Piskótatekercs rengeteg változatban készülhet: módosítható a tészta, alakítható a töltelék, a formája is változtatható, sőt a bevonásával is ezernyi arcot adhatunk a süteménynek.
A piskótarolád alapesteben egy klasszikus vizes, soktojásos tészta, amelytől természetesen könnyedén eltérhetünk. Az alapanyagok arányainak módosítása mellett a tészta ízesítése is fontos szempont lehet. Klasszikus változatnak számít a kakaós vagy csokoládés piskóta, de készíthetünk márványos piskótát, sőt különféle maglisztekkel is dúsíthatjuk a búzalisztet, vagy színtisztán maglisztből is süthetjük a roládot.
Így tekerjük fel
A piskótatekercs készítésénél a tészta mibenléte mellett a kisült piskóta feltekerése talán az igazán fontos feladat. A tészta akkor lesz a legszebb, ha még forrón fel tudjuk tekerni. A vékony lekvárréteget magába szívó tekercs esetében a kisült piskótát gyorsan megkenjük, majd azonnal – nem túl szorosan, de nem is túl lazán – feltekerjük. A masszívabb töltelékkel készített roládokat nedves konyharuha segítségével tekerjük fel, így a tészta az alakot felveszi, ellenben a rétegek nem tapadnak össze, s később a tekercset könnyedén meg tudjuk tölteni.
Ha megálmodtuk és megsütöttük a tésztát, akkor már csak a hozzá illő tölteléket kell kitalálni. A különféle lekvárok mellett érdemes kipróbálni a mogyoró- vagy csokoládékrémet, citromkrémet (lemon curd) is, amit nem feltétlen kell a maga töménységében felhasználni, nyugodtan lazíthatjuk egy kis natúr krémsajttal, s máris selymesebb, kevéssé karakteres tölteléket kapunk. A mascarpone mellett a töltelékek sora tovább folytatható: a roládba kerülhet olvasztott csokoládé, puding, illetve bármi, aminek az állaga és íze a piskótához jól társítható. Hoztunk is 13 szuper változatot, melyeket egytől egyig érdemes kipróbálni.