Megszakadt a Fradi sorozata, de a jövő héten folytatódhat a magyar focicsoda

Belgrád, 2022. október 6. Tockmac Nguen, a Ferencváros (j) és Marko Gobeljic, a Crvena zvezda játékosa a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, a H csoport harmadik fordulójában játszott Crvena zvezda-Ferencváros mérkőzésen Belgrádban 2022. október 6-án. MTI/EPA/Andrej Cukic
Vágólapra másolva!
Az Európa-liga csoportkörének harmadik fordulójában a Ferencváros Belgrádban 4-1-re kikapott a szerb bajnok Crvena zvezda vendégeként. A magyar bajnok így ugyan már nem hibátlan a H csoportban, de továbbra is a csoport élén áll. Sok búslakodásra nincs idő, egy hét múlva, október 13-án a Groupama Arénában lehet javítani. 

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Belgrádból.

A 33-szoros magyar bajnok 6 ponttal a H csoport éléről, míg a hazájában ugyanennyi bajnoki elsőséget begyűjtő szerb csapat pont nélkül a negyedik helyről várta a mérkőzést. Az állástól függetlenül azonban a magyar csapatnál senki sem számított könnyű mérkőzésre.

Míg a kezdés előtt a hazai tábort mulatósra hajazó hazafias dalok serkentették jókedvre, addig szépen megtelt a mintegy kétezer Fradi-drukkert befogadó vendégszektor, amelyik élőképpel is készült a kezdésre:

Mintegy kétezren utaztak el Belgrádba Forrás: Origo

A beharangozott telt ház nem nagyon jött össze a kezdésre, de jó 25 ezren azért biztos voltak a Rajko Mitic Stadionban.

Sztanyiszlav Csercseszov kezdőcsapatában tulajdonképpen csak a védősor volt kérdéses, végül a sérült Adnan Kovacevic és a csapattól szerdán külön edző Eldar Civic pótlását úgy oldotta meg a szakvezető, hogy középen Sammy Mmaee párja Mats Knoester lett, míg a védelem bal oldalán Botka Endre kapott helyet.

Első félidő

Ahogy várható volt, a szerb bajnok nagy elánnal, magasra feltolt letámadással kezdte a meccset, és a harmadik percben már Botka Endrének kellett az alapvonal közelében szögletre mentenie, míg az ötödik percben Sammy Mmaee jó helyezkedése és higgadtsága akadályozta meg a bajt 7-8 méterre Dibusz kapujától.

A Fradi, ha labdát szerzett, igyekezett minél tovább megtartani, nem vágták vaktában előre, inkább a labdákat most is remekül megtartó Traorét és Bolit keresték. A 8. perc elején Traoré beadása után Laidouni került lővőhelyzetbe, de Gobeljics óriásit mentett bevetődve.

A ferencvárosi Tokmac Nguen és Aleksandar Dragovic harcol a labdáért Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A túloldalon egy perccel később a Zvezda jegyezhette fel az első kaput eltaláló lövést, Gobeljics volt ezúttal is főszereplő, illletve Dibusz, aki biztos kézzel ölelte magához a labdát. A 15. percben váratlanul Besic indult meg előre a labdával, Zachariassen elvitte előle a védőket, így a bosnyák középpályás 18 méterről lőhetett, de labdája jócskán elkerülte a jobb alsó sarkot.

A kriitikusnak tekintett első negyedórát átvészelte a Fradi, ahogy Pesics a 17. perc végén fordulásból leadott lövését is, ami bizony nem sokkal ment Dibusz kapuja mellé.

Aztán a Fradi is lövésig jutott, igaz egy blokkoló védőn megpattanó kísérletből "csak" szöglet lett.

A 20. perc végén egy középpályán eladott labdából majdnem bajba került a Fradi, de Dibusz jó ütemben vetődött ki a kapuja előtt keresztbe lőtt labdára.

A több eladott labdából aztán megtörtént a baj, a sokadik szerb beadás után Wingo próbált menteni, a szerbek rögtön jelezték, hogy kézzel ért a labdához, majd a VAR is akcióba lépett, és, amikor a belga Visser játékvezető kiment megnézni az esetet, már tudtuk, hogy mi jön: be is fújta a tizenegyest, amit Kanga magabiztosan értékesített. Az nehezen érthető, hogy a videózásnál a bíró legalább azt miért nem látta, hogy a szerb támadó szabálytalankodott Wingóval szemben...

Guelor Kanga nagyon higgadtan értékesítette megítélt büntetőt Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

Rákapcsolt a Fradi, Boli szinte rögtön helyzetbe került, de a kapus lábai között elgurított labdáját nem érte utol, hogy a hálóba segítse. A következő percben Wingo került lövőhelyzetbe, de Rodics blokkolni tudottt.

Elől ezúttal hiányzott a Fradi játékából a lendület és a kreativitás,

hátul pedig a következő hiba újabb hazai gólt eredményezett: a 35. percben Pesics adott be balról, Botka elszámította magát, így Sztefan Mitrovicsnak már nem volt nehéz dolga nyolc méterről a kapuba lőni (2-0).

A félidő utolsó perceiben tartósan fölénybe került a Fradi, a magyar bajnok több szögletet is rúghatott, és, ha a 43. percben Zachariassen csak egy kicsivel jobban veszi át a labdát a tizenhatoson belül, akkor lehet, hogy nem kétgólos hátrányban kell szünetre mennie a Fradinak.

Második félidő

Nem sokat változott a játék képe a szünet után, de annyit talán mégis, hogy a Fradi támadásaiba, mintha több élet, több lendület költözött volna. Ennek viszont az lett a vége, hogy hátul fellazult a védelem, és az 50. perc elején egy gyors szerb kontra végén nem jutott ember Kataira, aki 17 méterről hajszál pontosan lőtte ki a jobb alsó sarkot (3-0).

Tockmac Nguen sem tudott igazi gólhelyzetbe kerülni az első 60 percben Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

Az 55. percben hosszú idő után jutott újra kapu felé tartó lövésig a Fradi, de Borjan rajta volt Tokmac próbálkozásán. Cserélt a Fradi Besic és Boli helyére Vécsei és Ryan Mmaee érkezett. Ami Borjannak sikerült az öt perccel később a túloldalon Dibusznak nem sikerülhetett: esélye sem volt Kanga 22 méterről megküldött erős és pontos bombájánál (4-0).

Most már abban kellett reménykedni, hogy a Fradi nem zuhan össze, és nem lesz totális szerb K.O. a meccs vége. Szerencsére nem így lett, és

a 71. percben egy nagyon szép akció végén Wingo remek középre adásából Zachariassen megszerezte a szépítő gólt (4-1).

A magyar táborból továbbra is szólt a "Harcoljatok!" és a "Mindent bele!" a csapat pedig igyekezett ennek megfelelően mindent beleadva harcoln, hátha sikerül lőni még egy gólt, aminek akár jelentősége is lehet a végelszámolásnál.

Egy hét múlva alighanem Tokmac Nguennek és az egész Fradinak jobb meccse lesz a zvezda ellen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A 88. percben Ryan Mmaee az ötös jobb sarkáról még telibe találta a felső lécet, nem Borjan kapuson múlt, hogy nem lett gól...

A vereséggel oda a Fradi hibátlan EL-csoportkörös mérlege, de igazán nagy tragédia nem történt: egyrészt a magyar bajnok megmutatta, hogy tetemes hátrányban sem roppan meg, másrészt féltávnál még mindig a csoport első helyén áll az Európa-ligában. Folytatás a szerb bajnok elleni visszavágóval egy hét múlva, október 13-án a Groupama Arénában.

Eredmény, Európa-liga, csoportkör, 3. forduló:
Crvena zvezda (szerb) - Ferencváros 4-1 (2-0)
Belgrád, Rajko Mitics Stadion, v.: Lawrence Visser (belga)
Crvena zvezda: Borjan - Gobeljics, Erakovics, Dragovics (V. Nikolics 72.), Rodics - S. Mitrovics, Sanogo, Kanga - Katai (Motika 72.), Pesics
Ferencváros: Dibusz - Botka (Pászka 77.), S. Mmaee, Knoester, Wingo - Laïdouni (Gojak 66.), Besic (Vécsei 55.) - Traoré, Tokmac (Marquinhos 67.), Zachariassen – Boli (R. Mmaee 55.)
gól: G. Kanga 27., 60., Sz. Mitrovics 35., A. Katai 50., ill. Zachariassen 71.

A csoport másik mérkőzésén:
AS Monaco (francia) - Trabzonspor (török) 3-1 (2-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 6 6 0 0 19-3 16 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Qarabag FK 6 3 2 1 7-9 -2 10
GY
V
V
D
GY
3.
Molde 6 2 3 1 12-12 0 7
V
GY
GY
D
V
4.
BK Häcken 6 0 6 0 3-17 -14 0
V
V
V
V
V