Legyőzte az ősi riválist Hollandia, és a csoport élén végzett

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.09.25. 20:40
null
Ezzel dőlt el (Fotó: AFP)
Hollandia 1–0-ra megverte odahaza az örök rivális Belgiumot a Nemzetek Ligája A-ligájába, és bejutott a sorozat négyes döntőjébe! Lengyelország a kieső Wales elleni 1–0-s győzelemmel biztosította harmadik helyét a csoportban.

NEMZETEK LIGÁJA
6. FORDULÓ
A-LIGA
4. CSOPORT
Hollandia–Belgium 1–0 (0–0)
Amszterdam,
Johan Cruyff Aréna, 53 000 néző. Vezette: A. Taylor (angol)
Hollandia: Pasveer – J. Timber (De Vrij, 66.), Van Dijk, Aké (Malacia, a szünetben) – Dumfries, Berghuis (Gakpo, 31.), De Roon, Blind, Klaassen (Gravenberch, 90+2.) – V. Janssen (K. Taylor, a szünetben), Bergwijn. Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
Belgium: Courtois – Debast, Alderweireld, Vertonghen – Meunier (Carrasco, a szünetben), Am. Onana (Tielemans, 74.), Witsel, Castagne (Lukebakio, 82.), De Bruyne, E. Hazard (Trossard, 64.) – Batshuayi (De Ketelaere, a szünetben). Szövetségi kapitány:Thierry Henry (Roberto Martínez eltiltott)
Gólszerző: Van Dijk (73.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Louis van Gaal a harmadik ciklusát tölti a holland válogatott élén, és azzal a céllal vezényelte pályára a nagy rivális belgák ellen az oranjét, hogy „korszakbeli” 15. mérkőzésén is megőrizzék a veretlenségüket, és ezzel megnyerjék a csoportjukat – és a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe jussanak.

A tartalékos oranje kényelmes helyzetben volt, ugyanis júniusban 4–1-re győzött Belgiumban, az utolsó fordulót pedig hárompontos előnnyel várta, azaz arra kellett csak vigyáznia, hogy ne kapjon ki nagyon. A hazaiak kezdőjében hat ajaxos játékos volt, legutóbb ez 1996-ban fordult elő, a franciák elleni mérkőzésen (Van Gaal akkor az Ajax trénereként dolgozott), a kapuban ismét a nemzeti csapatban minap 38 esztendősen debütáló Remko Pasveer állt.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

Eden Hazard és Michy Batshuayi egy-egy kisebb, Axel Witsel egy nagyobb helyzetet hagyott ki az első félidőben, Pasveernek egyszer kellett csak nagyot védenie, már a szünet után, Amadou Onana közeli lövésénél. Nagyon nem ment a holland támadóknak, Vincent Janssen, Davy Klaassen és Steven Bergwijn közül csak utóbbi jelentett némi veszélyt az ellenfél kapujára, de ő sem sokat. Cody Gakpónak már sokkal jobban ment, szöglete után leállt a teljes belga védelem, Virgil van Dijk fejes gólja pedig eldöntötte a csoportelsőség sorsát.

Charles De Ketelaere és Yannick Carrasco beállása sem segített a belgákon, igaz, így is majdnem döntetlenre mentették a mérkőzést, de a szintén csereként pályára lépő szélső, Dodi Lukebakio ollózása a kapufán csattant: sikeresnek bizonyult Van Gaal újabb visszatérése, a nagy vizsga a vb-n és a négyes döntőben vár az oranjére.

A hazai győzelemmel az is eldőlt a hírek szerint, hogy a négyes döntőnek Hollandia ad majd helyszínt. 1–0

A csoport másik mérkőzésén
Wales–Lengyelország 0–1
(Swiderski 58.)

A csoport végeredménye
1. Hollandia65114–6+816
2. Belgium631211–8+310
3. Lengyelország62136–12–67
4. Wales6156–11–51

PERCRŐL PERCRE

A legtöbb siker az oranje élén!


50 meccs óta nem voltak erre példa: nem szereztek gólt a belgák!



90+6. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+5. perc Szép, KAPUFA! Lukebakio gondol egyet, és az ötösről kapura ollózza Trossard bal oldali beadását, ballal. Majdnem csodagól a bal felsőbe, de csak majdnem!

90+3. perc Dumfries elfut a jobb szélen, a beadását

nem találja el jobbal az ötösön Bergwijn! Alderweireld blokkolt szépen.

90+2. perc Ryan Gravenberch be, Klaassen le, karmestercsere.

Négy perc a ráadás.

90. perc
Gakpo jobb oldali beadását kivetődve elüti az érkező hollandok elől Courtois!

89. perc De Bruyne távoli ívelése kapuscsemege.

87. perc Gakpo megvillan, két jó csel után Klaassen elé passzol, aki jobbról, hat méterről jobbal Courtois-ba lő!

84. perc Tielemansnak odarúg hátulról Kenneth Taylor, sárga lap.

82. perc Timothy Castagne le, Dodi Lukebakio be, az utolsó belga csere ma.

82. perc Yannick Carrasco hosszasan reklamál, nem is hiába: kap egy sárga lapot!

78. perc Castagne lő jobbal tízről, jobbról, éles szögből nem sokkal a hosszú alsó mellé.


77. perc Davy Klaassen kap sárga lapot reklamálásért.

75. perc Dumfries passzol Gakpóhoz, aki jobbal Bergwijn elé tolja váratlanul a labdát, laza csípőmozdulattal, aki tízről jobbal milliméterekkel lő a bal felső sarok mellé. Van Gaal felugrott, azt hitte, gól...

74. perc Carrasco lő kissé balról, 19 méterről jobbal a bal alsó sarok mellé.

74. perc Youri Tielemans be, Onana le.


73. PERC VEZETNEK A HAZAIAK, a bal oldali Gakpo-szögletet az ötösről, középről a jobb alsóba fejeli Virgil van Dijk. Courtois megállt, Onana és Debast is: 1–0!

71. perc Bergwijn lő jobbal 13-ról, kissé jobbról a kapus ölébe, majd szinte ugyanonnan rosszul ad be középre Janssen elé Taylor, de közbelép Witsel.

66. perc De Bruyne csodás passzát Onana jobbal kapura teszi kissé jobbról, öt méterről, de hatalmas vetődéssel eléri a labdát a jobb sarok előtt Pasveer!

66. perc Verthongen bal oldali beadását kifejeli középről Onana.

66. perc Stefan de Vrij be, Timber le.

64. perc Leandro Trossard váltja őt.

62. perc De Roon nagyot rúg Hazard-ba, ápolás.

60. perc Hazard passza után Carrasco ballal lő 11-ről, kissé balról, de közbevetődik Dumfries.

59. perc Malacia nem figyel, De Bruyne ballal 17-ről kapura lőne, de közbelép azonnal, és blokkol is Van Dijk.

Gakpo adta be a kornert.

53. perc Kissé balról, 14 méterről ballal kapura lő Taylor, blokkol Castagne, a bal oldali kornert pocsékul találja el fejjel a rövid oldali ötössarkon Dumfries.

50. perc És véd egy nagyot! Carrasco tétovaságát kihasználja Dumfries, és jobbal kapura lő az ötös jobb sarkáról, de eléri a labdát a jobb, azaz a túlsó alsó sarok előtt Courtois, ujjheggyel!

Folytatja.

46. perc Courtois csukafejessel ment a 16-os előtt Dumfries elől, majd a védő térdének esik fejjel. Ápolás, melegít Mignolet.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Yannick Carrasco és Charles De Ketelaere be, Meunier és Batshuayi le. Hamis 9-essel innentől a belgák.

46. perc Tyrell Malacia és Kenneth Taylor be, Aké és Janssen le.

Hatásos lesz?


Hűha! Egy emberen nincs szemüveg, akinek a neve magyaruk vakot jelent

Nem bírta az izgalmakat az óra sem


45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

43. perc Batshuayi nem figyel egy holland szögletnél, a rossz passza után az ötös bal sarkáról nagyon rosszul találja el ballal a labdát.

42. perc Debast szereli acélkeményen a 16-os jobb sarka előtt Debast, ápolás. Zeno Debast 18 éves, ez a 2. meccse a válogatottban az Anderlecht bekkjének.

A belga kezdőcsapat átlagéletkora: 29.4 év!


Öregfiúk


37. perc Paasver fogja Onana jobblábas, a 16-os elől megküldött lövését is.

Forma: 13 meccsén 19 kanadai pontnál tart az eindhoveniek színeiben!

A balszellő Gakpo gólt lőtt e sorozatban a lengyeleknek és a walesieknek is az előző két meccsén, a PSV ászáért sorban áll a fél PL.

34. perc Dumfries most sem figyel, De Bruyne ívelését a 16-os bal sarkáról mellel Castegne elé teszi, aki jobbal 17-ről jócskán a bal felső sarok mellé lő.

A már ősz hajú Pasveer ezzel a második legidősebb holland labdarúgó lett a Twente korábbi kapusa, Sander Boschker után, aki pályára lépett nemzeti csapatában, hiszen Boschker 2010-ben 39 évesen és 224 naposan játszott Ghána ellen a dél-afrikai világbajnokságon.

(Fotó: AFP)

Mint a jó bor – ezt is mondhatnánk az Ajax kapusára, a háromszoros holland bajnok Remko Pasveerre, aki 38 évesen és 318 naposan érett meg rá, hogy bemutatkozzon hazája válogatottjában, a Lengyelország elleni idegenbeli Nemzetek Ligája-mérkőzésen.

32. perc Kimarad, De Bruyne szabadrúgását az ötösről jobbal a kapus kezébe pöccinti Witsel!

31. perc Cody Gakpo váltja Berghuist.

Berghuis szédül, lesétál a pályáról, csere lesz. Van Gaal rögtönzött osztályfőnöki órát tart közben a kispadok előtt. Ő is jelzi: csere lesz.

27. perc Helyzet, a Bergwijn indította, Debastot kicselező Janssen megvillan a bal oldalon, ballal szépen ad be, de ballal a léc fölé lő ballal 12-ről, kissé jobbról Dumfries.

20. perc Ballal 36-ról a bal felsőbe lőne egy kissé balról jövő szabadrúgást Berghuis, de figyel Courtois.

17. perc Mellé, Janssen jobbal nem sokkal lő a jobb felső sarok mellé kissé jobbról, 24 méterről.

15. perc Berghuis remek passzát rosszul veszi át a 16-oson belül Janssen, oda a helyzet.

14. perc De Bruyne passzát az akciót indító, labdát szerző Batshuayi ballal a kapusba rúgja az ötös bal sarkáról. ZICCER!

12. perc Klaassen jobbról középre ad, de elfejelik a labdát az ötös és Janssen elől.

11. perc Van Dijk mesés emelése picit hosszú az előrefutó Blindnek. Id. Blind a kispadon ül ma, Edgar Davids mellett.

10. perc
Timbert megelőzi Castegne a 16-os előtt, de közbelép Aké.

Egy kis örökmérleg: 128 meccs, 56 holland és 41 belga sikerrel, 284, ill. 221 góllal.

Az oranje 1997 óta nem nyert odahaza a belgák ellen, akkor Patrick Kluivert is betalált a három egyre végződő vb-selejtezőn Rotterdamban.

Walesben legutóbb piros lapot kapott Roberto Martínez, a belga kispadot most egy bizonyos Thierry Henry vezeti.

6. perc Timothy Castagne kap sárga lapot Dumfries elökéséért.

5. perc Castagne távoli lövését blokkolja Timber.

4. perc Helyzet, Onana megvillan a jobb szélen, jobbról középre ad, Hazard jobbal 13-ról, középről jócskán a léc fölé lő.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta narancssárgában, a vendégek tiszta fehérben.



Memphis Depay, Frenkie de Jong és Teun Koopmeiners sérülés miatt biztosan kihagyja a belgák elleni találkozót, a helyükre Brian Brobbey-t és Ryan Gravenberchet hívta be a szakvezető. „Frenkie de Jong és Memphis Depay számára a végsőkig fenntartok két helyet a vb-re utazó keretben, ám tudniuk kell, csak teljesen fitt játékosokra számítok a tornán. A holland válogatott nem rehabilitációs központ, azonban ha százszázalékos állapotban lesznek, ők is jönnek velünk Katarba.”

„Ez az utolsó meccsünk a világbajnokság előtt, veretlenül akarunk utazni Katarba. Ezt elmondtam a fiúknak is, azt hiszem, megértették, biztosan győzünk Belgium ellen.”


Louis van Gaal már a harmadik ciklusát tölti a nemzeti együttes élén, legutóbb tavaly augusztusban vette át a csapat irányítását, azóta veretlen a válogatott: tizennégy mérkőzésen tíz győzelem és négy döntetlen a mérlege. A 71 éves szakvezető nem akar kikapni vasárnap sem.

„Hogy Belgium képes lesz-e három góllal legyőzni minket? – kérdezett vissza a mérkőzés előtti hivatalos ajtótájékoztatón a hollandok szövetségi kapitánya. – Őszinte leszek: egyáltalán nem számítok erre. Ha ez bekövetkezik, megérdemlik a csoport első helyét. Azonban hiszek a játékosaimban, jól felkészítettem őket, maximálisan koncentrálnak majd a találkozón. Belgium mindig ugyanazt a futballt játssza, nem hiszem, hogy vasárnap változtat majd.”


Louis van Gaal, a holland válogatott szövetségi kapitánya tavaly augusztus óta irányítja a nemzeti együttest, azóta veretlen a csapat, a szakember Belgium ellen is folytatná a jó sorozatot.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

JÖN AZ ÚJABB NÉMETALFÖLDI RANGADÓ! Amikor a holland és a belga válogatott találkozik egymással, bizony parázs csatára van kilátás. A két együttes párharcának nagy hagyománya van, eddig 128-szor csaptak össze egymással. A mérkőzést a hazai pályán játszó Hollandia várja jobb helyzetből, a Louis van Gaal irányította együttes júniusban 4–1-re győzött Belgiumban, három ponttal vezeti a csoportot a rivális előtt, így fél lábbal már a Nemzetek Ligája négyes döntőjében érezheti magát.

Louis van Gaal: Legyőzzük Belgiumot!

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A HOLLANDIA–BELGIUM MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik