Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

13 trükk, hogy a hűtőd ne zabálja az áramot!

default user icon
MME
A hűtőben lévő alacsony hőmérséklet segít abban, hogy az élelmiszerek frissek maradjanak, továbbá megakadályozza, hogy a hőség miatt veszélyes mikrobák szaporodjanak el bennük. Ha azonban jól használod a hűtőt, áramot és pénzt spórolhatsz meg vele!

1. ne nyitogasd!

Gondolkodj előre: a hőségben sokszor jól esik a nyitott hűtő elé állni, és elmélázni, mit is főzzünk a hozzávalókból... A készüléknek ez maga a pokol, hiszen ilyenkor felmelegszik a benti levegőtől, ezért a készülék teljes erővel újra hűtésre kapcsol, és megpörgeti a villanyórát...

2. meleg ételt ne tegyél bele!

Soha ne helyezz még meleg ételt a hűtőbe, mert az megemeli a készülék belső hőmérsékletét, és az ideális hőfok újbóli eléréséhez pluszenergiát kell a gépnek felhasználnia. Mindig várjuk meg, hogy az étel teljesen kihűljön, és csak utána tegyük be a hűtőbe!

3. hagyj helyet...

Ügyelj rá, hogy ne legyen teljesen a falhoz tolva a hűtő, a készülék ugyanis a hátsó részén adja le a hőt, és ha a készülék ezt nehezebben tudja megtenni, akkor akár 10%-kal is növekedhet a fogyasztása.

4. ellenőrizd az ajtót!

Ellenőrizd néha az ajtó tömítését! Az apró réseken kiszivároghat a hideg levegő, ezért helyezz egy papírlapot az ajtó és a tömítés közé. Ha könnyedén ki tudod húzni a papírt, akkor a tömítés cserére szorul, ha ellenállás érezhető, akkor minden rendben van.

5. olvaszd le!

Évente legalább egyszer olvaszd le a fagyasztót! 5 mm jégréteg esetén akár 30%-kal is megnő az energiafogyasztás.

6. pakolj okosan!

Az hűtőajtó felső részén 12 C a hőmérséklet, a lejjebb lévő polcokon pedig csak 2 fokkal van hidegebb. A vajat és a tojást a felső rekeszekbe tedd, majd alá a csokit és a majonézt. Az ajtó alsó felén pedig az italoknak kialakított hely a legmegfelelőbb.

7. Hol a lekvár helye?

A második legmelegebb hely a hűtőben a felső polc. Itt átlagosan 8 Celsius fok uralkodik, mely tökéletes hely a sajtok számára, hiszen megtartják aromájukat, a füstölt sonka kellemes ízű marad, és a lekvár sem dermed meg túlzottan.

8. így tárold a tejterméket!

A tejet, joghurtot, túrót és pudingot a középső polcon kell tárolni, mivel itt körülbelül 5 fok a hőmérséklet. Ez a baktériumoknak túl hideg ahhoz, hogy szaporodjanak, így a tejtermékek nem romlanak meg olyan hamar. Ennél hidegebb hőmérsékleten viszont a tejtermékek íze érezhetően megváltozik, romlik.

9. Ne hűtsd a hűtőt!

Az élelmiszerek számára általában elegendő, ha a hűtőszekrényben 5 fok van. Ha csak két fokkal hidegebb a hűtő, máris jócskán megnő az éves villanyszámla!

10. Hová helyezed?

Nem jó, ha a betűző nyári nap sugarai érik a készüléket. Ilyenkor ugyanis a külső hőhatásokat is semlegesítenie kell, ami újabb energiafelhasználással jár.

11. Hátul is takarítani kell!

Időnként takarítsd le a hűtőt, a kondenzátorra és a hűtőrácsra rakódó por ugyanis akár 25 százalékkal is képes csökkenteni a hatásfokát. 

12. ne pakolj szorosan!

Ügyelj arra, hogy ne pakold szorosan egymás mellé az élelmiszereket, különben a hideg levegő nem tud szabadon áramolni közöttük, ez pedig rontja a hűtés hatásfokát.

13. ne tedd a tűzhely mellé! 

Soha ne tedd tűzhely vagy fűtőtest mellé a hűtőt. Minél hűvösebb helyen áll a készülék, annál kevesebb áramot fogyaszt: minden egyes Celsius-fok 6%-kal több áramfelvételt jelent.

Még több cikk a témában:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss