Vágólapra másolva!
Sokan előre elkönyvelték, hogy a Ferencváros labdarúgócsapatának nem lesz nehéz dolga az azeri bajnok FK Qarabag ellen a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában. Bár az első - idegenbeli meccsen - biztató döntetlent (1-1) ért el a Fradi, a visszavágón szinte az első perctől kezdve nem volt esélye és az ellenfél simán jutott be a BL-playoffba. Ez a párharc tökéletesen megmutatta azt is, hogy miért nem érnek sokat a különféle statisztikai oldalak mutatói és miért kell visszafogottan kezelni azokat az adatokat, amelyek az egyes csapatok összértékét mutatják meg nekünk.

Semmit sem érő futballbiblia

Sok, magát elemzőnek gondoló szaki Bibliája lett a Transfermarkt oldala, amelyet előszeretettel nevezünk mértékadónak. Holott az egész nem más, mint játék a számokkal, vagy olyan altató, amely tényleg nagyon könnyen álomba ringatja az embert. Ez történt most is a Fradi-Qarabag párharc előtt, hiszen elég volt csak ránézni a két csapat keretének összértékére, hogy mindenki megnyugodjon.

  • Ferencváros: 40.5 millió euró
  • Qarabag: 14.08 millió euró

A különbség közel háromszoros, azaz itt nem lehet baj - szajkózták úton-útfélen. Arról sokkal kevesebb szó esett, hogy az azeri bajnokcsapat évek óta rendszeres résztvevője valamelyik európai kupa csoportkörének.

A számok a Fradi mellett szóltak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Igaz, ez most már a Fradiról is elmondható (az idei lesz sorozatban a negyedik csoportkörös szereplés), de az azeriek ebből a szempontból is sokkal rutinosabbak voltak. Érdemes megnézni azt is, hogyan szerepeltek és milyen csapatok ellen játszottak.

Csoportkörök és csoportkörök

Az azeri együttes a 2014-15-ös szezonban játszott először csoportkörben (ez azt jelenti, hogy az idei szezon volt nekik egymás után a kilencedik, hogy elérték ezt a szakaszt), amikor kis híján egyből a Bajnokok Ligája főtáblájára kerültek. A holland Twente ellen a BL-playoffban kétszer játszottak döntetlent (0-0, 1-1) és csak az idegenben lőtt gól miatt jutott tovább a holland csapat.

A Qarabag így az Európa-liga csoportkörben találta magát, ahol a francia Saint-Étienne, az olasz Internazionale és az ukrán Dnyipro csapatával kerültek össze.

Innen nem jutottak tovább, de nem is lettek utolsók, harmadik helyen végeztek a csoportban.

2015-16: Megint az Európa-liga csoportkörben szerepelnek, ahol a belga Anderlecht, a francia Monaco és az angol Tottenham ellen szerepelnek. Ez nekik mindenképpen halálcsoport volt, egy győzelmet értek el (az Andrerlecht ellen), végül a csoport negyedik helyén zártak és nem jutottak tovább.

2016-17: Fiorentina, PAOK Szaloniki, Liberec. Ez volt az az Európa-liga csoport, amelybe besorolást kapott a Qarabag. Itt a harmadik helyen zártak, úgy, hogy a PAOK csapatát otthon és idegenben is legyőzték. Az olasz Firorentina kétszer elverte őket, a Liberec elleni 3-0-s vereség pecsételte meg a sorsukat.

A Qarabag jobb csapat, mint azt sokan gondolták volna Fotó: Csudai Sándor - Origo

2017-18: Az első szezon, amikor bejutottak a Bajnokok Ligája csoportkörébe. A playoffban a dán bajnok Koppenhágát verték ki, majd brutális sorsolást kaptak, mert a BL-csoportban az olasz Roma, az angol Chelsea és a spanyol Atlético Madrid került az útjukba. A spanyolok ellen kétszer is döntetlent értek el - a másik négy meccsen kikaptak - ez a két pont a csoport utolsó helyére volt elég. De a két döntetlen azt jelentette, hogy nem kaptak ki Madridban.

2018-19: Arsenal, Sporting Lisszabon, Poltava. Ez volt az Európa-liga csoportkör, amibe bekerültek, miután a BL-playoffban a moldovai Sheriff állta az útjukat. Ez a csoportkör nem hozott nekik sok szerencsét, csak az ukrán Poltavát verték meg egyszer, s ezzel a csoport negyedik helyén végeztek.

2019-20: A spanyol Sevilla, a ciprusi APOEL és a luxemburgi Dudelange mellé kerültek be az Európa-liga csoportkörébe,

látszólag tehát szerencsés sorsolást kaptak, de csak a harmadik helyen végeztek,

mert összesen egy győzelmet értek el a luxemburgi bajnok ellen.

2020-21: A spanyol Villareal, a török Sivasspor és az izraeli Maccabi Tel-Avív volt az ellenfelük az Európa-liga csoportkörben. Ez sem tűnt megoldhatatlan feladatnak, de abban az évben nagyon rosszul szerepeltek, győzelem nélkül a csoport negyedik helyén végezve estek ki.

2021-22: Az újonnan megalakult Konferencia Ligában indultak és első alkalommal jutottak el a tavaszi, egyenes kieséses szakaszig. A selejtezőben az izraeil Ashold, a ciprusi Limasszol, a skót Aberdeen ellen jutottak tovább, majd bekerültek a svájci Basel, a kazah Kairat és a ciprusi Omonia Nicosia mellé.

A csoport második helyén végeztek,

az egyenes kieséses szakaszban pedig az egykori BL-győztes, francia Marseille állította meg őket.

A francia sztárcsapatnak sem volt könnyű dolga ellenük Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Resul Rehimov

2022-23: A BL-selejtezőjében előbb a lengyel bajnok Lech Poznant, majd a svájci első FC Zürichet verték ki, azaz náluk - papíron - sokkal többet érő csapatokat, ezután jött a Fradi elleni párosmeccs, amelyet szintén hoztak. Most pedig arra várnak, hogy a cseh bajnok Viktoria Plzen együttesével mérkőzzenek meg a BL főtáblájáért.

Újra lehet Fradi-Qarabag

Az az érdekes helyzet is előállhat, hogy az Európa-liga főtábláján újra összekerülhet a két csapat. Ehhez az kell, hogy a Fradi legyőzze az ír Shamrock Rovers együttesét és a Qarabag ne jusson tovább a Plzen ellen. Ebben az esetben mindketten az Európa-liga főtáblájára kerülnek. Ha nem lesznek azonos kalapban, akkor összejöhet egy olyan csoport, amiben a magyar és az azeri bajnok is helyet kap. A 2019-20-as idényben éppen ez történt a Fradival, amikor az El-csoportkörben újra összetalálkozott a BL-selejtező első fordulójában búcsúztatott bolgár Ludogoreccel.

Az edző személye

Gurban Gurbanov 2008 óta edzője az FK Qarabag csapatának. A nemzetközi futballban - még ezen a szinten is - nagyon ritka, hogy valaki egyhuzamban 14 szezont húzzon le ugyanannál a csapatnál. Példák persze vannak, elég csak Sir Alex Ferguson, vagy Arséne Wenger nevét említeni. Ugyanakkor egy olyan országban, amely nem meghatározó az európai labdarúgásban (és Azerbajdzsán ilyen) tényleg ritka ez az állandóság.

Az is figyelemreméltó tény, hogy ez az ember már több mint 5100 napja ül ugyanannak a csapatnak a kispadján.

Gurban Gurbanov hosszú ideje élvezi a klubvezetés bizalmát Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gurbanov teljesen új stratégiát vázolt fel a csapat vezetői számára. Azt mondta, hogy nem kell szakmányban igazolni a külföldi játékosokat, hanem hazai tehetségeket kell nevelni. Nem véletlen, hogy a Fradi elleni BL-visszavágón hat azeri játékos volt a csapatában. Gurbanov ma már Azerbajdzsán legsikeresebb futballedzője.

Ezért jutott tovább a Qarabag

Mindaz, amit eddig leírtunk, tökéletes bizonyíték arra, hogy olyan csapat ütötte el a Fradit a továbbjutástól, amelyik az európai kupaporondon sokkal nagyobb rutinnal rendelkezik a magyar bajnoknál. Ettől persze még nem kellett volna kiesni, de azért azt semmiképpen nem lehet mondani, hogy egy eleve esélytelen, kutyaütő csapat búcsúztatta volna el a magyar bajnokot. A Fradinak éppen a Qarabag lehet az a példa, amely megmutatja, hogy az évek során megszerzett nemzetközi kuparutin mennyire sokat érhet egy-egy ilyen, végletekig kiélezett párharcban.