München: itthagy a király, éljen a király?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.07.04. 20:47
null
(Fotó: Getty Images)
Agyzsibbasztó hazai és külföldi történések ide, forró nyár és még forróbb nyári események oda, ezen a nyáron sem kerülhetjük el, hogy ráncba szedjük a futball topligáinak átigazolásait, és egyáltalán nem mellékesen nagyon sok harasztot megzörgessünk. Sohasem látott árak, sohasem látott fizetések, mindenki eladó és megvehető (még mindig a labdarúgásról beszélünk), nem csoda, hogy a mai szurkoló a legváratlanabb pletyka és hír olvastán sem rezzen már meg. Nézzük, mit adott mára nekünk a nemzetközi piac és a nemzetközi szaksajtó! Az angolok és az olaszok után a szokásoknak megfelelően a németekkel folytatjuk.


A BAYERN MÜNCHEN az előző idényben megvédte bajnoki címét, pontosabban az előző idényben is, lévén a Bundesliga élén 2012 óta mindig a bajorok végeztek, végeznek. Sorozatban tizedszer lettek bajnokok, mi pedig a sorozatunkban legalább tizedszer írjuk le, hogy a Bayernnél a salátástál menetrendszerű hazavitele nem a legnagyobb cél az idényben – a Bajnokok Ligájában a csoportjukat díszlépésben nyerték meg, majd nyolc gólt hintettek az RB Salzburgnak, utána azonban nagy meglepetésre kiestek a Villarreal ellen. Tavaly is csak két kört ment a csapat tavasszal, akkor a Lazio kiütése után a PSG jelentette a végállomást, visszavágva a 2020-as BL-döntőben elszenvedett vereségért.

A párizsiak elleni fináléban Hansi Flick a Manuel Neuer – Joshua Kimmich, Jérome Boateng, David Alaba, Alphonso Davies – Thiago Alcantara, Leon Goretzka – Serge Gnabry, Thomas Müller, Kingsley Coman – Robert Lewandowski kezdőcsapattal állt ki; mint láthatjuk, nem kapkodnak a müncheniek az átigazolási piacon. Hasan Salihamidzic sportigazgató nem jött ki Flickkel, aki a szövetségi kapitányi posztra „menekült”, utóda Julian Nagelsmann lett, az egyik legtehetségesebb német vezetőedző.

A BL-aranyérmet követő nyáron Salihamidzicék belelendültek: eladták Thiago Alcantarát a Liverpoolnak, de megszerezték a Leroy Sané, Marc Roca, Bouna Sarr, Douglas Costa, Alexander Nübel, Tanguy Nianzou, Eric Maxim Choupo-Moting, Tiago Dantas sort, és profi szerződést kapott a Joshua Zirkzee, Jamal Musiala, Chris Richards trió; Nagelsmann, immáron Salihamidziccsel és az új igazgatóval, Oliver Kahnnal együtt leigazolta a Dayot Upamecano, Marcel Sabitzer, Omar Richards, Sven Ulreich kvartettet, a fiatalok közül pedig Paul Wanner, Malik Tillman és Josip Stanisic kapta meg élete nagy lehetőségét.

Az idősebb játékosok közül elengedték Jérome Boatenget és Javi Martínezt, David Alaba és ügynöke bérigényeit nem akarták kielégíteni, így a védő a Real Madridhoz távozott, ingyen – most Marc Roca, Lars Lukas Mai, Ron-Thorben Hoffmann, Niklas Süle, Corentin Tolisso és Christian Früchtl kapta meg az útilaput, de igazán csak a Süle, Tolisso páros távozása jelent érvágást a keret szempontjából.

Mindketten 2017-ben érkeztek, Tolisso 41.5 millió euróért, Süle 20 millióért; a középpályás 117 mérkőzésen 36 kanadai pontot szerzett, három komolyabb kihagyás mellett 11 kisebb sérülést szenvedett el. Sülének jobban ment, ő 171-szer lépett pályára öt év alatt, megúszta két nagyobb kihagyással, most a rivális Dortmundhoz távozott, szerződése lejártával.

A védőnek már kora tavasszal új szerződést ajánlott a Bayern, a Bild értesülései szerint bruttó tízmillió eurós bérre nemet mondott Süle. „Nem volt kis dugipénzünk, hogy örömet szerezzünk neki” – mondta (szabad fordításban) a tárgyalásokról sokatmondóan Salihamidzic. Süle szerint nem kapta meg Münchenben az őt megillető elismerést, Uli Hoeness szerint a futballista Dortmundban nem fog annyit keresni, mint amennyit a bajorok ajánlottak fel neki. A már szintén nyugdíjba vonult Karl-Heinz Rummenigge szerint az elismerés szó helyett nyugodtan lehet az euró szót használni Süle esetében...

 

 

Ezen a nyáron felkerült a profik közé a 18 éves horvát ék, a tartalékcsapatból tudásával felfelé kilógó Gabriel Vidovic, ingyen szerződtették az Ajaxtól a húszmillió eurós játékjogú, 12-szeres marokkói válogatott jobb oldali védőt és szűrőt, Nusszair Mazrauit, aki évi nyolcmillió eurót keres majd, éppen annyit, mint Benjamin Pavard... És amennyit Süle is kapott. A Barcelona a Marca és a SkySports értesülései szerint csak évi ötmilliós ajánlattal állt elő Mazrauinak, a hátvédnél nagyobb értékű „Bosman-bébit” csak kétszer tudott eddig leigazolni a München: Robert Lewandowskit és Leon Goretzkát 50, illetve 40 millió euró értékben.

Mazraui ügynöke a nagy Mino Raiola volt, most a marokkói is átkerült Rafaela Pimenta csapatába – a húszéves holland középpályással, Ryan Gravenberchhel egyetemben, érte 18.5 milliót kapott a Bayerntől az Ajax. A tízszeres válogatott futballista Tolisso helyére érkezett a keretbe, Mazraui érkezése rossz hír a Josip Stanisic, Bouna Sarr duónak.

 

 

Gravenberch is évi nyolcmillió eurót keres, plusz a bő egymilliónyi bónuszok, az amszterdamiak 5.5 millió euróban reménykedhetnek még, és a következő vételár 7.5 százaléka is az övék lesz. Az Ajaxban a középpályás négymilliót kapott évente, szintén bruttóban, tehát adózás előtt.

Bőszen ment a „kacsázás”, amikor az első híreket olvashattuk a külföldi sajtóban Sadio Manéről és a Bayernről: a 2012 és 2014 között Salzburgban játszó támadómindenes nem érezte magát rosszul a Liverpoolban, a sikerek sem kerülték el, de harmincévesen még egy új, nagy kihívásra vágyott. 32 millió euróért engedték el az angolok, kilencmillió a bónusz. Mané másik komoly kérője a PSG volt, de Leonardo sportigazgató menesztése lezárta ez az utat a szenegáli számára. Rosszul nem járt így sem ő és az ügynöke: Mané évi húszmillió eurót kap a német lapok szerint, annyit, amennyit Manuel Neuer, Thomas Müller vagy Leroy Sané.

Érkezése azt jelenti, hogy Nagelsmann a középcsatár melletti és mögötti területeken a Mané, Leroy Sané, Serge Gnabry, Kingsley Coman, Thomas Müller ötössel operálhat. Mané középcsatárként is bevethető: a Poolban 269 mérkőzésen 120 gólt szerzett, adott 48 gólpasszt, jobbszélsőként 44-szer, ékként 29-szer, balszélsőként 195-ször szerepelt. A csatársor közepéről 19 gólt szerzett, négy assziszttal, ennek később lehet még jelentősége... Érdekes, hogy csak három évre írt alá.

A fenti listát elnézve nem csoda, hogy Oliver Bierhoff, a német válogatott csapatmenedzsere megjegyezte: Mané érkezése nekik rosszul jött a világbajnoki felkészülés szempontjából.

Gravenberch sem panaszkodhat a konkurenciahiányra, Joshua Kimmich, Musiala, Goretzka és Sabitzer is a vetélytársa a védekező és középső középpályási posztokon.

Természetesen lesznek még érkezők: az RMC Sport és a Le Parisien szerint már meg is tette a Bayern az első hivatalos ajánlatot a 17 éves balszélsőért, Mathys Telért, aki nagyon eredményesen futballozott a korosztályos válogatottakban. Hétmillió eurót és bónuszokat ér ez meg a Münchennek minimum. Ousmane Dembélé iránt már régóta érdeklődik a Bayern, a francia szélső legjobb formáját Dortmundban nyújtotta, ezért lehet jó húzás szerződtetni, no és azért, mert most nincs csapata – ellenben Barcelonában bizonyította a 25 éves játékos, hogy finoman szólva sem vérprofi még. Ha valahol megkomolyodhat, az éppen München, a két másik kérője a Chelsea és a PSG. Barcelonában az éves nettó fizetése 12 millió euróról indult 2017-ben, bónuszokkal együtt maximum évi húszmilliót kaphatott volna, a hosszabbításért most elsőre bruttó húszmilliót kért aláírási pénzként, aztán évi húszmillió eurót, de nettóban!

Eddig is minimum húszmillió eurót tehetett zsebre (2019-ben emelték meg a bérét), a nagy transzfertudor, Gerard Romero szerint a katalánok utolsó ajánlata hatmillió eurós éves bér nettóban (bruttóban ez jó kétszerese) és 1.5 millió eurós bónuszkeret volt. Sokkal olcsóbb opció a 19 éves szenegáli szélső, Samba Diallo, őt a Dinamo Kijev tartalékjai közül szúrták ki a német megfigyelők.

Középcsatárposztra a tavasszal berobbanó Hugo Ekitike (Reims), a VfB Stuttgart kétméteres éke, Sasa Kalajdzic, a kanadai Jonathan David (Lille) kiszemelt a szaksajtó szerint, értük 35, 30 és 55 millió eurót kellene megmozgatni. Egy portugál lap szerint a Benfica visszautasított egy 30 millió eurós ajánlatot a 21 éves Goncalo Ramosért, akinek kérői közé tartozik a Bayern, a Newcastle, a Borussia Dortmund és a Nottingham Forest is. Negyvenmillióért már vihető a támadó, akinek ügynöke Jorge Mendes, és ez külön költségekkel jár.

 

 

Matthijs de Ligt neve rendre felbukkan a Bayernnel összefüggésben, a holland védő a szakértők szerint most mozdítható, de a Chelsea közelebb áll hozzá német oldalak szerint, bár a 120 millió eurós kivásárlási ár és a felajánlott 70 millió euró között óriási a szakadék még. A Leverkusenben bizonyító Edmond Tapsoba negyvenmillióért vihető, aláírási és ügynöki pénzekkel együtt.

A középpályára érkezhet Lipcséből Konrad Laimer, akinek a szerződése jövőre lejár, középen és a jobb oldalon is bevethető. Természetesen ebbe a csapatrészbe is akad egy tizenéves francia kiszemelt: ő Ayman Kari a PSG-ből. Laimerért egy francia lap szerint elsőre 24 millió eurót és kétmilliónyi bónuszt ajánlottak a müncheniek, de ezt a Lipcse nem fogadta el, a jól értesült újságírók 30 millió eurós „kikiáltási árról” tudnak, és arról is, hogy az osztrák játékos nem fog hosszabbítani, mert a Bayernhez szeretne igazolni.

Nagy kérdés, Cristiano Ronaldo célpont-e Münchenben: ugyan sok kritikát kap mostanában, de a Juventusban 134 mérkőzésen 101 góllal és 22 gólpasszal zárt, Manchesterben az előző idényben hat BL-mérkőzésen hat gólig, 30 bajnokin 18 gólig és három asszisztig jutott. Érdekes, hogy egy angol lap úgy tudja, már télen tárgyaltak emberei a Münchennel!

Nyilván a Bayern nem fog neki évi 29 millió eurót fizetni, hiszen a portugál már 37 esztendős, és egy ilyen erős személyiség a müncheni hierarchiába nagyon nehezen építhető be, erről sok korábbi klasszis tudna mesélni – a brit fogadóirodák szerint per pillanat az a legvalószínűbb, hogy a portugál Németországba költözik.

És a szintén örökifjú Lothar Matthäus szerint mindez nagyon szexi lenne...

 

 

Egy csöppet sem látszik sem rajta, sem a futballján, de Robert Lewandowski a nyáron betölti a 34-et. Nélkülözhetetlen a csapatból, nem is tudnánk olyan egyesületet mondani, ahol ne szorítanának neki helyet a kezdőben. Érte talán még Carlo Ancelotti is visszatérne a jó öreg 4–4–2-höz... Nem véletlenül hoztuk fel a Realt: Cezary Kucharski, Lewandowski korábbi menedzsere szerint azért is szeretne volt védence a Barcelonához igazolni, hogy bebizonyítsa, jobb csatár, mint Benzema. A lengyel szerződése jövőre lejár, ehhez képes fejedelmi a katalánok 40+5 millió eurós ajánlata, ám a bajorok 60 millió eurót kérnek – nagy kérdés, ha marad mégis a közönségkedvenc Lewa, hogyan fogadja ezt a csapat szurkolótábora.

A támadó másik exügynöke, Maik Barthel nyomán még az is felvetődött, hogy sztrájkolni fog a lengyel klasszis, ha nem engedik el.

Nem lesz olcsó mulatság pótolni a most pótolhatatlannak hitt 9-est: a Corriere dello Sport értesülései alapján a Napoli minimum 110 millió eurót kér Victor Osimhenért, aki az előző idényt 32 mérkőzésen 18 góllal zárta. A lengyel 46 mérkőzésen 50-szer volt eredményes...

Meglehet, a Ronaldótól most hivatalosan elzárkózó müncheni vezetők véleménye megváltozik, ha Lewandowski tényleg távozik, és mindenképpen igazolniuk kell egy nagy nevet a szurkolói elvárások miatt is.

Jövőre lejár Serge Gnabry szerződése, a német játékos minden eddigi ajánlatot visszautasított (az évi 19 millió eurósat is), az Arsenal érdeklődéséről már beszámoltunk, a legújabb kérője a Juventus, de a Real Madriddal, a Liverpoollal, a Manchester Cityvel és a Man. Uniteddel is hírbe hozták. Chris Richardsért a Leeds United, a Southampton és az Olympique Lyon, a 15 millióért vihető Joshua Zirkzee után a VfB Stuttgart és az Ajax (a Sport1 szerint nem számítják be Kalajdzic árába, mert a bajorok vételi szándéka nem komoly), Sabitzerért a Roma és a Fenerbahce érdeklődik.

A Sky-csoport értesülései szerint De Ligt nem akarja meghosszabbítani 2024-ben lejáró szerződését a Bayern miatt, Pavard pedig távozhat, az egyik kérője éppen a Juventus (a másik kettő pedig az Atlético Madrid és a Chelsea).

A BUNDESLIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2022 NYARA

FC AUGSBURG
Érkezett:
Arne Maier (Hertha, kölcsön után végleg, 5000000 euró), Maximilian Bauer (Greuther Fürth, ingyen), Ermedin Demirovic (Freiburg, ingyen)
Kölcsönből vissza: Maurice Malone (Heidenheim), Felix Götze (Kaiserslautern)
Távozott: Jan Morávek (szerződése lejárt), Alfred Finnbogason (szerződése lejárt), Michael Gregoritsch (Freiburg, ingyen)
Kölcsönből vissza: Andi Zeqiri (Brighton)

BAYER 04 LEVERKUSEN
Érkezett:
Adam Hlozek (Sparta Praha, 13000000)
Kölcsönből vissza: Mitchell Weiser (Werder Bremen), Joel Pohjanpalo (Caykur Rizespor), Nadiem Amiri (Genoa)
Távozott: Lucas Alario (Eintracht Frankfurt, 6000000), Julian Baumgartlinger (szl.)
Kölcsönbe: Sadik Fofana (Nürnberg), Lennart Grill (Union Berlin)

FC BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:
Sadio Mané (Liverpool, 32000000), Ryan Gravenberch (Ajax, 18500000), Nusszair Mazraui (Ajax, i.), Gabriel Vidovic (Bayern München II)
Kölcsönből vissza: Lars Lukas Mai (Werder Bremen), Joshua Zirkzee (RSC Anderlecht), Chris Richards (Hoffenheim), Ron-Thorben Hoffmann (Sunderland), Adrian Fein (Dynamo Dresden)
Távozott: Marc Roca (Leeds United, 12000000), Lars Lukas Mai (Lugano, 1600000), Ron-Thorben Hoffmann (Eintracht Braunschweig, 300000), Niklas Süle (Borussia Dortmund, i.), Corentin Tolisso (Olympique Lyon, i.), Christian Früchtl (Austria Wien), Omar Richards (Nottingham Forest, 8 500 000)

VfL BOCHUM
Érkezett:
Philipp Förster (VfB Stuttgart, 300000), Philipp Hofmann (Karlsruhe, i.), Kevin Stöger (Mainz, i.), Jacek Goralski (Kajrat Almati, i.), Jordi Osei-Tutu (Arsenal U23, i.), Konsztantinosz Sztafilidisz (Hoffenheim, 250 000)
Kölcsönbe: Saidy Janko (Real Valladolid), Ivan Ordec (Dinamo Moszkva)
Kölcsönből vissza: Silvere Ganvoula (Cercle Bruges)
Távozott: Armel Bella-Kotchap (Southampton, 10000000), Maxim Leitsch (Mainz, 3500000), Sebastian Polter (Schalke, 1500000), Robert Tesche (Osnabrück, i.), Milos Pantovics (Union Berlin, i.), Herbert Bockhorn (szl.), Danny Blum (szl.), Jürgen Locadia (szl.)
Kölcsönből vissza: Eduard Löwen (Hertha), Elvis Rexhbecaj (Wolfsburg), Konsztantinosz Sztafilidisz (Hoffenheim)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:
Karim Adeyemi (RB Salzburg, 30000000), Nico Schlotterbeck (Freiburg, 20000000), Salih Özcan (1. FC Köln, 5000000), Niklas Süle (Bayern München, i.), Marcel Lotka (Hertha, i.), Alexander Meyer (Jahn Regensburg, i.), Lion Semic (Dortmund U19), Jamie Bynoe-Gitten (Dortmund U19), Göktan Gürpüz (Dortmund U19), Sébastien Haller (Ajax, 31 000 000)
Távozott: Erling Haaland (Manchester City, 60000000), Steffen Tigges (1. FC Köln, 1500000), Roman Bürki (St. Louis City, i.), Marwin Hitz (Basel, i.), Marcel Schmelzer (visszavonult), Dan-Axel Zagadou (szl.), Axel Witsel (Atlético Madrid, i.)
Kölcsönből vissza: Reinier (Real Madrid), Marin Pongracic (Wolfsburg)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Itakura Ko (Manchester City, 5000000), Oscar Fraulo (Midtjylland, 2000000)
Kölcsönből vissza: Rocco Reitz (St. Truiden), Hannes Wolf (Swansea City)
Távozott: László Bénes (Hamburg, 1500000), Matthias Ginter (Freiburg, i.), Keanan Bennetts (szl.)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett:
Jens Petter Hauge (Milan, kv., 12000000), Lucas Alario (Leverkusen, 6000000), Mario Götze (PSV, 4000000), Kristijan Jakic (Dinamo Zagreb, kv., 3500000), Hrvoje Smolcic (HNK Rijeka, 2500000), Aurélio Buta (Antwerpen, i.), Randal Kolo Muani (Nantes, i.), Faride Alidou (Hamburg, , i.), Jérôme Onguéné (RB Salzburg, i.)
Kölcsönből vissza: Ali Akman (NEC)
Távozott: Steven Zuber (AEK Athén, kv., 1600000), Dominik Kohr (Mainz, kv., 1500 000), Rodrigo Zalazar (Schalke, kv., 1500000), Ajmen Barkok (Mainz, i.), Danny da Costa (Mainz, i.), Stefan Ilsanker (Genoa, i.), Erik Durm (Kaiserslautern), Enrique Herrero (Real Madrid U18), Martin Hinteregger (Sirnitz, i.)
Kölcsönbe: Ragnar Ache (Greuther Fürth)
Kölcsönből vissza: Sam Lammers (Atalanta)

SC FREIBURG
Érkezett:
Daniel-Kofi Kyereh (St. Pauli, 4500000), Matthias Ginter (Mönchengladbach, i.), Robert Wagner (Freiburg II), Michael Gregoritsch (Augsburg, i.), Doan Ricu (PSV, 8 500 000)
Távozott: Nico Schlotterbeck (Dortmund, 20000000), Luca Itter (Greuther Fürth, kv., 300000), Janik Haberer (Union Berlin, i.), Ermedin Demirovic (Augsburg, i.)

HERTHA BSC
Érkezett:
Jessic Ngankam (Greuther Fürth, 2000000), Jonjoe Kenny (Everton, i.), Filip Uremovic (Rubin Kazany, i.)
Kölcsönbe: Ivan Sunjic (Birmingham City), Chidera Ejuke (CSZKA Moszkva)
Kölcsönből vissza: Jordan Torunarigha (Gent), Deyovaisio Zeefuik (Blackburn Rovers), Krzysztof Piatek (Fiorentina), Javairo Dilrosun (Bordeaux), Daishawn Redan (PEC), Dodi Lukébakio (Wolfsburg), Omar Alderete (Valencia), Eduard Löwen (Bochum)
Távozott: Arne Maier (Augsburg, kölcsönből vissza, 5000000), Jessic Ngankam (Greuther Fürth, kv-, 1500000), Eduard Löwen (St. Louis City, 1000000), Anton Kade (Basel, 500000), Marcel Lotka (Dortmund, i.), Niklas Stark (Werder Bremen, i.), Isak Belfodil (szl.), Lukas Klünter (szl.), Javairo Dilrosun (Feyenoord, 5 000 000)
Kölcsönbe: Alexander Schwolow (Schalke, 300000), Daishawn Redan (Utrecht)

TSG 1899 HOFFENHEIM
Érkezett:
Finn Ole Becker (St. Pauli, i.), Grischa Prömel (Union Berlin, i.)
Kölcsönből vissza: Szargisz Adamjan (FC Bruges), Mijat Gacsinovics (Panathinaikosz), Joao Klauss (St. Truiden), Melayro Bogarde (Groningen), Konsztantinosz Sztafilidisz (Bochum), David Otto (Jahn Regensburg)
Távozott: Joao Klauss (St. Louis City, 3200000), Mijat Gacsinovics (AEK Athén, 1000000), David Otto (St. Pauli), Florian Grillitsch (szl.), Havard Nordtveit (szl.), Konsztantinosz Sztafilidisz (Bochum, 250 000), Szargisz Adamjan (1. FC Köln, 1 500 000)
Kölcsönből vissza: Chris Richards (Bayern München)

1. FC KÖLN
Érkezett:
Luca Kilian (Mainz, kv., 2000000), Steffen Tigges (Dortmund, 1500000), Eric Martel (RB Leipzig, 1200000), Denis Huseinbasic (Kickers Offenbach, 50000), Linton Maina (Hannover, i.), Kristian Pedersen (Birmingham City, i.), Szargisz Adamjan (Hoffenheim, 1 500 000)
Kölcsönből vissza: Dimitriosz Limniosz (Twente)
Távozott: Salih Özcan (Dortmund, 5000000), Yann Aurel Bisseck (Aarhus, 670000), Tomás Ostrák (St. Louis City, i.), Louis Schaub (Hannover, i.), Jannes Horn (szl.)

RB LEIPZIG
Érkezett:
Xaver Schlager (Wolfsburg, 12000000), Janis Blaswich (Heracles Almelo, i.)
Kölcsönből vissza: Ilaix Moriba (Valencia), Frederik Jäkel (Oostende), Brian Brobbey (Ajax), Ademola Lookman (Leicester City), Alexander Sörloth (Real Sociedad), Tim Schreiber (Hallescher FC), Dennis Borkowski (Nürnberg), Eric Martel (Austria Wien), Yvon Mvogo (PSV), Tom Krauss (Nürnberg)
Távozott: Hvang Hi Csan (Wolverhampton, kölcsön után végleg, 16700000), Eric Martel (1. FC Köln, 1200000), Sidney Raebiger (Greuther Fürth), Philipp Tschauner (visszavonult), Tyler Adams (Leeds United, 17 000 000), Yvon Mvogo (Lorient)
Kölcsönbe: Tom Krauss (Schalke, 500000), Josep Martínez (Genoa), Dennis Borkowski (Dynamo Dresden), Frederik Jäkel (Bielefeld), Tim Schreiber (Holstein Kiel)

1. FSV MAINZ 05
Érkezett:
Maxim Leitsch (Bochum, 3500000), Marcus Ingvartsen (Union Berlin, kv., 2300000), Delano Burgzorg (Heracles Almelo, kv., 2000000), Dominik Kohr (Eintracht Frankfurt, kv., 1500000), Anthony Caci (Racing Strasbourg, i.), Ajmen Barkok (Eintracht Frankfurt, i.), Danny da Costa (Eintracht Frankfurt, i.), Angelo Fulgini (Angers, 7 000 000)
Kölcsönből vissza: Edimilson Fernandes (Young Boys), Jonathan Meier (Hansa Rostock), Issah Abass (HNK Rijeka), Marlon Mustapha (Admira Wacker), Dimitri Lavalée (St. Truiden), Ronaël Pierre-Gabriel (Brest)
Távozott: Jeremiah St. Juste (Sporting CP, 9500000), Luca Kilian (1. FC Köln, kv., 2000000), David Nemeth (St. Pauli, 1300000), Dimitri Lavalée (Mechelen, 750000), Jonathan Meier (Dynamo Dresden, 200000), Kevin Stöger (Bochum, i.), Jean-Paul Boëtius (szl.), Daniel Brosinski (szl.), Moussa Niakhaté (Nottingham, 10 000 000)
Kölcsönből vissza: Paul Nebel (Karlsruhe)

FC SCHALKE 04
Érkezett:
Thomas Ouwejan (AZ, kv., 2000000), Sebastian Polter (Bochum, 1500000), Rodrigo Zalazar (Eintracht Frankfurt, kv., 1500000), Tobias Mohr (Heidenheim, 1000000), Florent Mollet (Montpellier, 500000), Marvin Pieringer (Freiburg II, 500000), Justin Heekeren (Oberhausen, 180000), Leo Greiml (Rapid Wien, i.), Cédric Brunner (Bielefeld, i.), Maja Josida (Sampdoria, i.)
Kölcsönbe: Tom Krauss (RB Leipzig, 500000), Alexander Schwolow (Hertha, 3000 000)
Kölcsönből vissza: Hamza Mendil (Gaziantep), Rabbi Matondo (Cercle Bruges),Timo Becker (Hansa Rostock), Can Bozdogan (Besiktas), Ozan Kabak (Norwich City), Amin Harit (Marseille), Nasszim Budzsellab (Ingolstadt)
Távozott: Timo Becker (Holstein Kiel, 460 000), Salif Sané (szl.), Martin Fraisl (szl.), Rabbi Matondo (Rangers, 3 000 000), Levent Mercan (Karagümrük, kv.), Hamza Mendyl (Leuven, i.)
Kölcsönbe: Nasszim Budzsellab (HJK Helsinki), Reinhold Ranftl (Austria Wien)
Kölcsönből vissza: Itakura Ko (Manchester City), Marvin Pieringer (Freiburg II), Darko Csurlinov (VfB Stuttgart), Andreas Vindheim (Sparta Praha)

VfB STUTTGART
Érkezett:
Konsztantinosz Mavropanosz (Arsenal, kv., 3200000), Ito Hiroki (Júbilo Ivata, kv., 600000), Josha Vagnoman (Hamburg, 3 700 000), Juan José Perea (PASZ Jannina, 2 400 000)
Kölcsönből vissza: Philipp Klement (Paderborn), Darko Csurlinov (Schalke), Maxime Awoudja (WSG Tirol)
Távozott: Pablo Maffeo (Mallorca, kv., 3000000), Philipp Förster (Bochum, 300000), Erik Thommy (Kansas City, i.), Alexis Tibidi (VfB Stuttgart II), Daniel Didavi (szl.)
Kölcsönbe: Alexis Tibidi (Altach)
Kölcsönből vissza: Omar Marmus (Wolfsburg)

1. FC UNION BERLIN
Érkezett:
Jordan Siebatcheu (Young Boys, 6000000), Jamie Leweling (Greuther Fürth, 4000000), Milos Pantovics (Bochum, i.), Tim Skarke (Darmstadt, i.), Paul Seguin (Greuther Fürth, i.), Janik Haberer (Freiburg, i.), Danilho Doekhi (Vitesse, i.)
Kölcsönbe: Lennart Grill (Leverkusen)
Kölcsönből vissza: Rick van Drongelen (Mechelen), Pawel Wszolek (Legia Warszawa), Tymoteusz Puchacz (Trabzonspor)
Távozott: Taiwo Awoniyi (Nottingham Forest, 20500000), Marcus Ingvartsen (Mainz, kv., 2300 000), Grischa Prömel (Hoffenheim, i.), Suleiman Abdullahi (IFK Göteborg, i.), Andreas Luthe (Kaiserslautern), Leon Dajaku (Sunderland, kv., 1000 000), Bastian Oczipka (szl.), Anthony Ujah (szl.), Pawel Wszolek (Legia Warszawa, i.)

SV WERDER BREMEN
Érkezett:
Jens Stage (Köbenhavn, 4000000), Oliver Burke (Sheffield United, i.), Niklas Stark (Hertha, i.), Amos Pieper (Bielefeld, i.), Lee Buchanan (Derby County, i.)
Kölcsönből vissza: Jan-Niklas Beste (Jahn Regensburg), Benjamin Goller (Karlsruhe)
Távozott: Maik Nawrocki (Legia Warszawa, kv., 1500000), Jan-Niklas Beste (Heidenheim, 350000), Ömer Toprak (Antalyaspor, i.)
Kölcsönből vissza: Mitchell Weiser (Leverkusen), Roger Assalé (Dijon), Lars Lukas Mai (Bayern München)

VfL WOLFSBURG
Érkezett:
Jakub Kaminski (Lech Poznan, 10000000), Bartol Franjic (Dinamo Zagreb, 7500000), Patrick Wimmer (Bielefeld, 5000000), Kilian Fischer (Nürnberg, 2500000)
Kölcsönből vissza: Josuha Guilavogui (Bordeaux), Josip Brekalo (Torino), Marin Pongracic (Dortmund), Omar Marmus (Stuttgart), Elvis Rexhbecaj (Bochum)
Távozott: Xaver Schlager (RB Leipzig, 12000000), John Anthony Brooks (szl.)
Kölcsönből vissza: Dodi Lukébakio (Hertha)

Vastaggal az elmúlt hét átigazolásai, lezárca csütörtökön reggel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik