Vb 2022: akár 15 meccses eltiltást is kaphat az uruguayi védő

Vágólapra másolva!
2022.12.05. 11:58
null
Giménez eltiltása hosszúra nyúlhat, ami érzékenyen érintheti az uruguayi válogatottat (Fotó: Getty Images)
Akár 15 meccses eltiltást is kaphat José María Giménez, az uruguayi labdarúgó-válogatott védője, mert a katari világbajnokságon lekönyökölte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) egyik tisztviselőjét a Ghána elleni találkozó után.

A pénteki mérkőzés utolsó perceiben Edinson Cavani elesett a tizenhatoson belül és büntetőt reklamált Daniel Siebertnél, ám a német játékvezető nem ítélte meg a tizenegyest. A lefújást követően Cavani és az Atlético Madrid 27 éves védője, Giménez kérdőre vonta a bírót a szabálytalanságért, ezért mind a ketten sárga lapot kaptak. Az incidens közben, a tumultusban Giménez hátulról lekönyökölte a FIFA egyik versenyigazgatóját, ezért – az insidethegames.biz honlap szerint – akár 15 meccses eltiltást is kaphat.

A büntetése súlyossága attól függ, hogy az általa eltalált férfi a mérkőzés hivatalos személyének minősül-e, ha nem, akkor „mindössze” hárommeccses eltiltás vár rá. Ezzel együtt a bírók verbális bántalmazásáért további négy mérkőzésre is felfüggeszthetik és mellékbüntetésként legalább ötezer svájci frankos (több mint kétmillió forintos) pénzbírságot is kaphat.

A FIFA hivatalosan hétfőn azt közölte, hogy nemcsak José Giménezt, hanem további három csapattársát, Edinson Cavanit, Fernando Muslerát és Diego Godínt, valamint az uruguayi szövetséget is fegyelmi vizsgálat alá vonta. A dél-amerikaiak a vád szerint megsértették a sportszerűség szabályait, illetve helytelen magatartást tanúsítottak hivatalos tisztségviselőkkel szemben. Amíg Giméneznek egy FIFA-képviselővel, addig Cavaninak a játékvezető videomonitorjával gyűlt meg a baja, amit úgy talált el, hogy a technikai készülék a földre esett.

Uruguay 2–0-s sikere ellenére már a csoportkört követően búcsúzott a világbajnokságtól.

A kétszeres világbajnoknak a meg nem ítélt tizenegyes lehetett volna az utolsó reménye a továbbjutásra, miután Dél-Korea a csoport másik mérkőzésén a hajrában 2–1-re felülmúlta Portugáliát és így több szerzett góljával biztosította a helyét a legjobb 16 között.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ

H-CSOPORT
Ghána–Uruguay 0–2 (0–2)
Al-Vakra,
al-Dzsanub Stadion,43 443néző.Vezette:Siebert (német)
Ghána:
Ati-Zigi – Seidu, Amartey, Salisu, Baba – Partey, Abdul Samed (Kyereh, 72.) – Kudus (Issahaku, 90+8.), A. Ayew (Bukari, a szünetben), J. Ayew (Sulemana, a szünetben) – Inaki Williams (Semenyo, 72.).Szövetségi kapitány:Otto Addo
Uruguay:Rochet – G. Varela, José Giménez, Coates, Mathías Olivera – De Arrascaeta (Canobbio, 80.), Bentancur (Vecino, 34.), Valverde – Pellistri (De la Cruz, 66.), L. Suárez (Cavani, 66.), D. Núnez (Maxi Gómez, 80.).Szövetségi kapitány:Diego Alonso
Gólszerző:De Arrascaeta (26., 32.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik