Románia: „Sokkoló és botrányos javaslat” – bukaresti sajtóreakció Csányi Sándor nyilatkozatára

Vágólapra másolva!
2023.02.05. 18:23
null
A Gazeta Sporturilor (lent) és a Fanatik portál cikke
Sokkoló és botrányos javaslatnak nevezi a bukaresti sajtó Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökének azon elképzelését, hogy elfogadtassa az európai szövetséggel a Nagy-Magyarország térképét ábrázoló zászlókat és feliratokat.

 

A Gazeta Sporturilor bukaresti sportlap és a Fanatik portál – szinte szóról szóra megegyező – cikkei is azt a január végi, az M4 Sportnak adott Csányi-nyilatkozatot idézi, amelyben az MLSZ elnöke, aki egyben az UEFA és a FIFA alelnöke, azt nyilatkozta: szerinte a Nagy-Magyarország-szimbólum nem hordoz politikai üzenetet, ezért tárgyalni akar az UEFA-val, hogy ne büntessék meg a megjelenítését a nemzetközi mérkőzéseken.

A Fanatik szerint ellenben „Nagy-Magyarország olyan revizionista politikai eszmét képvisel, amely szerint Magyarország határainak az 1918 előtt birtokolt területekre is ki kell terjedniük, egyben a szomszédos országokban élő magyaroknak vissza kell térniük Budapest fennhatósága alá”. A portál kiemeli, hogy Nagy-Magyarország a Romániához tartozó Erdélyt is magában foglalja.

Mindkét lap megemlíti, hogy novemberben, Dzsudzsák Balázs Görögország elleni búcsúmérkőzésén Orbán Viktor magyar miniszterelnök is egy Nagy-Magyarországot ábrázoló sálat viselt a Puskás Arénában, ami akkor a román külügyminisztérium tiltakozását is kiváltotta. A cikkek szerint a futballban tapasztalt diszkrimináció ellen fellépő FARE a közelmúltban három alkalommal is feljelentette az UEFA-nál a nemzetközi találkozókon a Nagy-Magyarország szimbólumát az öltözékükön viselő magyar szurkolókat, mivel Csányival ellentétben nacionalista és revizionista jelképnek tekinti azt.

A cikkek Csányi Sándor történelmi érveit is ismertetik, amellyel a magyar futball vezetője a tárgyalásokon meg akarja győzni az UEFA-t nemcsak a Nagy-Magyarország-szimbólum, hanem a FARE által szintén kifogásolt Árpád-sávos zászló engedélyezéséről is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik