Utolsó perces dráma, horrorsérülés és videóbírós tizenegyes a Konferencia-liga döntőjében

Horizontal
West Ham United's Algerian midfielder Said Benrahma (L) celebrates scoring the opening goal from the penalty spot past Fiorentina's Italian goalkeeper Pietro Terracciano (C) with his teammates during the UEFA Europa Conference League final football match between ACF Fiorentina and West Ham United FC in Prague, Czech Republic on June 7, 2023. (Photo by Joe Klamar / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Konferencia-liga 2022-23-as szezonjának döntőjében az angol West Ham United 2-1-re legyőzte az olasz Fiorentina együttesét a prágai Eden Stadionban, így 58 év után nyert ismét egy európai trófeát, és a következő idényben az Európa-liga csoportkörében indulhat.

A Konferencia-liga tavalyi, első kiírását az AS Roma nyerte, így az Olasz Kupa-finálét az Internazionale ellen elbukó Fiorentina azért hajtott, hogy Olaszországban maradjon a trófea. Valamint azért is, hogy az 1960-61-es Kupagyőztesek Európa Kupája (KEK) megnyerése után ismét európai kupát nyerjen. A túloldalon a West Ham is igencsak régóta, 1965 óta várt európai trófeára – az 1999-es Intertotó-kupát nem számítva ugyanis az akkori KEK volt a londoniak utolsó kontinentális sikere.

A csapatok számára az is tét volt, hogy melyikük indulhat el a következő idényben ismét Európában, ugyanis a bajnokságban egyikük sem ért el olyan eredményt, az itteni győztes viszont automatikusan kvalifikált az Európa-liga csoportkörébe.

A West Ham veretlenül – 13 győzelemmel és 1 döntetlennel – jutott el a 19 ezer néző előtt megrendezett prágai döntőig, míg olasz riválisa 11 győzelem mellett 2 döntetlent játszott és 3-szor kikapott a cseh fővárosba vezető úton.

A West Hamnél a fontosabb játékosok közül a 11-szeres olasz válogatott Gianluca Scamacca hiányzott, a túloldalon Gaetano Castrovilli nem állt rendelkezésre.

A meccs előtt Prága belvárosában a Fiorentina-szurkolók már randalírozással elkezdtek hangolódni a találkozóra, majd az első félidő elején a West Ham-drukkerek is főszereplővé váltak. Az angolok rendszeresen poharakkal dobálták meg az olasz csapat játékosait: a 33. percben például

úgy eltalálták a szögletrúgáshoz készülődő Cristiano Biraghit, hogy az olasz védő feje és nyaka csupa vér lett, és meg kellett szakítani miatta a meccset néhány percig.

Biraghi végül egy fejkötéssel, de folytatni tudta a meccset.

Cristiano Biraghi fejkötéssel folytatta a meccset Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Az első játékrész azért hozott futballra emlékeztető jeleneteket is bőven, még ha

az egyetlen kaput eltaláló lövés az első percben már meg is történt Michail Antonio jóvoltából.

A folytatásban viszont inkább a Fiorentina dominált a mezőnyben és az ellenfél kapuja előtt is, ám igazán veszélyes lövést nem produkáltak a firenzeiek. A félidő hosszabbításában aztán a játékrész egyik utolsó jeleneténél egy gól is született – Nicolás González adott be jobbról, Cristian Kouamé fejesét még védte Alphonse Areola és a kapufa segítségével, a kipattanónál viszont Luka Jovics fejesénél már a gólvonal mögé pattant a kapusról –, ám

les miatt érvénytelenítette a spanyol játékvezető a találatot.

Jovics fejeséből érvénytelen gól lett Forrás: AFP/Joe Klamar

A második félidő elején (is) rengeteget állt a játék kisebb-nagyobb ütközések és sérülések miatt, így alig-alig volt lehetőségük a csapatoknak helyzetet teremteni. Aztán az 58. percben egy West Ham-bedobás után a tizenhatoson belülre került a labda, és rápattant Biraghi kezére, aki el is tolta azt magától.

A játékvezető még nem ítélt tizenegyest, a videóbíró felhívására azonban már megtette: a büntetőt pedig Saïd Benrahma nagyon magabiztosan vágta a bal felső sarokba.

A londoni drukkerek ovációja azonban nem tartott sokáig, ugyanis néhány perccel később egyenlített a Fiorentina: González fejjel adta be középre a labdát,

Giacomo Bonaventura pedig 10 méterről a jobb alsó sarokba lőtte a labdát a védők gyűrűjében.

Bonaventura gyorsan kiegyenlített Forrás: AFP/Michal Cizek

A gólok mindkét csapat játékát felpörgették: a firenzei kapu előtt – lesállás után – Antonio, a túloldalon Rolando Mandragora, majd Biraghi és Szofjan Amrabat hagyta ki a ziccert. Mikor már úgy tűnt, a Fiorentina ismét teljesen átveszi az irányítást, David Moyes együttese előtt két újabb nagy lehetőség adódott: Pietro Terraccianónak Tomas Soucek fejesénél nagyot kellett védenie, Pablo Fornals lövésénél pedig a védők blokkolására volt szükség.

A játék azonban ebben az időszakban is gyakran megszakadt szabálytalanságok, görcsölések, húzódások, és az utóbbi kettőből is fakadó cserék miatt.

Amikor már mindenki a hosszabbításra készült, a rendes játékidő utolsó másodperceiben

Lucas Paquetá adott parádés indítást Jarrod Bowennek, aki a félpályától kezdve végigmenetelt a kapuig, rávezette a kapusra a labdát, majd ugyan Terracciano hozzáért a lövéséhez, az a kapuban kötött ki.

Az öt (helyett végül nyolc) percig tartó hosszabbításban már nem volt reális egyenlítési esélye a Fiorentinának, így a West Ham 58 év után szerzett ismét európai kupatrófeát, és a következő szezonban az Európa-ligában szerepelhet. Szombaton az olaszok nevében az Internazionale vághat vissza az angoloknak, a Manchester City elleni Bajnokok Ligája-döntőn.

Konferencia-liga, döntő (Prága):
ACF Fiorentina (olasz) – West Ham United FC (angol) 1-2 (0-0)
gólszerzők: Bonaventura (67.), illetve Benrahma (62. - büntetőből), Bowen (90.)