Kézilabda: újabb játékvezetői páros került bundagyanúba – sajtóhír

Vágólapra másolva!
2023.01.31. 10:12
null
Újabb játékvezetői páros került bundagyanúba, Dalibor Jurinovic lehet az egyik érintett (Fotó: AFP)
A dán Tv2 értesülései szerint a francia rendőrség nyomozást rendelt el a 2018-as franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság három mérkőzése miatt, mert azokra gyanúsan nagy értékű fogadások érkeztek.

A portál beszámolója szerint az öt évvel ezelőtti kontinensviadal három mérkőzésének eredményét is manipulálhatták. Úgy tudják, a 2018. november 30-án lejátszott Dánia–Svédország (30–29) találkozóra szokatlanul nagy összegben fogadtak arra, hogy sok gólt hoz a mérkőzés.

Ezt követően 2018. december másodikán arra fogadtak sok pénzzel, hogy Montenegró nem veszít egynél több góllal Oroszország ellen (az oroszok 24–23-ra nyertek), majd december 6-án a Franciaország–Dánia (29–23) mérkőzés sok góljára érkezett nagy összegű tét.

A három mérkőzésben közös, hogy mindhármat a horvát játékvezetői kettős, Dalibor Jurinovic és Marko Mrvica vezette.

Mindhárom mérkőzésre érkezett fogadás nyertes lett, s egy személy összesen 32 ezer eurót (napi árfolyamon számolva 12.5 millió forintot) nyert a mérkőzésekkel.

A gyanús fogadásokat vizsgáló szervezet (United Lottery For Integrity in Sports) a dán lapnak megerősítette a szokatlan fogadások tényét, míg a Pinnacle nemzetközi fogadócég teljesen törölte a Franciaország–Dánia mérkőzésre tett fogadásokat.

„Nem gyakran alkalmazzuk ezt a megközelítést – csak akkor, ha úgy érezzük, elegendő bizonyítékunk van arra, hogy a mérkőzést nem tisztességes alapon játsszák. Ilyen esetekben az ügyfeleink és a saját feddhetetlenségünk védelmére irányuló minden erőfeszítés megszakad” – mondta Sam Gomersall, a Pinnacle Sport Integrity menedzsere.

A két játékvezető ellen olyan erősen felmerült a gyanú, hogy már 2018. december 10-én hazarepültek, amikor kiderült, hogy nyomoz irántuk a francia rendőrség.

Később az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) is megerősítette a vizsgálat tényét, s kijelentette, együttműködik a francia hatóságokkal, ugyanakkor a francia ügyész úgy ítélte meg, az EHF kulcsfontosságú információk birtokában van, melyet azonban nem osztott meg a franciákkal.

Az EHF a Tv2-nek és a France Tv-nek adott nyilatkozatában kijelentette, a szövetség először 2018. december 5-én kapott bejelentést, amikor a francia rendőrség is megkezdte a nyomozást. A Tv 2 és a Francie tv sikertelenül próbálta interjúra bírni a szóban forgó játékvezetői kettőst, a dán lap ugyan telefonon elérte egyiküket, de az nem kívánt nyilatkozni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik