tizenegy évvel a legutóbbi európai kupafináléja (2–0-s vereség a szentpétervári Zenittől az UEFA-kupában) és kereken ötven évvel az eddigi egyetlen európai kupagyőzelme (3–2-es siker a Dinamo Moszkva ellen a KEK-ben) után mérkőzhetett újra nemzetközi trófeáért a Rangers. Az Eintracht 42 évet várt az újabb döntőre: 1980-ban megnyerte az El elődjének számító UEFA-kupát egy másik Bundesliga-gárda, a Borussia Mönchengladbach ellen (2–3, 1–0).

Beszédes, hogy a frankfurtiak a 2300 kilométeres távolság ellenére is egész lelátós élőképpel, óriási molinóval fogadták a pályára vonuló csapatokat.

Az első félidő nem cáfolta meg az előzetes várakozásokat: az első 20 percben hol egyik, hol másik együttes vállalta fel a kezdeményezést, birtokolta többet a labdát és szorította tizenhatosa elé az ellenfelét. A szünet előtti negyedóra aztán már a Frankfurt felé billentette a képzeletbeli mérleg nyelvét, Filip Kosztics beadásai után azonban újra meg újra elhárította valahogy a légiveszélyt a skót védelem.

A második félidő elején Giovanni van Bronckhorst alakulata teljesen a kapuja elé szorult, és az 52. percben könnyen hátrányba is kerülhetett volna: Connor Goldson rúgta lábon a tizenhatoson belül Rafael Borrét, ám a videobíró úgy ítélte meg, hogy az eset nem ért egyértelmű büntetőt.

A Rangers helyett nem sokkal később a Frankfurt került bajba. A már az első félidő végén is kissé bicegős Tuta Kevin Trapp kiadása után elcsúszott, Joe Aribo pedig köszönte szépen a lehetőséget és 14 méterről laposan a kapu jobb oldalába helyezett (0–1). Tette mindezt úgy a nigériai, hogy néhány perccel korábban már gólpasszgyanús átadást produkált a balról befelé húzó Ryan Kent elé, de az egykori liverpooli üdvöske képes volt a hosszú sarok mellé lőni a labdát.

A Frankfurt néhány percre tán megzavarodott, de aztán hamar visszavette a kezdeményezést, a 70. percben pedig Koszticsnak a meccsen látott talán leggyengébb centerezése után a labda csak-csak eljutott a röviden érkező Rafael Borré elé, aki két védő közül a jobb alsóba tudott pattintani (1–1). A rendes játékidő utolsó 15 percében az Eintracht járt közelebb az újabb találat megszerzéséhez, ám valódi ziccert nem hozott a hajrá.

Még szép, hogy a hosszabbításra ismét fordult a kocka és a glasgow-iak kerültek mezőnyfölénybe. Sőt, a ráadás legnagyobb lehetősége is a kék mezesek előtt adódott: a 118. percben Ryan Kent lábában volt a győzelem, de hat méterről leadott lövését Trapp óriási bravúrral, lábbal védte, majd a kipattanóra érkező Steven Davis jobb felsőbe tartó löketét fejelte ki szögletre Almamy Touré.

Jöhetett a szétlövés, a tizenegyespárbajban pedig a negyedik pár első rúgójaként Aaron Ramsey hibázott elsőként – s mint később kiderült, a Juventustól kölcsönvett, a véghajrában beállított walesi középpályás hibája végzetesnek is bizonyult.

Az Európa-liga-trófea és vele együtt a következő idény főtáblás Bajnokok Ligája-indulási joga a Frankfurté lett.

PERCRŐL PERCE

Gólvideók itt!

Historic. #UELfinalpic.twitter.com/fKwfMZ6rVT


Ismét igaza lett a nagy Gary Linekernek, a végén a németek nyernek...

RAFAEL SANTOS BORRÉ jobbal a jobb felsőbe lő, EL-GYŐZTES A FRANKFURT! 5–4!

KEMAR ROOFE jobbal a jobb alsóba lő, a labda a kapufát is érintette, Trapp lemaradt. 4–4!

FILIP KOSZTICS ballal a bal alsóba lő, McGregor milliméterekkel maradt le a labdáról! 4–3!

AARON RAMSEY jobbal a jobbra eldőlő Trappba lő laposan: 3–3!

KAMADA DAICSI jobbal a bal sarokba lő félmagasan, McGregor majdnem elérte, de csak majdnem! 3–3!

SCOTT ARFIELD jobbal a jobb felsőbe lő. 2–3!

AJDIN HUSTIC ballal a jobb alsóba lő, kapus balra el. 2–2!

STEVEN DAVIS jobbal a bal felsőbe emel, elképesztően pontosan! Trapp jobbra el. 1–2!

CHRISTOPHER LENZballal a bal sarokba lő félmagasan, McGregor jobbra el. 1–1!

JAMES TAVERNIER
jobbal a jobb alsóba lő, Trapp balra el. 0–1!

A Rangers nyeri a pénzfeldobást, kezdenek. Haszebe ideges, Tavernier határozott.



120+2. PERC VÉGET ÉRT A HOSSZABBÍTÁS MÁSODIK FÉLIDEJE!

... a bal felsőbe tekerne, de odaér Trapp, gyors trappban, vetődnie sem kell.

... jobbal...

... kissé jobbról...

120. perc Tavernier végezhet el egy szabadrúgást kissé jobbról, 21 méterről...


118. perc NINCS BENT, Roofe jobb oldali beadását ballal ötről kapura teszi Kent, de a visszafutó Trapp jobb lábbal menteni tud, akrobatikusan, zseniálisan! A kipattanó Davisé, aki ballal 17-ről a léc fölé talál.

117. perc Barisic lesérült, Kemar Roofe váltja. Aaron Ramsey is beáll, Sakala is lemegy. Nem sérült meg, nem is érti, mi történt vele, és főleg miért.

115. perc
Jobbal 18-ról, picit jobbról Jakic kapura lő, a bal felső előtt nagyot vetődik McGregor... de nem éri el a labdát, kirúgás.

114. perc Kent ballal 18-ról Trapp ölébe lő.

112. perc Kosztics ballal ad be balról, Bassey mellett elesik Borré az ötösön, tovább! A VAR-ra még csak szenet sem raktak...

112. perc A Touré indította Knauff 24 méteres, ballábas lövése Bassey-é.

107. perc Hrustic lő ballal a bal alsó mellé kissé balról, 16 méterről.

106. perc Barisic ballal kapura lő 24-ről, Trapp védi a teste elé tartó labdát, ha üggyel-bajjal is.

106. PERC FOLYTATJUK!

106. perc Ajdin Hrustic be, Sow le. Szűrőcsere.

Glasner csapata a hat Európa Liga-meccséből ötöt megnyert idegenben ebben a szezonban, mindig egygólos különbséggel. Volt egy egy egyes iksz is, a Fener otthonában.

(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)

105+1. PERC VÉGET ÉRT A HOSSZABBÍTÁS ELSŐ FÉLIDEJE!

102. perc Tavernier emel jobbról Sakala elé, aki a 16-os elől szerencsét próbál egy lövéssel, de blokkolja a kísérletet Sow.

100. perc Ndicka lemegy, Christopher Lenz váltja. Aribo le, James Sands be. Középpályás helyett védő, egy ideje már Sakala volt az ék, Aribo a jobbszélső.

100. perc Bassey nem hagyja lőni a jobb szélen meginduló Knauffot.


95. perc
Bassey hatalmasat ment most, Borré lőtt az ötös jobb sarka elől kapura, az utolsó pillanatban lépett neki oda a bekk! Barisic passza után Bassey egyszerűen elesett labdakezelés címén, vagy sarkazni akart? De javított végül.

Ndicka sántikál, előtte Touré kért ismét ápolást.

93. perc
Arfield jobbal nem sokkal véti el a bal felső sarkot középről, 18 méterről, Ndicka mellől.

91. PERC FOLYTATJUK!

91. perc Scott Arfield
be, Kamara le.

17-szer lőttek kapura a németek, 6-szor a skótok, a kapu felületére 4, ill, 2 próbálkozás tartott.

Kamada öt góllal az Eintracht Frankfurt házi gólkirálya az Európa-ligában ebben a szezonban, mindössze három játékos szerzett több gólt a klubban e sorozatban: Bernd Hölzenbein (18), Bernd Nickel (12) és Anthony Yeboah (12). Az első távol-keleti gólt egy nagy európai kupadöntőben a legendás dél-koreai Csa Bum Kun szerezte, 1988-ban, az UEFA-kupában, a Leverkusen színeiben az Espanyol ellen.


90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK FÉLIDŐ!


90+1. perc
Barisic kiharcol a bal szélen egy... bedobást.

Öt perc a ráadás!

90. perc Kristijan Jakic be, Rode elfáradt. Motorcsere.


84. perc
Kosztics balról nem sokkal lő 14-ről a bal alsó mellé, Kamada lemaradt. Tavernier meg nagyot hibázott Knauff beadása után.

83. perc Aribo passzát Sakala balról ballal odarúgja Trapp elé, négy méterről.

Buli van a ...


Titkos fegyver. James Tavernier, a Rangers jobbhátvédje az Európa-liga gólkirálya lesz, hét góljával egyúttal Rangers-rekorder, mert egyetlen játékosa sem szerzett a skót klubnak ilyen sok gólt egy európai kupaidényben (a selejtezőket nem számolva).

83. perc Haszebe állítja meg a balon Sakalát.

80. perc Hopp, Kosztics távoli szabadrúgása majdnem a léc alatt köt ki, de figyel McGregor a megpattanó labda után. A kapus lemaradt anno sérülés miatt a 2008-as UEFA-fináléról.

78. perc Haszebe megússza, ellökte őt a hibája után Aribo, rövid lett a japán hazaadása. Haszebe is lassan negyven, legenda ő is.

77. perc Hauge nem sokkal lő jobbal a jobb sarok mellé, 18 méterről.

74. perc Steven Davis be, Jack le, Wright meg a divatos nevű Fashion Sakalával pacsizhat.

73. perc Scott Wrightnak
sárga lap Kamada lerántásáért, az El-döntőkön még nem volt piros lap.

Borré: 45 meccs az idényben, 12 góllal és 8 gólpasszal.

72. perc Jens Petter Hauge
be, Lindström elfáradt.


Ivószünet.

70. PERC DE EGYENLÍT A FRANKFURT, Kosztics balról laposan középre ad, ballal, Goldson és Bassey elalszik, öt méterről a bevetődő RAFAEL BORRÉ jobbal a jobb alsóba lő. 1–1!

69. perc Kosztics balról ballal be, Bassey középről fejjel ki.

A Rangers edzője, Giovanni van Bronckhorst lehet az első holland menedzser, aki megnyeri az El-t, elődje a még az UEFA-kupát elhódító Dick Advocaat ez esetben (aki a Zenit edzőjeként legyőzte a Rangerst 2008-ban).

67. perc FÖLÉ, Goldson nem figyel, a 16-os elől Rodéhez emel, ő Kamada elé, a japán meg az ötös jobb sarkáról jobbal a léc fölé, a kapu tetejére egészen pontosan! Vagyis az ő szempontjából picit pontatlanul.

65. perc Bassey szereli a balon Knauffot, a kontrát megállítja Touré, akit az előbb ápolni kellett picit.

Aribo egyébként középső középpályás, az idényben ez az 56. meccse, és a 19. kanadai pontja.

59. perc EZ SEM 11-ES? Knauff jobbról középre ad, visszafelé, Lindström jobbal 16-ról kapura lő, Bassey az ötösön mellkassal blokkol, a labda onnan a bal kezére pattan. De szöglet csak.

Haszebe 114-szeres japán válogatott, szűrő és védő.

58. perc Haszebe Makoto be, Tuta lesérült.

Arigól


Ez lesz a győztes gól? Aribo, édes élet?




57. PERC EZ MÁR BENT VAN! Sow a saját kapuja felé fejel egy Goldson által előrefejelt labdát, Trapp kirúgása után, Tuta váratlanul elcsúszik a 16-os előtt, JOE ARIBO ballal a jobb alsóba lő, középről, estében is csoda okosan és higgadtan. 0–1!

54. perc Ziccer, Tavernier jobb oldali beadását átlépi Jack, ezzel mindenkit megzavar, Aribót is, Tuta visszaadja a labdát, Aribo a 16-osról, középről balra passzol, Kent meg ballal 11-ről a jobb sarok mellé töri a labdát. Félmagasan.

A VAR szerint megússza a Rangers! A szakemberek szerint nem ért 11-est.

52. perc NEM 11-ES? Goldson odarúg Borré bal lábára az ötös jobb sarka előtt, miután már elrúgta a dél-amerikai a labdát. Nézi a VAR, szerintünk büntető lesz. Nagyon fölösleges odalépés volt!

48. perc MELLÉ, Kamada beadása Lindström elé pattan, a jobblábas, 18 méteres lövésbe belekap Kamara... a labda milliméterekkel csorog a jobb alsó mellé! A Kosztics-szögletet kifejeli az ötösről Tavernier, az ismétlést meg a kapu elé fejeli ki, elképesztően magasra emelkedve! Brit iskola, na ja.

47. perc Tuta lő jobbal nem sokkal a jobb alsó mellé középről, 24 méterről, McGregor nagyot vetődött.

46. perc
Knauff jobb oldali beadását a füst ellenére is megtalálja az ötös előtt Bassey.

46. PERC FOLYTATJUK!

A német drukkerek tüzeskednek picit a skót kapu mögött. Irányt jeleztek


Lesen vagyunk: elképesztő szurkolók, Sevilla már megtelt.

A spanyol rendőrség szerda délelőtti tájékoztatása szerint az őrizetbe vételek azt követően történtek meg, hogy mintegy 200 német éjfél körül a sevillai katedrális közelében skót szurkolókra támadt.

55 százalékban volt a Rangersnél a labda, de 11 lövés németeknél és csak 3 a skótoknál; 3, ill. 1 ment ezekből a kapu felületére.



EZ MEGY EGY REMEK PORTRÉ. Hét angliai kölcsönszerződést követően kevesebb mint negyedmillió fontot fizetett érte 2015-ben az akkor még skót másodosztályú Rangers, mára pedig a kontinens egyik legveszélyesebb támadó szélső védője vált belőle, aki karnyújtásnyira van attól, hogy gólkirály legyen az Európa-ligában. A 30 éves James Tavernier főszerepet vállalt a Rangers bravúros El-menetelésében, május 18-án pedig a koronát is felteheti idei teljesítményére.

Ez a frankfurti stadion... Most...



Az Eintracht Frankfurt veretlen az Európa-ligában ebben a szezonban, a Chelsea (2019) s a Villarreal (2021) után a harmadik csapat lehet, amelyik veretlenül nyeri meg a sorozatot. Csak két csapat jutott veretlenül a fináléba, de nem emelte fel végül a trófeát – a Benfica 2014-ben és az Inter 2020-ban, mindkettő a Bajnokok Ligájából érkezve.


A Rangers ebben a szezonban már két német klubot is kiejtett: a Borussia Dortmundot s az RB Leipziget. Ha megveri a Frankfurtot is, az UEFA-kupa/El-rekord lesz ebben a tekintetben, korábban egyetlen nemzetből három csapatot senki sem vert meg párharcban.

(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)



Az Eintracht Frankfurt hat mérkőzést játszott Spanyolországban, de mindig spanyol csapatok ellen. 1969-ben kikapott Bilbaóban, azóta négyszer nyert, egyszer ikszelt, ebben az idényben a Barcelonát és a Betist is megverte, utóbbit ugyebár éppen Sevillában!

A Rangers 14 mérkőzést játszott Spanyolországban, és csak egyszer győzött, és akkor sem spanyol csapat ellen: 1972-ben KEK-et nyert a Dinamo Moszkva ellen.


Forrás: Weltfussball



E párharc legjobb góllövői
Alfred Pfaff 4
Dieter Lindner 3
Erich Meier 2
Ian McMillan 2


45+7. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+5. perc Egy bal oldali, ballábas Kosztics-szögletet az ötös bal sarkánál három fehér mezes elől fejel el Kamara. Nagy mentés!

45+1. perc
Aribo jobbról jobbal nagyon okosan középre ad, Kent átlépi a labdát, Jack meg jobbal 17-ről, picit jobbról nem sokkal lő a léc fölé. Trapp biztosított.


Hat perc a ráadás, még kicsit kevés is, Rode vérzésekor öt percig állt a játék.

A Rangers elvesztette az első két meccsét az El-ben ebben a szezonban, a Lyon és a Sparta Praha ellen, és még gólt sem lőttek a skótok. A Rangers az első csapat az UEFA-kupa/El duóban, amely bejutott a döntőbe annak ellenére is, hogy az első két mérkőzését elveszítette a sorozatban az adott szezonban.

44. perc Kosztics jobb oldali beadását kifejeli az ötös rövid sarka elől Jack. Előtte Bassey úgy mentett fejjel egy beadást, hogy centiméterekkel zúgott el a homloka előtt egy német láb.

Az idény egyik fElfedezettje a brazil védő.

42. perc Barisic passzol balról ballal laposan Aribo elé, akit szerel testtel Tuta a 16-os és a szabályosság határán. Tovább, nem ketyeg a VAR, ennyi lökésnek szerintünk bele kell férnie.

2008 óta a Rangers az első skót klub, amely bejutott egy nagy európai verseny döntőjébe. A klubnak ez az ötödik finálé, ez éppen annyi, mint a többi skót együttesnek együttvéve.

Az Eintracht Frankfurt a harmadik döntőjébe jutott a nagy európai versenyen: 1960-ban a BEK fináléjában vereséget szenvedett a Puskás Ferenc vezette Real Madridtól, 1980-ban legyőzte a Borussia Mönchengladbachot az UEFA-kupában.

Lesz ennél nagyobb helyzet a szünetig?


37. perc
Tavernier becsúszva nagyot rúg Koszticsba, sárga lap nincs.


36. perc
Barisic adja be ballal, nagyon jól, kissé jobbról, hétről kis híján a léc alá fejeli a labdát Lundstram, de Trapp véd egy szép robinzonáddal.

35. perc Tavernier olyan magasan ad be egy szögletet, hogy a spanyol légierő is látta, Kent harcol érte, szabadrúgás a másik oldalról.

McGregor nem vetődött, 40 és fél éves, spórol az energiával, ahol tud. Talán utolsó meccse a karrierje során, tavaly a skót liga legjobbja lett! Ez a 444. meccse a csapatban. A jó bor...

32. perc Mellé, mellé, Kosztics ballal a bal alsó mellé lő 16-ról, kissé balról, miután a saját 16-osa előtt labdát szerzett egy pocsék Rangers-szögletet követően. Ekkora sprint után nem elfáradni a lövésre...

30. perc Kamada blokkolja az ötösön Lindström jobblábas, 18 méteres lövését Kosztics kornere után, majd a szerb ballal kapásból nem sokkal emel a bal felső mellé egy Goldson által elé fejelt labdát.

29. perc Kosztics ballábas beadását a bal, azaz a hosszú sarok elől ballal nem sokkal teszi a bal kapufa mellé Aruba, nagyot mentve a féltérden berobbanó Ndicka és az erőszakos Tuta elől.


27. perc Ivószünet.

26. perc Skót helyzet,
Wright megindul a jobb szélen, Aribo elé passzol, aki ballal a jobb sarok mellé teker középről, 21 méterről. Nem sokkal! Wright meg nagyot kapott a labdáról lekéső Ndickától.

21. perc
Sow jobbal nem sokkal teker a léc felé a 16-os előteréből, középről.

21. perc A jobb oldali szöglet után 19-ről, picit balról jobbal rosszul találja el a labdát Lindström, de annyira, hogy majdnem gólpasszt ad Ndickának, aki az ötös jobb sarkáról a bal alsó sarok mellé fejel.


20. perc Ez sincs bent, Knauff lő ballal egy csel után félmagasan a bal sarok felé, 10-ről, de odaér a veterán kapus egy villámgyors vetődéssel. Barisic nem állt most a helyzet magaslatán.

18. perc Kamada passza után Knauff középtávolról Barisicba lő, picit jobbról, ballal.

Ez lesz a harmadik nagy európai kupadöntő, amelyet Sevillában rendeznek. Az elsőben a Steaua büntetőkkel verte meg a Barcelonát, az 1986-os BEK-döntőben (a Ramón Sánchez-Pizjuán Stadionban), a másodikban a Porto legyőzte a Celticet 2003-ban az UEFA-kupában (az Estadio La Cartujában).

Az Eintracht szombaton 2–2-es döntetlent játszott Mainzban, így a 11. helyen végzett a Bundesligában, és csak akkor indulhat a BL-ben, ha megnyeri az El-t. Előző öt tétmeccséből csak egyszer kapott ki (2–2–1). A Rangers ugyancsak szombaton 3–1-re nyert a Hearts vendégeként, de nem tudta megvédeni címét a skót Premiershipben, második lett a Celtic mögött, a BL selejtezőjét az El-trófea felmutatásával hagyhatja ki. Glasgow-i vetélytársával május elsejei rangadójukon ikszelt, azóta sorozatban négy győzelemnél jár.

11. perc Kamada két nagyon finom csel után két méterről, balról a kivetődő kapusba lő, jobbal, estében, majd Sow jobbal célba veszi a bal felső sarkot kissé balról, a 16-osról, vetődve fogja a labdát McGregor.

10. perc Folytatjuk!

9. perc Rodét lekísérik, a feje, tarkója, a meze csupa vér.

5. perc Lundstram fejen talpalja Rodét párharc címén, vérzés, ápolás.

4. perc
Tavernier megindul középen, a passza után Aribo bedob egy cselt a 16-oson, szereli aztán a visszafutó Ndicka.

2. perc Kamada a 16-os előtt, de visszafordul, Knauff jobb oldali beadása rossz Koszticsnak, a ballábas beadása Bassey-é. A kétszeres nigériai válogatott bekk nem rokona Fortune Bassey-nek.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A skótok tiszta kékben, a németek tiszta fehérben.

A frankfurti élőképet nyolc kamionnal hozták el ide. Nem tudjuk mennyibe került, de megérte.


Lezajlott a megnyitó. Kitalálják: színpompás, színes-lángos-zászlós, megható.




Egy kis örökmérleg!
Két meccs, két frankfurti sikerrel, 12, ill. 4 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Rangerstől a Frankfurthoz:

2006, Szotirisz Kirjakosz, ingyen
1985, David Mitchell

Eltiltott nincs.

A németektől Stefan Ilsanker, Enrique Herrero García és Erik Durm nincs nevezve, Jesper Lindström, Danny da Costa, Jan Schröder, Diant Ramaj és Martin Hinteregger sérült, a vendégektől Nnamdi Ofoborh, Filip Helander, Alfredo Morelos és Ianis Hagi maródi.


Ki lesz a legjobb?


Oliver Glasner, a Frankfurt edzője: „Nagyon büszke vagyok a játékosokra, és arra, amit az elmúlt két hónapban produkáltak. Mindkét csapat teljes mértékben megérdemli a finálét. A Rangersben a West Ham és a Barcelona keverékét látom. A vezetőedző holland iskolát hozott a játék felépítésébe, de a mentalitás a briteké”.


Frankfurtból alig 100 ezer jegyigénylés futott be...

Mivel a Rangersnek a negyedosztályban is negyvenezer felett volt a nézőátlaga, nem csoda, hogy mintegy 80 ezer skót szurkolót várnak Sevillába az El-döntőre. A finálé idején a szállást igen borsos áron kínálják Spanyolországban, egy szobáért 600 eurót is elkérhetnek, ez pedig kreatív megoldásokat szült: egy 23 éves Rangers-drukker például a népszerű társkeresőn, a Tinderen keresett ingyen szállást sevillai lányoknál – és a közösségi média tanúsága szerint talált is.


Ami az európai kupaporondot illeti, ez idáig egyszer nyert trófeát a Rangers, 1972-ben az 1999-ben megszüntetett Kupagyőztesek Európa-kupáját.

A Liverpool legendája évad közben döntött a távozás mellett (a Premier League-ben szereplő Aston Villa menedzsere lett), helyét a korábbi 106-szoros holland válogatott, a 47 éves Giovanni van Bronckhorst vette át, aki edzőként dolgozott már a holland válogatott mellett, s irányította a Feyenoordot. Vele jó néhány tekintetben megváltozott a Rangers játéka, a bajnokságban ugyan meg-megbotlott, de a kupasorozatokban szinte szárnyalt. Bár a bajnoki cím már elúszott (egy fordulóval a skót élvonal vége előtt 4 pont a hátránya a Celtickel szemben), bejutott a Skót Kupa és az Európa-liga döntőjébe.

Európa egyik legszebb múltú, immár 55-szörös bajnok klubját, a Rangerst 2012-ben folytatólagos adócsalás és pénzügyi problémák miatt a skót negyedosztályba száműzték, de a glasgow-i rekordbajnok napjainkban ismét a csúcs felé tart. Steven Gerrard irányításával 2021-ben, tíz év elteltével újra bajnok lett Skóciában – az örök rivális Celticet letaszítva a trónról –, a mostani idényben pedig már az európai kupaporondon is nagyot alkotott.


„Eszméletlen felhajtás van az egész városban – mondta az ORF-nek adott interjújában a Frankfurt mestere. – Mindenki szorít nekünk, és most az az érzésem, egész Németország is. A barcelonai győzelem után még az ellenfél szurkolói is gratuláltak. Hetek óta különleges légkör veszi körül a csapatot. Én egyébként már a csoportkör után mondtam a játékosaimnak, hogy május tizennyolcadikára készüljenek, döntőt fogunk játszani, akárki jön szembe ellenfélként. Egyebek mellett a Bayern München elleni kettő egyes győzelem is erősítette bennem ezt az érzést. Kivertük a Betist, a Barcelonát és a West Hamet is, tehát topligás ellenfelekkel szemben is eredményesen futballoztunk. A Rangers is megérdemelten jutott a döntőbe, kiejtette a Dortmundot és az RB Leipziget, amelyek jóval előttünk járnak a Bundesligában. Szenvedélyes csapat, akárcsak a miénk, nagy szurkolótáborral. Szóval nem tudom, ki a favorit. De mindenekelőtt magunkkal kell foglalkoznunk, mert a saját erősségeink vittek minket a döntőbe. Még nem vesztettünk meccset az Európa-ligában, ez a célunk a döntőben is.”

A sorozatban a Barcelonát is elbúcsúztató Eintracht így negyvenkét esztendő után játszhat újra európai kupadöntőt, vezetőedzője, Oliver Glasner pedig az új évezred első osztrák trénere lesz, aki európai kupadöntőben irányít csapatot, legutóbb ez Ernst Dokupilnak sikerült 1996-ban (a Rapid Wiennel kikapott a PSG-től a KEK-fináléban).

A német klub szintén hagyott már nyomot az európai futballtörténelemben: 1960-ban a Real Madrid ellen – hol máshol, Glasgow-ban – elveszítette minden idők talán leghíresebb BEK-döntőjét (7:3 a spanyoloknak Puskás Ferenc négy, Alfredo Di Stéfano három góljával), 1980-ban viszont megnyerte az UEFA-kupát egy másik Bundesliga-csapat, a Borussia Mönchengladbach ellen (2–3, 1–0).

(Fotó: AFP)

Kimondottan a Frankfurt elleni mérkőzés kapcsán Van Bronckhorst úgy vélte: „Megérdemeltük a döntőbe jutást, de azt is tudom, megint kiemelkedő teljesítményt kell nyújtanunk, hogy megszerezzük a trófeát. Azt mondják, ebben a párosításban abszolút ötven-ötven százalék esélye van a két félnek, de természetesen bízom a győzelmünkben. Két patinás, nagy múltú csapat játszik egymással, biztosan izgalmas döntő lesz, de a sorozat korábbi szakaszaiban is erős ellenfelekkel játszottunk, és le is győztük őket. Bízom a játékosaimban, nagyon koncentráltak, és jó állapotban vannak fizikailag is.”

„Rendkívül sokat jelent nekünk ez a döntő – fogalmazott a 47 éves tréner. – Az RB Leipzig elleni hazai meccs volt az egyik legjobb este, amit játékosként vagy menedzserként valaha megéltem, mert tudtuk, hogy ezzel a Rangers újra európai döntőt játszhat. Nem sok olyan menedzser van a klub történetében, aki nemzetközi kupadöntőt vívott, és csak egy van, aki meg is nyerte, szerintem fantasztikus lenne, ha én lehetnék a második, aki eléri ezt. Játékosként megtapasztaltam, milyen csodálatos érzés trófeát nyerni, és menedzserként is van már több serlegem, de ez lenne a legbecsesebb.”


Tekintve, hogy a patinás, akkor 54-szeres skót bajnok Rangerst anyagi csőd miatt 2012-ben visszasorolták a negyedosztályba, nem csoda, hogy a 2011 után tavaly a bajnokságot évtizedes szünet után megnyerő együttes szurkolói óriási várakozással tekintenek az európai kupadöntő elé, amely a hazai porond után a kontinensen is helyreállíthatja a Rangers megtépázott renoméját. A döntőt felvezető sajtótájékoztatón Giovanni van Bronckhorst, a glasgow-iak holland szakvezetője ennek kapcsán is kapott kérdést.

TIZENNÉGY ÉVVEL a legutóbbi európai kupadöntője (2–0-s vereség a Zenit Szentpétervártól az UEFA-kupában) és kereken ötven évvel eddigi egyetlen európai kupagyőzelme (3–2-es siker a Dinamo Moszkva ellen a KEK fináléjában) után újra nemzetközi trófeáért mérkőzhet a Rangers FC, amely a sevillai Ramón Sánchez Pizjuán Stadionban az Eintracht Frankfurttal csatázik szerda este az Európa-liga döntőjében.

A régóta vágyott európai kupadöntő miatt különleges hangulatban készült a mindent eldöntő sevillai Európa-liga-mérkőzésre a skót s a német csapat.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A FRANKFURT–RANGERS MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik