Preparált, egzotikus állatok lógnak a plafonról ebben az officinában

A magyar gyógyszerészettörténeti emlékek összegyűjtését Ernyey József kezdeményezte 1896-ban, de az első ilyen jellegű kiállításra egészen 1948-ig várni kellett. Innentől kezdve egyre halmozódtak az érdekes és bizarr officina emlékek, melyek összessége végül az Arany Sas Patikamúzeumban kapott helyet.

Az alkímiamúzeumnak is nevezhető patikamúzeumot nem véletlen, hogy a Tárnok utca 18. szám alatt található épületben nyitotta meg a Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár, melynek 1963-ban kerület a tulajdonába orvos- ill. gyógyszerészettörténeti gyűjtemény, hiszen ebben a házban már a 18. század közepétől kezdve, egészen az első világháborúig patika működött.

Az Arany Sas Patikamúzeum 1974-ben megnyitotta meg kapuit.Forrás: Fotothaler / Thaler Tamas / CC-BY-SA-4.0

A középkori alapokon nyugvó épület alsó szintje kezdetektől fogva kereskedelmi célokat szolgált, amely többszöri átalakítás után, a 18-19. század folyamán nyerte el mai elrendezési formáját, s jött létre az officina (a vevők kiszolgálására szolgáló helyiség) és az átadóablakkal összekötött laboratórium egysége.

A kiállítás is a két fő helyiségben kialakított enteriőr köré szerveződik. Itt mutatja be a gyógyszerészet tudományának fejlődését; írott, képi és tárgyi emlékek segítségével. A tárlat célja mindezzel pedig az, hogy bizonyítsa, a gyógyszerészettörténet nem csupán egy tudományág történetét hivatott bemutatni, hanem az iparművészet történetének is fontos részét képezi.

Forrás: Dimitris Kamaras / Flickr

A patikai berendezési tárgyai közé tartoznak a kerámia, fa és üveg állványedények, a mozsarak, mérlegek, kémcsövek, gyógyszeresüvegek, állatpreparátumok, melyek a plafonról lógnak alá, régi könyvek és mérőeszközök, valamint szentek szobrai és egy múmia feje is.

Bár az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum november 1. és 2023. február 28. között zárva tart felújítás miatt, és ezért az Arany Sas Patikamúzeum sem látogatható, de a Semmelweismuseum.hu oldalon három különleges és információkban gazdag virtuális kiállítást is végigjárhatunk.

Forrás: Dimitris Kamaras / Flickr

Az egyik a különleges állatok és patronusok témakört járja körül, és mesél arról, hogy miért voltak fellógatva anno az officina plafonjára a preparált állatok, illetve miként kapcsolódtak egyes szentek a gyógyszerészethez. A másik virtuális kiállítás témája a bűbáj és bájital, a harmadiknak pedig Semmelweis Ignác. Az első kettő virtuális túra narrátora Nyariki Noel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek