Hét év után lesz ismét magyar érem az ökölvívó Európa-bajnokságon

Kovács Richárd (kékben) pontozással kapott ki a nyolcaddöntőben
Vágólapra másolva!
Kovács Richárd már biztosan érmes a jereváni ökölvívó Európa-bajnokságon, miután pénteken megosztott pontozással megnyerte negyeddöntőjét a 63,5 kilogrammosok között.

A nyíregyháziak kisváltósúlyú versenyzőjének egészen csütörtökig kellett várnia a bemutatkozásra az örmény fővárosban, ahol simán győzte le moldovai riválisát. Az első meccséig sokáig várt, a másodikra viszont csak egy napot kellett, mivel már a péntek délutáni programban kötelek közé kellett lépnie az izraeli Ahmad Shtiwi ellen.

A mérkőzés előzetesen kétesélyesnek tűnt, s a ringben szoros küzdelmet láthatott a publikum. Az első menet egyértelműen a magyar öklöző elképzelései szerint alakult,

a mindkét félre jellemző óvatos bokszot ugyanis rendre Kovács törte meg pontos indításokkal,

riválisának a szakaszban csupán egy-két értékelhető ütése volt, így minden pontozónál a magyar vezetett három perc után.

Kovács Richárd (kékben) egy újabb győzelemmel már-már történelmet írhat Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A másodikban Shtiwi nagyobb sebességre kapcsolt, kereste a közelharcot és lényegesen többet mozgott, mint korábban. Kovács a szakasz első felében jól törte meg ellenfele lendületét, a folytatásban azonban rendre belement az ütésváltásokba, amiből általában az izraeli jött ki jobban, teljesítményét pedig értékelték a bírók, így az utolsó három perc döntetlenről indult.

A második szünetben Bertók Róbert szövetségi kapitány határozottan kérte versenyzőjét, hogy

egyeket, kettőket üssön és ne álljon le verekedni, az elmondottakat pedig Kovács tökéletesen teljesítette.

Az utolsó szakaszban mindig beleindított Shtiwi támadásaiba, gyors ütésváltások után pedig rendre elmozgott riválisa elöl. Kovács meggyőzőbbnek tűnt ekkor, s mivel az öt pontozóból három szintén így látta, így 3-2-es megosztott pontozással győzött és készülhet a vasárnapi elődöntőre.

Kovács sikerével ismét lesz Európa-bajnoki érmese a magyar ökölvívásnak, amire Csóka Nándor 2015-ös harmadik helyezése óta nem volt példa.

Van még egy negyeddöntőse a csapatnak: a 60 kilogrammban szereplő Veres Roland szintén a délutáni programban mérkőzik meg a dán Frederik Lundgaard Jensennel.