A PSG-ben folyton kifütyülik Messit, de mit érdekli, amig ennyi pénzt kap

fbl TOPSHOTS Horizontal HEADSHOT FOOTBALL
TOPSHOT - Paris Saint-Germain's Argentinian forward Lionel Messi looks on prior to the French L1 football match between Paris-Saint Germain (PSG) and Girondins de Bordeaux at The Parc des Princes Stadium, in Paris on March 13, 2022. (Photo by Alain JOCARD / AFP)
Vágólapra másolva!
Egyre hosszabbra nyúlik a világ élvonalába tartozó sportolók pályafutása. Ma már nem ritka, hogy a világsztárok akár 35, 40 éves koruk felett is aktívak maradnak. Régen szinte elképzelhetetlen volt, hogy 30 vagy 35 év feletti sportolók nemhogy még mindig aktívak, de uralják a maguk sportágát. Annyit fejlődött az orvostudomány, a táplálkozás, a rehabilitáció, hogy olyan klasszisok futkároznak még a focipályákon, a kosárpalánkok alatt vagy a teniszpályákon, akik már közel vannak a 40-hez vagy már túl is vannak rajta. Most a világ (egyik) legjobb focistája csatlakozott a +35-ös klubhoz, ugyanis június 24-én Lionel Messi is betöltötte 35. életévét. A hétszeres aranylabdás sem úgy tűnik, mint, aki a visszavonuláson töri a fejét, készül a szezonra és a katari vb-re. Összeszedtünk tíz olyan sportolót, akin nem fog az idő, aki a mai napig sportága meghatározó alakja, és még mindig a fiatalokat meghazudtoló módon nyüstöli magát.

Egy kicsit kalandozzunk vissza a múltba. Természetesen régen is akadtak olyan sportolók, akiken nem fogott az idő. Vannak speciális sportágak vagy posztok, ahol el lehet nyújtani egy-egy pályafutást. Jellemzően ilyen például a jégkorong, ahol igazi matuzsálemeket is lehet találni. Jaromír Jagr például még 50 évesen is jégkorongozik a cseh Kladno együttesében, igaz 45 évesen még az NHL-ben szerepelt. 52 éves korában vonult vissza az NHL-ben Gordie Howe, de Chris Chelios is 48 éves volt.

Ilyen extrém példákat nem találunk a focipályán, ott jellemzően a kapusok bírják a legtovább, nem ritka, hogy 40 évesen is a világ élvonalában vannak, mint mondjuk Edwin van der Sar a közelmúltból vagy Gianluigi Buffon, de Király Gábor is 40 fölött vonult csak vissza.

Az NFL-ben sem ritka a 35 év feletti játékos, de itt szinte csak és kizárólag irányítók vagy rúgójátékosok szerepelnek ennyi idősen. Új őrület lett az ökölvívásban is a pályafutások megnyújtása, de itt inkább az a hóbort jött divatba, hogy a nagy bajnokok hosszú kihagyás után egy-egy meccsre visszatérnek.

Vannak sportágak, ahol nem annyira számít a kor, ilyen például a golf vagy a darts, de ma már tényleg olyan, nagyon kemény igénybevételt jelentő sportokban is ott vannak az „öregek", mint az NBA, az országúti kerékpár (Alejandro Valverde 42 éves) vagy az úszás (Cseh László csak 36 évesen vonult vissza).

Összeállítottunk egy szubjektív listát a még ma is aktív, 35 év feletti világsztárokból. A sorrend csak a véletlen műve.

Lionel Messi

Kezdjük rögtön a listát a születésnapossal. Lionel Messi tehát júniusban lett 35 éves, rekordot jelentő hét Aranylabda tulajdonosa. 35 felett sokan már levezetni szoktak, de Messi még mindig fiatalnak tűnik a pályán.

Az talán elmondható, hogy a Barcelona után – ahol Messi gyakorlatilag minden létező rekordot átadott a múltnak – a Paris Saint-Germain, ha nem is visszalépés, de a francia bajnokság talán kevésbé megterhelő, mint a spanyol élvonal.

Messinek gyakorlatilag a Bajnokok Ligájára kell koncentrálnia, és nem mellesleg van energiája a válogatottra is, amivel tavaly nyáron végre nyert egy Copa Américát, novemberben pedig talán utolsó világbajnokságán is nagyot alkothat. Messit elkerülték az igazán komoly sérülések a pályafutása során és látszólag simán van olyan állapotban, hogy 2-3 évet még európai topligában focizzon, és még utána is eljátszogathatna Amerikában vagy Argentínában pár szezont.

Messinek talán már nem kell annyira "összetörnie" magát Párizsban mint Barcelonában Forrás: AFP/Alain Jocard

Cristiano Ronaldo

Nincs Messi nélkül Cristiano Ronaldo, vagy mondhatnánk fordítva is. A két extraklasszis egymást motiválta, főleg, amikor a Real Madridban, illetve a Barcelonában fociztak. Cristiano Ronaldo ma már 37 éves, de egészen elképesztő fizikai állapotban van. Ezt mi sem jelzi jobban, hogy a Real Madrid, majd a Juventus után éppen egy évvel ezelőtt tért vissza a világ legkeményebb bajnokságába, a Premier League-be, ahol csapata, a Manchester United legjobb játékosa lett.

Az ötszörös aranylabdás a világ legjobb góllövője lett klubszinten és a válogatottban egyaránt, zsinórban négy világbajnokságon is gólt szerzett és készül az ötödikre, esze ágában sincs visszavonulni. Manchesterben ő mutatja a fiataloknak az irányt

és nem lehet hangsúlyozni, mennyire fitt, és mennyi mindent tesz meg azért, hogy csúcsformában maradjon. Ronaldo a legidősebb játékos, aki a Bajnokok Ligájában és a világbajnokságon mesterhármast szerzett, de a Premier League-ben is triplázott a legutóbbi szezonban, 37 évesen.

Cristiano Ronaldo 37 évesen is elnyűhetetlen Forrás: cristiano/Instagram

Zlatan Ibrahimovic

Még egy focista mellett nem mehetünk el szó nélkül. Zlatan Ibrahimovic ugyan hosszú pihenőre kényszerült, ugyanis komoly térdműtétje volt, de, ha ebből is visszatér, akkor 41 évesen is focizni fog a Milanban. Ibra már sokszor elmondta, hogy ő olyan, mint Benjamin Button, azaz egyre fiatalabbnak érzi magát, de az idővel ő sem tud versenyezni. Vagy mégis? Zlatan már sokszor elhitette mindenkivel, hogy levezet, de a Paris Saint-Germain után még letette a névjegyét a Premier League-ben is, a Manchester Unitedben, majd az MLS-ből is volt visszaút számára a közvetlen élvonalba. Ibrahimovic visszatért a svéd válogatottba és a Milanba is, ahol az előző szezonban bajnoki címet szerzett úgy, hogy rendszeresen injekciózni kellett a sérült térdét, edzeni alig tudott, de így is lőtt 8 gólt 23 meccsen a Serie A-ban. Nagy kérdés tehát, látjuk-e még, de, hogy őt idézzük: „az oroszlánok másképp gyógyulnak".

Tom Brady

Tom Brady sem hiányozhat a listáról, ugyanis az NFL leghíresebb embere augusztusban már 45 éves lesz. Tom Brady rekordot jelentő hét Super Bowlt nyert, és ötször ő is lett a meccs MVP-je. A New Englanddel forrt egybe a neve, így kisebb meglepetést okozott, hogy 2020-ban nem visszavonult, hanem a Tamp Bay Buccaneers játékosa lett és nem döntött rosszul, mert a Tampával is bajnok lett. A legutóbbi szezonban fájó vereséget szenvedett a csapatával a playoffban, februárban be is jelentette a visszavonulását, de nem bírta túl sokáig türtőztetni magát, hetekkel később visszakozott és az új szezonban újra láthatjuk majd, az akkor már 45 éves zseniális játékost.

Tom Brady visszavonult, majd gyprsan meggondolta magát Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Mike Ehrmann

Serena Williams

Serena Williams nélkül sem lenne teljes a lista, már csak azért sem, mert szeptemberben már 41 éves lesz. Még nem említhető egy lapon Martina Navratilovával, aki 49 évesen is aktív volt, de Serena egyesben szeretne még komoly eredményeket elérni, míg a cseh legenda a vége felé jobbára csak párosozott. Serena hosszú sérülés után tért vissza, szinte pontosan egy évig nem teniszezett, mielőtt kiesett a wimbledoni torna első körében. Ez nem túl jó előjel, de Serena elégedett volt az erőnlétével, a meccs pedig döntő szett tiebreakben dőlt el, és főleg az amerikai ki nem kényszerített hibái miatt, egy szó, mint száz, innen még lehet visszaút Williamsnek. Serena eddig 33 Grand Slam-döntőben játszhatott, ebből 23-at meg is nyert, ami rekord. Szülése után is visszatért, azóta négy GS-döntőben szerepelt, igaz, mindegyikben kikapott. Legutóbb 2017-ben nyert Grand Slamet, az Australian Openen, az volt ott a hetedik sikere, ami szintén rekord.

Rafael Nadal

Rafael Nadal jelen pillanatban az a férfi tenisznek, mint Serena Williams a nőinek. Nadal egyedülálló módon 22 Grand Slam-trófeát nyert eddig, ráadásul már elmúlt 35, amikor idén megnyerte az Australian Opent és 36 is, amikor a Roland Garrost is, ezzel a legidősebb lett a férfi GS-győztesek közül. Pedig Nadal szinte darabokban volt, fájt mindene, a visszavonuláson sem azért gondolkodik, mert ne venné fel a versenyt a fiatalokkal, hanem azért, mert szeretne a pályafutása után is fizikailag ép életet élni. Nadal 24 éves korára megnyerte az összes nagy tornát és az olimpiát is,

Párizs egyeduralkodója 14 alkalommal nyerte meg a Roland Garrost, leírni is félelmetes, hogy összesen 112 meccset nyert a Garroson. Nadal még egy érdekes rekordot tart, összesen 23 meccset nyert az aktuális világelső ellen:

13-at Roger Federer és 10-et Novak Djokovic ellen.

Rafael Nadal 36 évesen is a csúcson Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton is a listánkra kívánkozik, hiszen már ő is 37 éves. Nála csak Fernando Alonso az idősebb a jelenlegi mezőnyből, ő 41 lesz júliusban. Hamilton kora ugyan nem kiugró, az 50-es években simán voltak 50 fölötti sofőrök is, de a modern korban nem ez a jellemző. Hamilton már hatodik az összesített listán, ami a futamokon való részvételt jelenti, és zsinórban 265 futamon indult, ami rekord. Michael Schumachert megelőzve neki van a legtöbb futamgyőzelme és pole pozíciója, és ő szerezte eddig a legtöbb pontot, még úgy is, ha a régieket a jelenlegi pontok alapján számoljuk. Az sem kizárt, hogy Hamilton úgy vonul majd vissza, hogy neki lesz a legtöbb világbajnoki címe, most ugyanis héttel áll, csakúgy, mint Michael Schumacher.

LeBron James

LeBron James neve hosszú évek óta egyet jelent a kosárlabdával és az NBA-vel. Ami korábbam Michael Jordan, majd Kobe Bryant volt a ligának az még ma is LeBron James. James 37 éves, nem ő a liga legidősebb játékosa, de azok közül, akik köré csapatot építenek, azaz franchise-playerként igen. James négy bajnoki címet szerzett három különböző csapattal, az alapszakaszban a második, a playoffban az első legtöbb pontot szerezte pályafutása során, de minden bizonnyal mindkét helyen első lesz, amikor majd visszavonul.

Úgy tűnik, az még mindig messze van, mert eltökélt célja, hogy a fiával is egy csapatban szerepelhessen majd az NBA-ben.

Lebron James minden rekordot megdönthet és a fiával is együtt kosarazhat majd Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jason Miller

Bronny a legidősebb, ő 18 éves, így hamarosan ez az álom is valóra válhat. Az, hogy egykori csapattársai gyerekei rohangálnak körülötte, az már nem is meglepő, például Shaq fia, Shareef O'Neal már ott is van a Los Angeles Lakers nyári edzőtáborában.

Marta

Meg kel még említenünk a brazil női focista, Marta nevét is, aki hosszú éveken át egyet jelentett a női labdarúgással. Marta jelenleg az Orlando focistája, a brazil válogatottban 171 meccsen 115 gólt szerzett. Marta összesen hatszor lett a világ legjobb női focistája, ő lőtte a legtöbb gólt a világbajnokságok történetében, összesen 17-et. Marta igazi brazil labdazsonglőr, akit gyakran hasonlítanak Ronaldinhóhoz vagy Peléhez, nem véletlenül, ugyanis gyors, jól cselez, szívesen lő tizenegyeseket, szabadrúgásokat. A támadósorban szinte bárhol megállja a helyét. Marta klubszinten megannyi bajnoki címet nyert, de a válogatottban sokszor nem volt szerencséje. Egyszer vb-döntőt, kétszer pedig olimpiai finálét bukott el.

Roger Federer

Roger Federer neve már kicsit kakukktojás a listán, de mindenképp idefér, hiszen augusztusban már 41 éves lesz. Federer azért lóg ki egy kicsit, mert évek óta sérülésekkel bajlódik, több műtéten is túl van. Federer legutóbb pont egy éve, Wimbledonban teniszezett, akkor a negyeddöntőig jutott, de 2020-ban és 2021-ben összesen 20 meccse volt, idén pedig tehát még pályára sem lépett. Federer 2000 óta először nincs a top 50-ben és a tervek szerint szeptemberben teniszezik majd újra. Federer összesen 31 GS-döntőben szerepelt, ez holtversenyben a legtöbb, Novak Djokoviccsal, és ezek közül 20-at nyert meg, legutóbb 2018-ban nyert Ausztráliában. Nagy kérdés, látjuk-e még valaha az igazi Federert.