Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 dolog, amit a sütőtökről tudnod kell

default user icon
MME
Sütve és főzve, sósan és édesen egyaránt az őszi–téli hónapok megunhatatlan kedvence a sütőtök. Ismerd meg a legfontosabbakat a vásárlásával és elkészítésével kapcsolatban!

1. A legismertebb sütőtökfajták

Nagydobosi: Nagy, lapított gömb alakú, erősen bordázott, szürkés héjú kabaktermése többnyire 5-10 kg-ot nyom, de óriás példányok is teremnek. Akkor szedik, amikor a dér már megcsípte. Ilyenkor a legfinomabb az íze, amely kissé édeskés. Kemény, 4-5 cm vastag narancssárga húsa minden tökös ételhez kiváló.

Kanadai, más néven sonkatök: A 2-4 kg-os, megnyúlt körte alakú, sima héjú termés húsa élénk narancssárga színű. A hazai fajtákhoz képest kevésbé karakteres, kissé vizes ízű. Jó alap lehet leves, saláta, ivólé és főzelék készítéséhez.

Hokkaidó-tök: A Hokkaidó szigetéről elnevezett hagyma alakú, harsány narancsszínű japán fajta jellemzően kisméretű, de elérheti az 5 kg-ot. Intenzív, édes íze van, és ehető a héja. Sütésre, krémlevesnek, pürének is alkalmas, továbbá kiválóan tölthető.

2. Így ismerd fel, hogy érett-e

Az érett sütőtöknek száraz a kocsánya, kemény a héja, és ütögetésre kongó hangot ad. Ne vedd meg, ha zöld a kocsánya vagy ha körömmel be tudod nyomni a héját! Csak ép héjú, benyomódásoktól mentes példányt vásárolj! Szeleteltből olyan darabot válassz, amelyiknek erőteljes narancssárga a színe és legalább 2-3 cm vastag, tömör a húsa!

3. Így tárold a sütőtököt

Az egész termést szobahőmérsékleten tarthatod 1-2 hétig. Miután a héja kissé összeszáradt, vidd át egy 10-13 fokos helyiségbe, ahol további minimum 3 hónapig tárolhatod. A megkezdett, majd a vágási felületén folpakkal letakarva a hűtőbe tett tököt 1 héten belül, a folpakba csomagolt tökszeleteket 3 napon belül használd fel.

4. Így hámozd meg

A sütőtökös ételek elkészítése előtt a tök héját - a Hokkaidó fajta kivételével - minden esetben el kell távolítani. Először vágd félbe a termést egy éles konyhakéssel. Ezután evőkanállal kapard ki a magokat (ne dobd ki!) és a rostos részt. A kivájt részeket fektesd vágódeszkára, majd késsel vagy zöldséghámozóval vágd le róluk a héjat.

5. Így fagyaszd le nyersen 

A meghámozott és tetszőlegesen feldarabolt tökbelet adagonként csomagold mélyhűtőtasakba vagy műanyag dobozba. A hámozást nem igénylő Hokkaidó-tököt feldarabolás előtt mosd le meleg vízzel. Ne felejtsd el ráírni a fagyasztás dátumát a csomagolásra!

6. Így fagyaszd le pürésítve

Püréhez a Hokkaidó-tököt is ajánlott meghámozni. A kisebb darabokra vágott vagy felkockázott tökbelet szórd egy 2-3 cm magasan vízzel töltött edénybe, és párold puhára kb. 20 perc alatt. Turmixold össze botmixerrel, hagyd kihűlni, majd bedobozolva és dátummal ellátva tedd a mélyhűtőbe. Bármikor készíthetsz belőle egy isteni krémlevest.

7. Eltarthatóság és kiolvasztás

Akár feldarabolva, akár pürésítve fagyasztod le, a sütőtök 3-4 hónapig eláll a mélyhűtőben. A feldaraboltat kiolvasztás nélkül elkezdheted sütni. A pürét is csak addig pihentesd szobahőmérsékleten, amíg magától az edénybe csusszan a csomagolásából.

Jó tanács:Hagyatkozz az orrodra! Ha egy régebben lefagyasztott adagnak dohos szaga van, azt akkor is ki kell dobni, ha a dátum szerint még jó.

8. Így szárítsd meg a tökmagot

Még frissen mosd le róla a rostokat, majd csepegtesd le, és egy rétegben oszlasd el sütőpapírral leterített vagy olajjal kikent tepsiben. Told be a 180-200 fokra előmelegített sütőbe 20 percre, és félidőben forgasd át. A leírtak szerint vagy otthoni aszalógépben megszárított tökmagot hűvös és száraz helyen hosszú ideig tárolhatod egy légmentesen zárható dobozban.

9. Így készíts pirított tökmagot

A héjából kiszabadított szárított tökmagot szórd egy száraz, tapadásmentes serpenyőbe. Közepes tűzön kezdd el melegíteni, és közben folyamatosan kevergesd fakanállal 3-4 percig, hogy egyenletesen pörkölődjön. Amint megérzed az illatát, kapd le a tűzről és öntsd ki tálba, vagy a még forró serpenyőben keverd össze pl. tengeri sóval, paprikával, esetleg karamellizáld fahéjas cukorral. A pirított tökmag egészséges nassolnivaló, kitűnő pestóba, müzlihez és granolához, továbbá sütési hozzávalóként (pl. kenyérhez, pogácsához) vagy saláták és krémlevesek gazdagítására, díszítésére.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss